Lady Blackbird keert terug met nieuw album, Slang Spirituals

Lady Blackbird heeft zojuist haar nieuwe single ‘Reborn’ uitgebracht. Het is de eerste single van haar nieuwe album ’Slang Spirituals’ dat op uitkomt op 13 september via BMG. De Amerikaanse zangeres staat bekend om haar krachtige stem en unieke mix van soul, jazz en blues.

Albumcover photo: Lady Blackbird - Slang Spirituals

Lady Blackbird maakt een welkome terugkeer met haar gloednieuwe studioalbum Slang Spirituals, dat op 13 september uitkomt op BMG.

Het eerste voorproefje van de plaat verschijnt met het krachtige, aanstekelijke anthem in wording ‘Reborn’ – waarop Lady Blackbird vol vrijheid, acceptatie en zonder excuses is te horen. “We die a little to be born again, so I drowned her in flames / And now she’s been reborn,” klinkt het in de triomfantelijke song. Luister hier (Spotify).

Reborn

Door opnieuw samen te werken met Black Acid Soul producer Chris Seefried, produceert het duo een tweede album dat niet alleen de vrije, emotievolle Lady Blackbird sound belichaamt, maar dat ook diep kwetsbare teksten aanboort die vertellen over de uitdagende klim van de zangeres naar muzikaal sterrendom.

Lady Blackbird groeide op in het kleine stadje Farmington, New Mexico. Ze groeide op in een religieus christelijk gezin en begon te zingen zodra ze kon lopen. “Toen ik eenmaal in mijn tienerjaren kwam, begon ik me te realiseren dat religie iets was dat me werd opgedrongen en het voelde nooit goed,” zegt ze. “Toen ik ook mijn eigen identiteit als queer vrouw begon te ontwikkelen, voelde ik me veroordeeld als outcast en bestempeld als zondaar. Het zorgde ervoor dat ik niet meer wist wie ik echt was en ik moest een uitweg vinden.”

Door de leiding te nemen over haar eigen leven en haar eigen sound bewandelt Lady Blackbird een nieuw pad, waardoor elke noot op Slang Spirituals een stap in een radicaal andere richting is. In 11 nummers zet Lady Blackbird haar grootse, filmische vocale kracht in op alles van de soulvolle orkestrale fanfares van ‘Let Not (Your Heart Be Troubled)’ tot de finger-picking folk storytelling van ‘Man On A Boat’, de euforische gospel empowerment van ‘Like A Woman’ en de zeven minuten durende psychedelische soul instrumental van ‘When The Game Is Played On You’.

“Ik moest me uit een graf graven om eindelijk te kunnen ademen en zingen over wie ik echt ben,” zegt Lady Blackbird. “Dit ben ik, vol vrijheid, acceptatie en zonder hypocrisie. Het is ook iets waarvan ik denk dat veel mensen zich ermee kunnen identificeren – die menselijke zoektocht om jezelf te vinden en je macht terug te nemen, om op de plek te komen waar je kunt uitstralen wie je bent zonder je te verontschuldigen.”

Lady Blackbird’s debuutalbum Black Acid Soul kreeg 5* recensies en werd unaniem geprezen door zowel de Nederlandse als Britse media. In Nederland schitterde ze onder meer op het North Sea Jazz festival en de Amsterdamse Paradiso. In het buitenland onder meer in de Londense Union Chapel, The Barbican, KOKO, & Shepherds Bush Empire, verzorgde ze het voorprogramma van Gregory Porter op zijn UK tour en won ‘International Artist of the Year’ bij de Jazz FM Awards. Haar optreden in de populaire Britse talkshow van Graham Norton had het hele land in zijn greep en zelfs Taylor Swift kwam superlatieven tekort over haar performance, kijk de uitzending HIER terug.

“Dit is mijn ontdekkingsreis,” concludeert ze. “Ik herschrijf mijn verhaal om de wereld te laten zien wie ik werkelijk ben. Van het etiket ‘zondaar’ tot het vinden van mijn eigen acceptatie.”

Lady Blackbird – Slang Spirituals
Tracklist
:
Let Not (Your Heart Be Troubled)
Like a Woman
Reborn
Man on a Boat
When the Game Is Played On You
The City
Matter of Time
If I Told You
No One Can Love (Like You Do)
Someday We’ll Be Free


Ook op Blues Magazine ...