Kyla Brox – “Grey Sky Blue”

Artiest: Kyla Brox
Label: Pigskin Records
Format: CD
Datum release: september 2009

Kyla Brox - Grey Sky Blue (CD)

Hoewel dit album dateert van september 2009 viel deze via Backstagepromotions alsnog bij mij door de brievenbus afgelopen week. Tot enkele maanden geleden had deze bluesrocker nog nooit van haar gehoord. Tot op deze website een tijdje terug een tour in maart 2010 werd aangekondigd. Toch maar eens luisteren deze nieuwe Kyla Brox.

Kyla Brox is afkomstig uit Manchester, en speelde in 1993 op 12 jarige leeftijd al in haar vaders legendarische Victor Brox Bluesband. Vanaf 2001 nam ze de stap om op haar eigen kracht verder te bouwen aan een nu al glansrijke carrière samen met de vijfkoppige Kyla Brox Band.
Haar nieuwste project en tevens laatste CD bestaat echter uit een samenwerking met gitarist Danny Blomeley, die een unieke en sensationele manier van gitaarspelen heeft.
Het is een akoestische zetting waarin zij hun laatste kunsten vertonen. Inmiddels speelden ze al talloze concerten en verbaasde een ieder op grote festivals in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Kyla weet al snel de voornaamste podia voor zich te winnen en staat binnen de kortste keren op de cover van de vooraanstaande bluesmagazines als “Blues in Britain” en “Blues Matters” en krijgt de bijnaam “The Voice”. Ook radio en tv nemen Kyla al snel onder de loep en haar reputatie neemt bijzondere vormen aan. Het Nederlandse muziektijdschrift Gitaar Plus besteed drie pagina’s aan Kyla Brox in de april 2008 editie.

Hieronder een aantal citaten uit de genoemde tijdschriften en de publiekrelations.

“Met hun mix van funky, jazz en soul getinte blues weten ze de interesse van een zeer brede doelgroep te wekken. Kyla betoverd je met haar stem en Danny laat je wegdromen in een wereld van bijzondere klanken. Kyla en de band hebben drie albums op hun naam staan, met een repertoire uit de klassieke R & B nummers en eigen composities. In september van dit jaar kwam het akoestische album genaamd “Grey Sky Blue” uit waarop Kyla en Danny zich laten zien van de kwetsbare kant. Zang, gitaar en dwarsfluit maken van dit album een schitterende luister cd met louter juweeltjes. De Blues loopt diep door hun oorspronkelijke materiaal, maar ze bouwen op het creëren van hun eigen geluid.
Ze zijn allesbehalve dan een gemiddelde bluesformatie. Ze houden echter de fundamenten van de blues in leven en spelen met een passie die besmettelijk is.”

Bovenstaande raakt heel dicht de waarheid over deze prima release.
En indien je als rocker overvallen wordt door de kwaliteit van een schijf die normaal gesproken niet in jou collectie te vinden is past slechts zwijgen. En dat doe ik dan ook maar…..
(Gerrit Harmsen)

Tracks:
01] All Breaking Down
02] Say You Do
03] Kasbah
04] Since I Fell For You
05] Cramp Your Style
06] Like the Sky
07] Grey Sky Blue
08] Get Ready
09] Shaken & Stirred
10] Why So Cold
11] Rest Assured
12] Feel My Pain

Kyla Brox Tour Nederland – Maart 2010

18 maart – ZwolsPopfront, Zwolle
19 maart – InTheWoods, Lage Vuursche
20 maart – Onder Ons, Dalfsen
24 maart – Blues Café, Apeldoorn
27 maart – Burgerweeshuis, Deventer
28 maart – Whispers Café, Assen

Website: www.kylabrox.com
Myspace: www.myspace.com/kylabrox