Knight of the Guitar II
 Tour

5 Nederlandse topgitaristen in december, januari en februari

Vijf Nederlands topgitaristen op één podium, dat is ‘Knight of the Guitar’, oftewel met een woordspeling ridder met een gitaar. De vijf Hollandse ‘gitaarridders’ zijn achtereenvolgens: Jan Akkerman, Anton Goudsmit, Ruben Hoeke, John Hayes en Leif de Leeuw. Ze zijn allen meester in hun eigen genre, maar bewegen ook geregeld over muzikale grenzen heen en dat zal tijdens deze gezamenlijke tour zeker opnieuw gaan gebeuren. Muzikaal vuurwerk van de bovenste plank. Het vijftal zal op het podium worden ondersteund door Jan Akkermans vaste band en de vocalisten Brown Hill en Laurie Akkerman.

Knight Of The Guitar // © Hans Schoo / www.hansschoophotography.com
Knight Of The Guitar // Photography © Hans Schoo

Bedenker van de ‘Knight of the Guitar’, Jan Akkerman, wilde er eerder een traditie van maken om op en rond zijn verjaardag (24 december), een muzikaal event te organiseren. Dit is ondertussen op een prettige manier uit de hand gelopen met een complete tour.

Bij de tweede editie zullen de heren gitaristen opnieuw laten horen wat er uit een gitaar gehaald kan worden. Op 20 december start de tour in de Boerderij te Zoetermeer. Wegens het succes van de eerste editie en de grote interesse zal de tour ditmaal doorlopen t/m 23 februari en worden afgesloten in het Bolwerk te Sneek.

Over de ‘ridders’

Anton Goudsmit studeerde summa cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Hij is actief in verschillende muziekstijlen. In 2010 werd Goudsmit de Boy Edgar prijs toegekend en in datzelfde jaar ontving hij een duiveltje voor beste Nederlandse popgitarist. Hij maakte jarenlang deel uit van de New Cool Collective, speelt in het succesvolle ‘Montis, Goudsmit en Directie’ trio en heeft daarnaast ook zijn eigen band The Ploctones.

John Hayes is sinds 1990 gitarist van de Amerikaanse funkrockband ‘Mother’s Finest’, die tot op de dag van vandaag de Amerikaanse én Europese podia plat speelt met hun energieke shows. Daarnaast heeft John inmiddels tien solo albums op zijn naam staan en kun je hem op de Nederlandse cafépodia tegenkomen, omdat hij al meer dan 10 jaar Arnhem als thuisbasis heeft.

Ruben Hoeke vierde in 2017 zijn 25-jarig podiumjubileum, bracht tien albums uit in verschillende genres, werkte samen met nationale- en internationale topmuzikanten, speelde door Europa en ver daarbuiten en werd gevraagd voor de begeleidingsband van de Amerikaanse zangeres Beth Hart. Hoeke is sinds 1992 continu on the road en bracht in juni 2018 met zijn ‘Ruben Hoeke Band’ een dubbel live-cd uit.

Leif de Leeuw is de jongste van de ridders, maar de Amersfoorter zwemt nu al in prijzen als beste bluesrockgitarist van de Benelux, beste band van Europa en gitaartalent van het jaar. Met zijn Leif de Leeuw-band bracht hij vorig jaar het uitstekend ontvangen debuutalbum Leelah uit.

Jan Akkerman behoeft niet al te veel introductie: zijn omvangrijke carrière maakt hem tot een springlevend monument van de Nederpop.

TOURSCHEMA KNIGHT OF THE GUITAR 2018-2019

22-12 Zoetermeer – Boerderij
23-12 Groningen – Oosterpoort
24-12 Alkmaar – Victorie
28-12 Utrecht – Tivoli Vredenburg
29-12 Heerlen – Nieuwe Nor

04-01 Breda – Mezz
05-01 Nijmegen – Doornroosje
11-01 Amstelveen – P60
12-01 Purmerend – P3

18-01 Amersfoort – Fluor
19-01 Middelburg – De Spot
25-01 Haarlem – Patronaat

01-02 Zwolle – Hedon
02-02 Bergen op Zoom – Gebouw-T
08-02 Tilburg – 013
09-02 Hengelo – Metropool
15-02 Eindhoven – Effenaar
16-02 Ulft – Dru
17-02 Arnhem – Luxor Live
22-02 Dordrecht – Bibelot
23-02 Sneek – Bolwerk

Lees ook :