Op 30 maart a.s. verschijnt “Can’t Go Home”, het debuutalbum van King Of The World, de nieuwe band rond voormalig Cuby & The Blizzards gitarist Erwin Java. Drummer Fokke de Jong (Normaal), zanger/bassist Ruud Weber (o.a. Snowy White) en keyboardtalent Govert van der Kolm (o.a. Ruf Blues Caravan, Dede Priest) completeren de band.

King of the World refereert aan een songtitel van John Lee Hooker en verwijst ook naar de “big three” t.w. BB, Albert en Freddie. En wie kent dat niet… wakker worden en het gevoel hebben dat je de hele wereld aankunt.
De band laat diverse stijlen de revue passeren: van slowblues, New Orleans-style , shuffleblues tot en met wat je popblues zou kunnen noemen.

Op 30 maart 2013 zal het eerste exemplaar van “Can’t Go Home “ door Johan Derksen aan de band worden uitgereikt bij een Tros Muziekcafe (Radio 2) optreden.

King of the World

INTERVIEW KING OF THE WORLD

Precies één jaar geleden werd blues- en rootsminnend Nederland blij verrast met de lancering van King Of The World, een heuse ‘supergroep’ van vier ervaren muzikanten. Drummer Fokke de Jong is met Normaal zo ongeveer in het hele land te zien geweest. Toetsenist Govert van der Kolm mag zo onderhand tot één van de beste toetsenisten der Lage Landen gerekend worden en zanger, bassist en componist Ruud Weber kennen we niet alleen van zijn eigen band maar ook vanwege zijn belangrijke aandeel in de band van Snowy White. De meest
ervaren man van het viertal is toch zonder enige twijfel Erwin Java, de gitarist die we maar liefst vijfentwintig jaar lang met blueslegende Harry Muskee op het podium hebben kunnen aantreffen. We praten met hem niet alleen over zijn huidige band maar blikken ook terug op zijn eerdere ervaringen als muzikant.

Tekst: Jeroen Bakker

Het is al laat in de avond wanneer we Erwin Java spreken. Hij heeft een drukke dag achter de rug. Enkele dagen per week geeft hij als muziekdocent gitaarles op het Noorder Muziek Instituut in Groningen waarvan hij mede-eigenaar is. Er zijn leerlingen die het muziek maken als pure hobby beschouwen en leerlingen die graag in de voetsporen van de gitarist zouden willen treden en hem daarom regelmatig om advies vragen. Van Cuby & The Blizzards hebben de meesten nog nooit gehoord en ook de naam Harry Muskee zegt veel leerlingen helemaal niets. Java neemt dikwijls de tijd om met de jonge gasten zijn ervaringen uit te wisselen. Ze zijn bij hem aan het juiste adres.

Als geen ander heeft hij de muziekindustrie de afgelopen decennia zien veranderen.
“Met White Honey, mijn eerste band als gitarist, waarin zangeres Hanneke Kappen een belangrijke rol vervulde, speelden we het hele land door in goed gevulde clubs of op druk bezochte festivals voor nauwelijks tot geen geld. Omdat de vraag naar plaatwerk toenam besloten we om de studio in te duiken”. Het resultaat is tegenwoordig nauwelijks voor te stellen, 8000 elpee’s werden in de 1e week na de release van hun debuutalbum verkocht. Wanneer je als band één keer per week op de radio of tv kwam, nam de vraag naar optredens enorm toe en had je voor een heel jaar werk. Plotseling kreeg je wat geld op je bankrekening en vanwege de Buma Stemra kon je er redelijk van leven”. Het succes kende ook een keerzijde. Hanneke, de zangeres die later een bekende presentatrice werd, stapte er van het een op andere moment zomaar uit. “De mentaliteit van de bands was toen ook al heel anders. Wanneer je het niet meer leuk vond, stopte je”, aldus Java.

Of er van Can’t Go Home, het nieuwe album van King Of The World, net zoveel exemplaren per week verkocht gaan worden valt te bezien maar Java gaat er ongeacht het commerciële succes zeker niet minder van genieten.
“Ik ben heel erg trots op dit album. Zeker als je kijkt hoe het allemaal tot stand is gekomen. We zaten enkele dagen in een studio, een afgelegen boerderij in Friesland, toen plotseling alle apparatuur uitviel.‘Vieze stroom’ bleek de oorzaak en we moesten noodgedwongen overstappen op een noodaggregaat. We hebben er benzine ingegooid en vanaf het moment dat er weer contakt mogelijk was maakte alle apparatuur een hels kabaal omdat het allemaal nog aangesloten was en voluit stond. ‘No guts no glory’ dachten we en hebben toen dertien nummers in vier dagen opgenomen. Het feit dat we al goed op elkaar waren ingespeeld kwam natuurlijk prima uit. Het is voornamelijk live ingespeeld, je hoort weinig overdubs”.

Omdat alle muzikanten zich naast King Of The World ook met andere zaken bezighouden zou de indruk kunnen bestaan dat deze band slechts als een neven-project wordt beschouwd. Ruud Weber treedt op dit moment op in de band van Snowy White en drummer Fokke zien we in de theaters met Normaal. “Die afspraken waren al gemaakt dus dat wisten we ook. Het feit dat we uit alle hoeken van Nederland afkomstig zijn en er alles aan hebben gedaan om bij elkaar te kunnen repeteren zegt mij genoeg. Iedereen wil dit heel erg graag doen slagen. We hebben
er samen veel tijd en geld in geïnvesteerd. Ik ben erg blij met het eindresultaat. Met Harry Muskee was ik toch gewend dat hij zo ongeveer alle touwtjes in handen had en nu is er echt als een groep samengewerkt”.

Java die met Harry Muskee in 2011 zijn ‘bluesbrother’ heeft verloren, begrijpt dat het
onvermijdelijk is om even over hem praten. Uiteraard worden er nog veel vragen gesteld over zijn tijd met Muskee. “Het succes van Cats Lost, het laatste album dat Cuby & The Blizzards uitbrachten, was enorm. De band verdiende een gouden plaat met het door Daniel Lohues geproduceerde album. “De teksten voor de opvolger waren al geschreven door Harry en de studio was ook al geboekt. Het album zou Dogs Found gaan heten”. Het vervolg zou er nooit komen want Harry werd medio 2011 ernstig ziek en kwam op 26 september te overlijden.

“Maandenlang wist ik me geen raad. Vergeet niet: Ik heb vijfentwintig jaar met hem
samengespeeld. Van een groep als King Of The World was nog helemaal geen sprake. Omdat ik samen met Fokke de Jong had meegewerkt aan de Drentse Bluesopera, waarmee we nog Carré wisten uit te verkopen, en omdat we met elkaar na afloop hadden afgesproken om nog eens iets samen te doen, kwam zijn belletje om samen muziek te gaan maken heel erg gelegen. Hij zei nog tegen mij: Ik weet dat je geen werk hebt en misschien is het leuk om wat te proberen. Al snel hadden we Ruud en Govert er bij en daarmee was King Of The World compleet”.

“Harry had Can’t Go Home zeker gewaardeerd. Hij stond er absoluut voor open.Vooral de verschillende stijlen zouden hem bevallen. Speciaal voor hem heb ik de ruim acht-minutendurende titeltrack en tevens afsluiter van het album geschreven. Behalve die groove-dingen hield hij ook erg van slowblues maar ook het New Orleans-geluid beviel hem heel erg. Eigenlijk was hij heel breed georiënteerd. We hebben vaak problemen gehad met de ‘bluespolitie’ omdat die vonden dat wij teveel van het bluespad afweken. De fluitsolo indertijd van onze toetsenist kon absoluut niet. Tijdens de laatste theatertournee met Cuby behoorde iets ongewoons zoals een trombone-solo echter tot één van de publiekshoogtepunten in de show. Je kunt dus zeggen dat we het publiek in de loop der tijd enigszins hebben
opgevoed. Er is de afgelopen tijd echt veel veranderd”.

KING OF THE WORLD “Can’t Go Home”-tour

29 mrt Zoetermeer – Boerderij
30 mrt Radio 2 – Tros Muziekcafe
31 mrt Weert – Bosuil
05 apr Zwolle – Hedon
06 apr Zeyen – Zaal Hingstman
14 apr Amen – De Amer
26 apr Enschede – Atak
27 apr Groningen – R&B Night (Oosterpoort)
17 mei Amstelveen – P60
19 mei Raalte – Ribs & Blues Festival
31 mei Drachten – Iduna

Voor de optredens in de Boerderij, Bosuil, Hedon en Zaal Hingstman geldt dat elke 25e betalende bezoeker een gratis CD aan de kassa krijgt.

Zie ook onze agenda

Meer info: www.kingoftheworld.eu


Ook op Blues Magazine ...