King of the World

Na vijfentwintig jaar samenwerking met de in 2011 overleden blueslegende Harry Muskee, komt gitarist Erwin Java met King of the World. Samen met Fokke de Jong, bekend van zijn drumwerk bij Normaal, ontstond het idee om een Nederlandse blues & roots formatie van formaat op te richten. Als zanger/bassist is Ruud Weber aangetrokken, bekend van zijn werk bij Snowy White. Het geheel wordt gecompleteerd door Govert van der Kolm die diverse blues-grootheden zoals Matt Schofield, Coco Montoya en Dede Priest met zijn virtuoze hammond/toetsenspel heeft verblijd.

King of the World refereert naar een songtitel van John Lee Hooker. Wie kent dat niet… wakker worden en het gevoel hebben dat je de hele wereld aankunt. Met dat gevoel gaat King of the World zijn plaats in de blues-scene opeisen. De mannen hebben er zin in!

Houdt de agenda in de gaten!! King of the World is onder andere te zien in Nix Podium, Enschede op 13 april en op het Highlands Festival, 1 juni 2012 Amersfoort.

Erwin Java
Vijfentwintig jaar gitarist, medecomponist en vriend van Harry Muskee in Cuby & the Blizzards. Voor die tijd speelde hij o.a. met White Honey, Herman Brood & Wild Romance,AA & the Doctors, Second Skin, Dutch Concert en Muskee. Naast het studeren aan het Groningse Conservatorium deed hij studiowerk voor artiesten als Bertus Borgers, Daniel Sahuleka, Kaz Lux, Tineke Schoemaker, Marjol Flore, Splitsing e.a. Ook heeft hij samen met collegagitarist Rik Meyer de CD Tracks of the Past gemaakt waarop o.a. Alvin Lee, Harry Muskee,Herman Brood,Eelco Gelling en Tineke Schoemaker op 1 schijfje verzameld staan. De afgelopen vijf jaar maakt hij tevens deel uit van Jan Kuiper’s “Five Great Guitars” waarmee samen met andere topgitaristen als Harry Sacksioni, Larry Carlton, Jan Akkerman, Muriel Anderson en Habib Koité getourd werd. In 2011 speelde hij samen met Fokke de Jong in de Drentse Blues Opera waar het idee geboren werd voor King of the World. Daarnaast is Erwin ook mede-eigenaar/docent van het Noorder Muziek Instituut in Groningen en docent aan het IVAK in Delfzijl.

Fokke de Jong
Al meer dan twintig jaar vult hij de drumstoel bij Normaal en wordt gezien als een van Nederlands beste blues en roots drummers. Bennie Jolink en zijn mannen ontdekten Fokke toen hij het voorprogramma verzorgde bij een van de shows. Kort daarop zochten ze een drummer en de link was snel gelegd. Hij speelde daarnaast samen met David Gogo, Catfever, Sunset Travelers, Shiner Twins, South Side Blues Band, De Kast, Bullo, Jan Tekstra, Captain Darling, Plat, Section 8, Pepperone, Western Experience Band, De Knasters, Van de straat, Sugarcane, Trouble en vele anderen.

Ruud Weber
Deze zanger, bassist en componist is vooral bekend van zijn werk bij Snowy White. Op jonge leeftijd leerde hij de blues kennen bij Barry McCabe’s Albatross, waarmee hij jaren door Europa tourde. Gaandeweg ontwikkelde hij de unieke combinatie van zang en bas en groeide uit tot een volwaardige frontman bij Snowy White en zijn eigen Ruud Weber Band. Ook werkte hij als begeleider van artiesten als Mick Taylor, David Gogo, Nico Wayne Toussaint, Tony Vega, Carl Verheyen en Arthur Ebeling. Met de Snowy White Blues Project maakte hij tussen 2009 en 2011 twee Cd’s en een DVD met hierop meerdere door hem geschreven nummers. In 2011 is Ruud genomineerd voor “Beste Bassist van het Jaar” door de Dutch Blues Foundation.

Govert van der Kolm
Govert van der Kolm groeide op tussen de muziek en besloot al op vijfjarige leeftijd om muzikant te worden. Via drums en percussie kwam hij bij de piano terecht. Vanaf zijn veertiende is hij al actief aan het spelen met diverse bands. Hij studeerde piano, Docent Muziek en Hammond aan de Conservatoria van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Op zijn 20ste kwam Govert voor het eerst in aanraking met blues en soul en vanaf zijn 22ste begon hij met het begeleiden van buitenlandse en binnenlandse bluesartiesten. Monster Mike Welch and the Backbones was zijn eerste grote tour. Daarna volgend er vele Europese en Amerikaanse tournees voor Ruf Records. Govert begeleidde o.a. Eugene Hideaway Bridges, Candye Kane, Sue Foley, Deborah Coleman, Coco Montoya, Shakura S’aida, Dani Wilde, Roxanne Potvin, Monster Mike Welch, Matt Schofield, Dede Priest. Ook treedt hij regelmatig op met zijn eigen trio OrganIcedCrime.


Ook op Blues Magazine ...