Kenny Wayne Shepherd
Melkweg, Amsterdam
10 november 2011

KENNY WAYNE SHEPHERD

KENNY WAYNE SHEPHERD

Tekst: Jeroen Bakker / Interview: Rob van Elst, Gerrie Janssen / Foto’s: Marco van Rooijen

Met enkele optredens van de Amerikaanse zanger, songwriter en ‘Guitarhero’ Kenny Wayne Shepherd in Europa, wordt het jarenlange wachten van zijn fans hier eindelijk beloond. Voor velen is het optreden in de Amsterdamse Melkweg zelfs de eerste keer.

De clubshow in Nederland maakt deel uit van een wereldtournee die dient ter promotie van zijn album How I Go. Waar in Amerika, Shepherd is daar een absolute millionseller en de meest succesvolle blanke bluesrock-act sinds Stevie Ray Vaughan, de belangrijke radiostations met grote regelmaat aandacht besteden aan het materiaal van van Kenny en zijn band, lukt het in Nederland niet om de Oude Zaal uit te verkopen. Terwijl Elvis Costello in de nabijgelegen Rabozaal moeiteloos alle stoeltjes gevuld krijgt, is de kleinere zaal ook ‘goed bezet’ en op 50 tickets na uitverkocht.

KENNY WAYNE SHEPHERD

Vanaf 1997 is het vocale gedeelte van de KWS-band in vertrouwde handen van Noah Hunt.

De charismatische lead-vocalist geniet zichtbaar van respons uit de Oude Zaal maar het zal, ook voor hem, toch wel even slikken zijn wanneer de publieke opkomst in Amsterdam vergeleken wordt met die in zijn thuisland. Een gebrek aan inzet kan hem echter niet worden verweten. Met klassieke rockposes maar bovenal een krachtige stem wordt het Nederlandse publiek ingepakt. De rasentertainer is zich goed bewust van zijn positie in de band en maakt plaats voor Shepherd wanneer de situatie daar om vraagt. Heel even dreigt de band de plank mis te slaan met een country-achtig ballad voorzien van een overdosis Bon Jovi. Gelukkig wordt dit snel rechtgezet met een krachtige Yer Blues en het van Ledbetter Heights afkomstige Deja Voodoo uit 1995.

De inbreng van Hunt blijkt niet alleen op het podium van groot belang. Veel materiaal van het in juli verschenen album How I Go is deels uit de pen van hem afkomstig. Uiteraard wordt veel aandacht besteed aan deze release die in Nederland tot dusver maar weinig potten heeft kunnen breken. Gelijk aan bovengenoemd album wordt ook de show geopend met Never Looking Back.

KENNY WAYNE SHEPHERD

Het geluid is uitstekend. De toon lijkt gezet en vanaf de eerste minuut wordt duidelijk dat dit wel eens een prettige avond kan worden. In tegenstelling tot eerdere shows tijdens de registratie van Live! in Chicago is voormalig Stevie Ray Vaughan-bassist Tommy Shannon niet van de partij maar achter het drumstel zien we toch echt zijn collega Chris Layton zitten. Met zijn karakteristieke mimiek (en ietwat nonchalante/onverschillige houding) maar boeiende invulling van de drumpartijen, weet ook hij de aandacht op zich gericht te houden. Uiteraard zijn alle ogen voornamelijk gericht op de, voor bluesbegrippen, jonge (in 1977 geboren) gitaarheld. Ondersteund door een solide bas en op juiste wijze gedoseerde toetsenpartijen lijkt de gitarist zich op het kleine podium uitermate comfortabel te voelen. Met sterk eigen materiaal maar ook met dat van de ‘meesters’ wordt goede sier gemaakt. Slim Harpo’s King Bee, het door Peter Green geschreven Oh Well maar ook Backwater Blues van Bessie Smith of Earl King’s Come On krijgen een waardig eerbetoon. Let The Good Times Roll, aldus Shepherd en niemand die het aandurft om hem tegen te spreken.

KENNY WAYNE SHEPHERD

Het venijn zit echter in de staart wanneer ruimschoots de tijd wordt genomen voor een complete Voodoo Chile. Inclusief de Slight Return wordt het publiek in extase gebracht door deze meesterlijke vertolking. Hoe vaak ziet men niet verkrampte en dikwijls tenenkrommende pogingen om het origineel enigszins te benaderen. Shepherd is een zeldzame uitzondering. Hendrix zou ongetwijfeld trots zijn geweest en kunnen constateren dat er nog steeds wel degelijk muzikanten zijn die het begrijpen.

Video Interview

KENNY WAYNE SHEPHERD

KENNY WAYNE SHEPHERD

KENNY WAYNE SHEPHERD

KENNY WAYNE SHEPHERD

KENNY WAYNE SHEPHERD

KENNY WAYNE SHEPHERD

Fotoalbum

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628119654288″]

Website Kenny Wayne Shepherd : http//www.kennywayneshepherd.net


Ook op Blues Magazine ...