Kees Dusink en Peter Struijk ft. Yoni Blue, 18 december 2015, Bluezotod - De Meern

Kees Dusink en Peter Struijk ft. Yoni Blue, 18 december 2015, Bluezotod – De Meern

Tekst: Paul Scholman en Rob Verheul. Foto’s: Alex van Empel

De 3e editie Bluezotod in Azotod met deze keer Kees Dusink’s The Blues Forever Project en Peter Struijk ft. Yoni Blue blijkt een schot in de roos. Op vrijdagavond 18 december is Azotod voor de derde keer dit jaar omgetoverd tot een bluesparadijs. Bij aankomst worden de gasten welkom geheten door de Blues Brothers die voor de gelegenheid alle gasten trakteren op een oliebol.

Binnen zit de sfeer er vanaf de eerste minuut goed in. Op het podium nemen bluesgitarist Peter Struijk en zangeres Yoni plaats om de avond te openen. Met onvervalste authentieke blues uit de vroege beginjaren van de vorige eeuw, toen de blues zich nog moest ontwikkelen tot wat het nu is, wordt er een stukje geschiedenisles gegeven op dat gebied. De toon voor de avond is gezet. Yoni is een zeer getalenteerd zangeres met een ruime staat van dienst en haar stem komt met name in de blues goed tot zijn recht.

Peter is een gedreven gitarist uit de Fossen en Struijk Band en heeft inmiddels vele nominaties en prijzen op zijn naam staan. Hij rijgt de vele bluesloopjes aaneen op verschillende resonators tot een voortdurend aanstekelijk ritme dat perfect aansluit op het zangtalent van Yoni. Peter speelt daarbij meestal slide en beheerst dat als geen ander. Het kersverse duo heeft deze week een ep op de markt gebracht: Old, Blue… and New, met nummers van o.a. Robert Johnson, Memphis Minnie en Blind Boy Fuller die worden gepresenteerd op het podium van Bluezotod. Kortom, een primeur. Helaas had niet iedereen uit het publiek door dat hier een bijzonder talentvol Nederlands duo aan het werk is. Aan de bar wordt naar hartenlust door gekakeld. Beetje jammer.

Kees Dusink en Peter Struijk ft. Yoni Blue, 18 december 2015, Bluezotod - De Meern

Na Peter Struijk ft. Yoni Blue is het de beurt aan het Kees Dusinks The Blues Forever Project die na een korte pauze met zijn band bezit van het podium neemt voor een onvergetelijk optreden. Kees is samen met zijn voormalige band, 12BBB, diverse malen genomineerd voor de prijs van beste bluesgitarist van Nederland en heeft deze prijs volledig terecht ook in 2012 gewonnen.

Kees speelde zijn hele debuutcd, die volledig instrumentaal is met diverse pareltjes er op. Hij vult het aan met o.a. het nummer Marian, een hommage aan zijn vrouw geschreven tijdens haar ziekte, wat hij liever niet door anderen verwoord ziet worden vanwege de emotionele lading, aldus Kees. De band speelt tevens een weergaloze uitvoering van het nummer Albatros van Peter Green. Verder bestaat de band uit Buzz Badweather op rhythm gitaar; Frans Ogiér op de drumkit; Bas Buis op de basgitaar; Frankie Vee Bluesorgan op Hammond en Robin van Roon op de bluesharp.

Kees Dusink en Peter Struijk ft. Yoni Blue, 18 december 2015, Bluezotod - De Meern

Na de pauze staat het Kees Dusink The Blues Forever Project, aangevuld met Peter Struijk en Yoni Blue on stage voor een heerlijke jamsessie. Met veel gitaargeweld, geweldige zang van Yoni, maar zeker ook van harpman Robin van Roon, die ook bewijst over uitstekende zangcapaciteiten te beschikken. Tijdens deze sessie worden oude nummers als Ball & Chain van Big Mama Thornton, King Bee, Heartbreaking Woman en Hootchie Coochie Man met verve gespeeld en gaat het dak er af. De sfeer is uitstekend en iedereen is vol lof over deze mooie bluesavond. Veel mensen kenden deze bands niet maar zijn na afloop zeer te spreken. Er wordt al uitgekeken naar de volgende bluesavond op 15 januari. Dan zullen Ralph de Jongh met zijn band en local hero Torres Blues zorgen voor de volgende top bluesavond.

Kees Dusink en Peter Struijk ft. Yoni Blue, 18 december 2015, Bluezotod - De Meern

Kees Dusink en Peter Struijk ft. Yoni Blue, 18 december 2015, Bluezotod - De Meern


Ook op Blues Magazine ...