Julian Sas
Metropool, Hengelo
16 oktober 2009

Door Wim Velderman

Het was een mooie dag afgelopen vrijdag 16 oktober; ’s middags een rondleiding door het nieuwe Metropool in Hengelo en een interview met Nederlands beste bluesrock-gitarist Julian Sas.

Gastvrij ontvangen door Petra van public relations, kijk ik m’n ogen uit. Het gebouw geeft aan de buitenkant al aan iets bijzonders in zich te dragen en dat is ook zo merk ik alras. Veel glas en een prima verlichting. Twee mooie zalen ,akoestisch van hoog niveau met een prima licht- en geluidsinstallatie , een aantal oefenruimtes voor bandjes (volledig ingericht,incl.versterking ,drumkit ,mixer en opname apparatuur) en een café-bar waar je prettig kunt vertoeven.

metropool

Het gerucht zingt steeds vaker rond ;dit is één van de mooiste poppodia van noord-en oost Nederland. Hoezo, in het oosten is het een saaie boel? Ga zelf maar eens kijken ,heb je de agenda al gezien?

Julian Sas komt binnen en stalt zijn gitaar op een veilig plekje op het podium. We gaan backstage,naar de kleedkamer en we starten meteen ons gesprek:

This div will be replaced

Dan de sfeer tijdens het concert:

Vóór het podium staat een jongeman van ik schat een jaar of 14 vastgeplakt tegen datzelfde podium, ademloos en betoverd te kijken . Zoals een kind eindeloos tuurt door de etalageruit van een speelgoedwinkel als de nieuwe collectie is gearriveerd. Hij zit waarschijnlijk zelf op gitaarles en is zwaar onder de indruk van de meester en zijn band. Kijk ik om heen dan zie ik nog een paar honderd bewonderaars die niet los komen van de muziek en de energie die er vanuit gaat. Wat een band. Julian mag graag verhalen en laat ook zijn gitaar verhalen vertellen. Improviserend en goed ingespeeld met bassist Tenny Tahamata en een uiterst sterke –fysiek en muzikaal-drummer Rob Heine.

In het spel zit veel dynamiek ,tempowisselingen en interactie met het publiek. Julian heeft er zin in en daarmee bevestigd hij zijn uitspraken tijdens het interview “ik kan niet wachten tot het 20.45 uur is”, dan komen er enorme muzikale krachten vrij. Wat een techniek. Julian zoekt regelmatig Tenny op en komen dan samen tot een wel zeer prettige improvisatie.

Ook de solo’s van Rob en Tenny mogen er zijn. Voor mij wordt het nog mooier als de slide-gitaar voor de dag komt . Verkocht ben ik.

The devil got my number, I believe to my soul ;niemand staat nog stil in de zaal.

Lookin’ for a friend raakt alles en iedereen. Julian speelt zoals hij praat; een stortvloed van noten en woorden. Wat een inlevingsvermogen.

De nieuwe zaal krijgt nog een cadeautje van de band .Een brandnew song “Funky news/blues”. Eén van de mooiste nummers van de avond ,deze slow- shuffleblues.

En de jongen van 14 ? Die is na afloopnaar huis gegaan en heeft thuis vast en zeker z’n gitaar voor de dag gehaald . De rest van het publiek kreeg waarvoor het kwam en meer dan dat. De band heeft zich heerlijk kunnen uitleven op een prima stage. En ik? Ik heb er weer een band bij die hoog genoteerd staat in mijn lijstje met favorieten.

Op dinsdag 27 oktober as. draai ik muziek van Sas in TexTownHotel op www.EnschedeFm.nl
Van 19.00 u tot 21.00 uur en laat het interview nog eens horen. Heb je er nog geen genoeg van dan luister je op woensdag 28 okt van 20.00 tot 22.00 uur naar HofstreekHotel op www.hofstreek.nl.
In dezelfde uitzendingen praat ik live, vanuit Wenen eveneens met Hans Theessink, die zeer binnenkort naar Nederland komt voor een aantal optredens.

Julian Sas (archief foto)

Julian Sas (archief foto)

Website Julian Sas : www.juliansas.com

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...