DSC00569bm

Julian Sas – CD Presentatie Coming Home
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
6 februari 2016

Tekst: Jaap Jansen / Foto’s: Paul Scholman

In een zeer goed gevulde Boerderij staat op zaterdag 6 februari de eerste voorstelling op het affiche van de vernieuwde Julian Sas Band. Ook is dit het eerste optreden met nummers van het hagelnieuwe album van Julian Sas. De titel van het album is Coming Home. Niet alle nummers van deze plaat worden vanavond gespeeld. Een score van zes van de elf nieuwe nummers is niet verkeerd. Om dit een album presentatie te noemen gaat wat ver, er komt ook heel veel ander moois langs.

DSC00904bm

Om met de band te beginnen: hierin is Tenny Tahamata na veel jaren trouwe dienst vervangen door de Griekse bassist Fotis Anagnostou. Tenny is nog wel op de nieuwe schijf te horen, maar dat was zijn laatste activiteit in de band. Verder de vertrouwde gezichten van toetsenist Roland Bakker en drummer Rob Heijne.

Het is een soort van traditie aan het worden dat Julian in het begin van het jaar naar de Boerderij komt voor een optreden. Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat de première van zijn nieuwe tour begint in Zoetermeer. Een sfeervolle locatie, zeker als het zoals vanavond goed vol is.

De show start met de opener van de plaat: Jump For Joy, een stevig nummer in de beste Sas traditie waarin hij belooft om ons ‘hell’ te geven, maar ook met Gonna Make You Feel Allright er meteen achteraan slaagt hij daar overigens zeker in, moet ik zeggen. Na de eerste twee stevige nummers wordt er gas terug genomen en ontwikkelt zich een zeer gevarieerde set waaruit ook goed blijkt dat het toevoegen van toetsenist Roland Bakker een gouden greep is geweest. Er is een veel voller geluid ontstaan en dat komt de band zeker ten goede. In het eerste deel maakt Julian alleen gebruik van een rode Gibson, na de pauze gebruikt hij meerdere Fenders. Vooral de witte Fender heeft een geweldig geluid. In de toegift gebruikt hij een Gibson Les Paul.

DSC00476bm

DSC01264bm

In het tweede gedeelte van het optreden eert Julian ook nog twee helden van hem. Dat zijn Johnny Winter en Duane Allman. Bij het nummer Coming Home, tevens de titel track van de nieuwe CD, vertelt Julian dat hij overal heeft gezocht om iets beters te vinden, maar uiteindelijk is hij tot de conclusie gekomen dat hij altijd weer naar huis terug keert. En dat het daar warm en veilig is. Verder zoeken naar een plek waar het beter is heeft dus geen zin meer. In de loop van het optreden krijgen alle bandleden ook de ruimte om hun individuele kunnen te tonen. Dat zorgt voor afwisseling en duurt nergens te lang, zodat de vaart in het optreden blijft bestaan.

Naast de nummers van zijn laatste plaat komt er een doorsnede van het oeuvre van Julian Sas voorbij. Hierbij natuurlijk ook succes nummers als Blues For J en Blues For The Lost And Found. Ook speelt Sas het Bob Dylan nummer Highway 61 Revisited. Een nummer dat Sas al had opgenomen voor het album ‘Bound to Roll’. In de toegift speelt de band nog End Of The Line van Coming Home en als laatste wordt Bullfrog Blues van Rory Gallagher gedaan.

Zo komt er een einde aan een mooie avond en de conclusie mag zijn dat als je de kans krijgt om Julian Sas te gaan zien de komende tijd, je die kans zeker moet grijpen. De band toert uitgebreid door Nederland de komende tijd. Voor de toer data moet je de website checken. Zo zijn ze onder andere te zien op Ribs & Blues in Raalte met Pinksteren. De officiële release datum van Coming Home is 13 februari a.s.

De Julian Sas Band bestaat uit:
Julian Sas – gitaar en zang
Rob Heijne – drums en percussie
Roland Bakker- piano en orgel
Fotis Anagnostou – bas

Set 1
Jump For Joy.
High And Low.
When I Boogie.
Resurrection.
Did You Ever Wonder.
Fear of Falling.
Home Feeling.
Helping Hand.

Set 2
Turpentine Moan.
Highway 61 Revisited.
Coming Home.
The Road Is My Companion.
Blues For J.
Sugarcup Boogie.
Blues For The Lost And Found.
The Devil Got My Number.
Toegift;
End of the Line.
Bullfrog Blues.

Website Julian Sas 

DSC00597bm

DSC01274bm

DSC01251bm

DSC00494bm


Ook op Blues Magazine ...