Julian Sas - Bound To Roll (CD cover)
(Coverfoto: Marco van Rooijen / BluesMagazine.nl)

JULIAN SAS –  BOUND TO ROLL
Format: CD / Label: Cavalier Recordings / Distributie: Bertus / Release: 27 januari 2012

Bound to Roll is het nieuwe studio album van Julian Sas. Like a big freight train voegt hij daaraan toe in het titelstuk. Dat is een trefzekere en rake omschrijving van Sas’ benadering tot muziek maken. Vol overtuiging, niet te stoppen, niet omkijken. Met een Gretch, een Fender of een Gibson, met  vingers of met plectrum, in een aangrijpende ballad of een heftige rocker, Julian en zijn bandleden Tenny Tahamata (bass) en Rob Heijne (drums)  kennen maar één inzet en die is altijd aanzienlijk meer dan 100%. Die gedrevenheid gecombineerd met hun muzikale kwaliteit maakten dat Sas en zijn companen uitgroeiden tot een fenomeen, een top act bewonderd door een grote fanatieke schare fans,  gerespecteerd door collega’s, graag geziene gasten in  uitverkochte zalen en op festivals in vrijwel  heel Europa. En, wat Julian zelf betreft, erkent als één van de beste (blues) gitaristen in Europa en daar buiten. Daarnaast ook een zeer ‘soulfull’ zanger.

Al in 1999 waren Sas en zijn mannen de headliner op het legendarische Fehmarn Festival, een Duitse variant op het Woodstock festival dat geheel geweid was aan Jimi Hendrix. Een andere held van Julian Sas is de Ier Rory Gallagher. Niet alleen was Sas vele malen top-of-the-bill  op aan Gallagher geweide festivals,  hij stapte bijna letterlijk meerdere malen in diens voetsporen. Onder meer op het Rory Gallagher Tribute Festival in Ballyshannon, Co. Donegal, Ireland, Rory’s geboorteplaats. Ook speelde  hij enige malen samen met Gallagher’s voormalige bandleden.

Bound to Roll , Julian Sas achtste studio album,  is een plaat die tijd nodig had. Ruim twee en half jaar,  vertelt de uit Beneden Leeuwen afkomstige muzikant,  ik schreef constant maar gooide daar ook weer veel van weg.  Ik liep over van de ideeën. ‘Bound to Roll’ is voor mij een heel persoonlijk album. Deze plaat gaat over plezier, vreugde, liefde, verlies pijn en verdriet. Het echte leven, de blues, ervaringen waarvan ik hoop dat ze me sterker en een beter mens gemaakt hebben. Het was ook een manier voor mij om met deze emoties te verwerken.

Naast 9 eigen stukken bevat  Bound to Roll ook een drietal covers;  Rory Gallagher’s  Shadow Play, Bob Dylan’s Highway 61 Revisited en Humble Pie’s 30 Days In The Hole, hun zevende single  ook te vinden op het album Smokin). Julian Sas licht de keuze toe: ‘Shadow Play’ weerspiegelt mijn gevoel over de afgelopen periode, met name de tekst is mij op het lijf geschreven. Het gevoel van het nummer sluit aan bij de eigen songs. Dylan’s ‘Highway 61 Revisisted’, is gewoon een killer song; de groove, de inhoud van de tekst; iedereen moet wat kwijt op highway 61(persoonlijke dingen of andere zaken). Ook de track waardoor  ik verliefd werd op snelslide spel.  ‘30 Days In The Hole’ Steve Marriott is één van mijn favoriete zangers/componisten. Dit nummer wilde ik opnemen vanwege de agressie van de riff, zeer veel boosheid, wat een geweldige rock riff. Al met al geweldige songs om te spelen!

Samen met zijn begeleiders Tenny Tahamata (ex Half Past Midnight / Sas band bassist sinds 2001)  en Rob Heijne (ex Ruben Hoeke Band / Sas band drummer sinds 2005)  levert Julian Sas met Bound to Roll  een album af vol muzikaal vakmanschap, inventief spel en echte emotie. De blues anno 2012.

Tracks
01. Life On The Line 4:58
02. Mercy 4:00
03. Bound To Roll 3:56
04. How Could I’ve Been So Blind 4:33
05. Shadow Play 4:39
06. Swamplands 4:13
07. 30 Days In The Hole 3:22
08. The Blues Won’t Stay 4:15
09. Tear It Up 3:05
10. Burnin’ Bridges 5:10
11. Ain’t Backing Down 2:54
12. Highway 61 4:14
13. Life On The Line (Radio Edit) 3:22

Voor degene die niet langer kunnen wachten op het nieuwe album van Julian Sas is de nieuwste single gratis te downloaden.

Julian Sas -Life On The Line (Radio Edit)

Voor meer informatie:      www.juliansas.com   –     www.cavalier-musicmanagement.com


Ook op Blues Magazine ...