The Juke Joint Jamboree
met Channel Red, T-99, CC Jeromes Jetsetters, Nick Curran, Tinez van Toor, Big Joe Louis & His Blues Kings
de Koolakkers, Westerhoven
28 november 2009

Nick Curran

Tekst : Theo Looijmans ; Foto’s : Leo Gabriëls

“Wat goed is hoeft niet van ver te komen” moeten de organisatoren van de Westerhovense Juke Joint Jamboree gedacht hebben, daarmee doelend op het uit Eindhoven afkomstige Channel Red. Deze op hun beurt dachten “goed repertoire hoeft niet van ver te komen” want hun setlist bestond uit veel zelf geschreven werk en covers van onder meer The Seatsniffers. Dat deze relatief jonge band de oefenruimte ruimschoots ontgroeid is bewezen ze met een entertainende set met puntige Rockabilly en onversneden Rock-’n-roll.

Channel Red

Ondanks dat T-99 van meet af aan hun grote held Tom Waits aanriep, leek de band er niet goed in te slagen zichzelf te inspireren waardoor hun set wat gekunsteld overkwam. Alleszins begrijpelijk want geforceerd enthousiasme opwekken bij een matig geïnteresseerd publiek in een veel te grote sporthal lijkt op een kermis in de hel.

T-99

Dat je als festivalorganisator jezelf kan en mag programmeren werd aangetoond met CC Jeromes Jetsetters. Na de laatste tien jaar in de USA als gitarist te hebben gewerkt met grootheden als Freddie Fender, Barbara Lynn en Ronnie Dawson zal de Nederlandse rock-’n-rollliefhebber weten dat Jeroen van Gasteren weer terug is op vaderlandse bodem. Samen met zijn competente ritmesectie werd er een strak geluid neergezet met een voornamelijk uit covers bestaand repertoire dat op eigen wijze werd gespeeld. Zo werden er onder meer ijzersterke versies neergezet van Ike Turners’ Get It Over Babe en Don’t Worry Baby van Los Lobos. Met de capriolen van drummer Coen Molenschot en vooral bassist Deon Buck beleefde hun set een vermakelijk einde.

CC Jeromes Jetsetters

Veel ombouw was er niet nodig om vervolgens dezelfde band aan te vullen met de Amerikaanse zanger/gitarist Nick Curran en saxofonist Tinez van Toor. Met de eerste noten van Keep A Knockin’ werd duidelijk dat Curran over een opvallende zangstrot beschikt die buitengewoon dicht in buurt komt bij zijn idool Little Richard. Het zestal swingde zich door zowat alle Rock-’n-roll clichés heen waarbij Curran en zijn kompanen in staat bleken zich in positieve zin te onderscheiden door een frisse en virtuoze benadering. Speciale vermelding verdient hierbij Tinez van Toor die de ruimte kreeg om zijn sax te laten gieren en brullen.

Nick Curran

Theoretisch werd van Big Joe Louis & His Blues Kings verwacht het festival af te sluiten. Echter door het late tijdstip en de daarmee optredende vermoeidheid kozen vele aanwezigen ervoor de laatste set niet meer af te wachten. Ondergetekende was van mening dat als het optreden van één van de beste Britse rhythm & bluesbands onder andere omstandigheden had plaats gevonden het veel meer impact had gehad. En dat laatste gold eigenlijk voor het gehele festival.

Big Joe Louis & His Blues Kings

De organisatie heeft inmiddels bekend gemaakt dat het festival in een gewijzigde vorm zijn vervolg zal krijgen in Geldrop op zaterdag 6 november 2010. Noteer dus alvast in de agenda!

Meer foto’s in het Juke Joint Jamboree FOTO ALBUM >>

Website The Juke Joint Jamboree : www.myspace.com/jukejointjamboree


Ook op Blues Magazine ...