Jordan Patterson - The Back on Track Recording Project

Jordan Patterson – The Back on Track Recording Project
Release datum: 19 februari 2016. Flamingcheese Records

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Opvolger van de The Back On Track EP uit 2014. Was dat ‘slechts’ een EP met 4 tracks: deze release is een volwaardig studio-album met tien tracks. Huilende bluesharp van Patterson en een band die straffe bluesrock op de plaat legt.

De Canadese bluesharpspeler en zanger Jordan Patterson is beïnvloed door onder meer James Cotton. Hij heeft opgetreden met onder anderen James Brown, Carlos Santana, The Fabulous Thunderbirds, Mick Fleetwood en Robert Cray. Met zijn band speelde hij onder andere op het Tampa Bay Blues Festival, het Montreal Jazz Festival en het London Bluesfestival. In een ‘vorig’ leven had hij een zeer succesvolle carrière in de tourmanagement en concert & event promotie en was hij ook Concert Production Manager/Promoter Representative voor de House of Blues Concerts Canada.

De Jordan Patterson Band bestaat uit Jordan Patterson (bluesharp, zang), Darryl Romph (gitaar), Bobby Thompson (gitaar), Mark McIntyre (bas) en Benjamin Rollo (drums). Skyler Jordan (a.k.a. Barbara Wilson) doet op dit album de gastvocalen op You’re My Girl en Can We Fall In Love Again. The Back On Track Recording Project is een vervolg op The Back On Track EP uit 2014. De huilende bluesharp en stevige bluesrock van die release is ook op deze plaat terug te vinden. Alle songs zijn geschreven door Patterson.

Favourite Boy bevat de scherp zuigende bluesharp van Jordan Patterson met een strak spelende band. Een schitterende breed uitgesponnen bluesballad is Can We Fall In love Again, dat wat betreft intensiteit en emotie van Little Willie Johns Need Your Love So Bad echoot. De gastvocalen van Skyler Jordan in dit nummer voortreffelijk. Rauw en hardhitting is She’s Cool dat bruut uit de boxen rolt. Skyler Jordan keert weer terug als gastvocaliste in You’re My Girl, dat aanmerkelijk steviger is dan de eerder genoemde bluesballad waar ze ook de gastvocalen voor haar rekening nam. Do You Believe herinnert wat betreft thematiek aan Lovin Spoonfuls Do You Believe In Magic.

Jordan Patterson - Don't Take Me Down

Minste nummer is Living Without Your Love dat te ‘clean’ en te steriel over komt. Het klinkt alsof Patterson nummer wilde opnemen dat een kruising is tussen Gary Clark Jr. en Lenny Kravitz. Helaas is het resultaat niet overweldigend maar juist te glad. Een misser temidden van al het jankende bluesharpspel op de plaat. Op het album zijn ook revisited nummers te vinden van de vier songs die eerder op de The Back On Track EP stonden. Wat betreft intensiteit en kracht is er niet veel verschil. In If You’d Help Me Please bijvoorbeeld – een slowblues – kreunt, klaagt en kermt Patterson nog net zo hard als op de eerdere versie.

The Back on Track Recording Project is een uitstekende plaat met heel weinig missers. De zang kan wat mij betreft nog steeds iets scherper en rauwer, maar Jordan Patterson blaast een gemeen en straf portie bluesharp, daarbij ondersteund door een strak spelende band.

1. Favourite Boy
2. Can We Fall In love Again
3. She’s Cool
4. You’re My Girl
5. Living Without Your Love
6. Play My Song – Revisited
7. If You’d Help Me Please – Revisited
8. Do You Believe
9. Heartbreaker – Revisited
10. Don’t Take Me Down – Revisited

Website: http://jordanpatterson.ca/


Ook op Blues Magazine ...