jonny-lang

Jonny Lang is nog maar kortgeleden de dertig jaar gepasseerd maar kan nu al terugkijken op een glansrijke carrière als gitarist/zanger in een genre dat toch het dichtst in de buurt van de blues en de rock komt. De Amerikaan heeft zich op dusdanige wijze muzikaal ontwikkeld dat zowel gospel als soul niet alleen in zijn gitaarspel maar ook in zijn fenomenale stemgeluid is terug te horen. Door samenwerkingen met o.a. Buddy Guy, Double Trouble, Ron Wood, Santana en Herbie Hancock wist Lang al zich aardig in de kijker te spelen maar geheel op eigen kracht werden al diverse Grammy Awards in de wacht gesleept. Sinds kort ligt Fight For My Soul, maar liefst zeven jaar na zijn vorige studio-album Turn Around, in de schappen.
Blues Magazine had na een eerder telefonisch onderhoud voor de tweede keer het genoegen de muzikant te spreken.


Tekst: Jeroen Bakker

Hij kondigde het vorig jaar al aan: “Met mijn nieuwe album wilde ik proberen mijn horizon te verbreden om daarmee zoveel mogelijk nieuwe mensen te kunnen bereiken. Ik heb mijn fans lang laten wachten maar onbedoeld lagen de prioriteiten jarenlang op een ander vlak”. Lang verkoos het gezinsleven boven dat van de muziek. Voornamelijk in eigen land waren zijn sporadische live-verrichtingen waar te nemen. Samen met Tommy Sims, bekend van zijn werk met Eric Clapton en Bonnie Raitt, is drie jaar lang gewerkt aan nieuw materiaal. Het was uitgerekend deze producer, songwriter en muzikant die voor Lang al op vroege leeftijd een enorme inspiratiebron vormde. “Hij verstaat de kunst om iemand op de juiste manier met zijn creativiteit te laten omgaan zonder daarbij te nadrukkelijk een stempel te willen drukken. Ik denk dat hij de juiste persoon is geweest om dit allemaal in goede banen leiden”.

Lang wordt gezien als de nieuwe generatie bluesartiesten die het genre een eigentijdse klank geven en bovendien een innovatieve werkwijze hanteren. “Ik heb op Fight for my Soul dingen gedaan die men niet van mij gewend is. Dat is dan ook het grootste verschil met het laatste studio-album. Er zit natuurlijk ook een lange tijd tussen. Kijk eens naar jezelf in hoeverre je in vijf jaar verandert als persoon. Hetzelfde geldt voor de muziek. Ik heb het nu aangedurfd om diverse andere stijlen te laten horen zonder daarbij af te vragen wat men er van vindt”. Lang heeft er voor gekozen om regelmatig van het traditionele bluespad af te stappen. De openingstrack Blew Up klinkt nog redelijk vertrouwd maar de up-tempo-pop van Breakin’ In zal menig bluesliefhebber doen terugdeinzen. “Deze keer heb ik er voor gekozen om muziek te maken die recht uit mijn hart komt. Het is zonder meer mijn meest persoonlijke album tot nu toe geworden”.

De zwarte funk- en soul-invloeden waren al eerder waarneembaar maar met zijn inmiddels goedgerijpte vocalen lijken deze er nog beter uit te komen. De onnavolgbare gitaarcapriolen zijn gelukkig nog steeds goed vertegenwoordigd. We Are The Same zou zelfs niet misstaan in de huidige hitlijsten. Hoewel hij zich op het podium regelmatig omringd ziet door bekende muzikanten is het uitsluitend zijn eigen band met wie hij zich in de studio heeft ingelaten. Het is dan ook niet Carlos Santana, op wiens laatste Guitar Heaven een bijdrage van Lang te vinden was, die we in The Truth horen. Het behoort tot het meest gevoelige werk dat we ooit van hem hebben gehoord. “Meer dan ooit ben ik er in geslaagd om gevoelens in muziek te vertalen”, aldus Lang die bovendien aangeeft enorm trots te zijn op deze track. “Ik denk dat je hier goed kunt horen dat ik als muzikant volwassen ben geworden”. Het is ongetwijfeld zijn grote voorbeeld en bovenal goede vriend Buddy Guy geweest die iets bij hem als gitarist losmaakte. “Buddy showed me that you can be reckless when you play. You don’t have to calculate one single thing you do. You can fly by the seat of your pants”. Om vervolgens toe te voegen: “Nog meer dan het gitaarspel zelf is het de energie die je in het spel stopt”.

Lang verwacht dat juist dit album bij de Nederlandse liefhebbers zal aanslaan. Ingetogen werk als All of a Sudden, de titeltrack en Seasons vereisen enige aandacht van de luisteraar. “Jullie beschikken over een ‘music-sensor’ waarmee je het kunt opbrengen om oprechte interesse te tonen. Het is voor een muzikant een voorrecht om voor zo’n publiek te mogen spelen”, waarmee Lang al onbedoeld een voorschot neemt op het te verwachten concert in De Melkweg dat 14 oktober zal plaatsvinden.

Waar de immens populaire John Mayer zich als gitarist steeds meer in de risicoloze pophoek gaat begeven heeft Jonny Lang het aangedurfd om op Fight For My Soul een breed scala aan stijlen aan te pakken zonder zich daarbij te vergalopperen. Wie echter een herhalingskunstje verwacht van Turn Around kan deze laatste van Lang dan ook aan zich voorbij laten gaan.

jonny-lang-fight-for-my-soul

JONNY LANG
FIGHT FOR MY SOUL

Format: CD / Label: Mascot Label Group / Datum Release: 30 Augustus 2013

Tracklist:
Blew Up
Breakin’ In
We Are The Same
What You’re Looking For
Not Right
The Truth
River
Fight For My Soul
All Of A Sudden
Seasons
I’ll Always Be

JONNY LANG FALL EUROPEAN TOUR – October 2013

October 1 Paris, FR New Morning

October 3 London, UK Borderline

October 5 Avignon, FR Avignon Blues Festival

October 8 Hamburg, DE Markthalle

October 9 Bochum, DE Zeche

October 10 Munich, DE Muffathalle

October 12 Nancy, FR Nancy Jazz Pulsations

October 14 Amsterdam, NL Melkweg

October 15 Brussels, BE AB Club


Ook op Blues Magazine ...