Johnny Feel Good
Age Is Just A Number

Datum Release: Mei 2024
Label: Independent
Distributie: Sounds Haarlem

Albumcover foto: Johnny Feel Good - Age Is Just A Number

Dat een spontane jamsessie tien jaar later nog steeds gevolgen met zich mee kan brengen hadden ze zelf natuurlijk ook niet kunnen vermoeden. Feit is dat Johnny Feel Good in 2024 kan terugkijken op een prachtig avontuur waar inmiddels enorm veel liefhebbers heel erg gelukkig van zijn geworden. Terwijl bij zoveel optredens een onvergetelijke indruk werd achtergelaten, denk aan de bijzondere samenwerking met Oscar Benton, waar daadwerkelijk gevoelige blues-snaren werden geraakt, leek het uitbrengen van een album op het tweede plan te zijn geraakt.
Juist in het jaar waarin Barrelhouse na meer dan 2000 optredens in vijftig jaar bezig is met een zeer succesvolle afscheidstour, brengt de mede-oprichter ervan, gitaarheld Johnny Laporte met zijn muzikale vrienden het debuutalbum van Johnny Feel Good uit.
Te oud voor een nieuwe carrière-move? Welnee joh…. Na een dienstverband van ruim vijf decennia lang is het gewoonweg genoeg geweest en tijd om eens voor jezelf te kiezen. Bovendien “beter laat dan ooit” zal hij gedacht hebben want ach… ‘Age Is Just A Number’…

Tekst: Jeroen Bakker

Waar grote internationale namen weken en soms zelfs maanden verblijven in geldverslindende studio’s met peperdure producers die alle ook maar enigszins authentieke klanken de nek omdraaien, durfde Johnny Feel Good het aan om het zelfgeschreven materiaal volledig live op te nemen en te produceren in de Alkmaarse River Studio. Dat de meeste tracks er al ‘lekker in zaten’ was niet verwonderlijk aangezien het voornamelijk vaste waarden in de setlist betreffen die al zeer regelmatig op het podium voor een publiek werden gespeeld. Bovendien en niet onbelangrijk zijn de mannen bepaalt geen vreemden voor elkaar. Het was tenslotte drummer Art Bausch met wie Laporte lang geleden ooit Barrelhouse oprichtte nadat de Oscar Benton Bluesband er mee ophield te bestaan. Met gitarist Armando Jansen, bassist Mark Harmsma, Pim Spetter op piano en zanger/schrijver/componist Jan Blaauw in de gelederen komt daar nog eens een enorme schat aan ervaring bij. Laatstgenoemde had zelfs enkele jaren geleden al zijn ‘Retirement Plan’ klaar, het album van Dunkey Sr. dat in december 2020 verscheen en dat gevierd zou worden in combinatie met zijn veertigjarige muzikantenbestaan maar dat ernstig verstoord werd door corona en de daarmee gepaard gaande beperkingen. Desondanks weet ook deze gedreven zanger met zijn prachtige doorleefde stem, en slechts één functionerende stemband, nog steeds niet van ophouden.

Zo wordt ‘Age Is Just A Number’ voortvarend geopend met het veelzeggende ‘You’ve Gotta Rumble’, een opwindende boogiestamper waarin de bedoelingen duidelijk worden gemaakt: “Yeah you’ve gotta rumble, make sure you roll, keep on climbing, no one’s gonna catch your fall”.
Vrij vertaald: “gewoon doorgaan, nooit opgeven en dat alles op eigen kracht”, gezongen door een zanger die, opgezadeld met een dik medisch dossier, als geen ander weet wat een fragiele gezondheid inhoudt. Het is met die mooie twin-gitaar-duels van Laporte en Jansen, het speelse pianowerk van Spetter en het stuwende ritme van Harmsma en Bausch een prachtig visitekaartje dat hier wordt afgegeven waarin alle muzikanten de ruimte krijgen om zich even voor te stellen. Hetzelfde geldt voor ‘I Want To Show You’, eveneens voorzien van een rauw randje, en waar “downstream is easy, upstream is tough”, aldus Blaauw die zelf de teksten schreef voor de tien tracks die op het album te vinden zijn. Voor een zanger die ooit beweerde niet autobiografisch te gaan in zijn teksten klinkt het allemaal enorm oprecht en lijkt hij toch echt over de huidige stand van zaken te verhalen in ‘Dream Ride’, een traditioneel klinkende blues over de kenmerken van een man op leeftijd en de daarmee gepaard gaande gebreken. Dat daarentegen al die ervaringsjaren goed van pas komen in het sferische en gelaagde ‘You Don’t Know Nothing’ is natuurlijk een groot voordeel. Slow-blues zoals die hier klinkt kan namelijk alleen maar gespeeld worden door muzikanten met de nodige kilometers op de teller. Dat ook het snellere werk geen enkel probleem vormt wordt aangetoond in ‘All You’ve Got’, een stevige rocker waarin vooral Laporte nog even fel van leer trekt.

Johnny Feel Good bestaat uit een stel mannen met een enorme van staat van dienst waarbij speelplezier de boventoon voert en waarin nergens concessies worden gedaan. Knap ook hoe ieder bandlid weliswaar de ruimte krijgt om zich etaleren maar toch de verleiding vakkundig weet te weerstaan om die af te dichten met een overvloed aan noten met als bijkomend gevolg dat de blues hier als het ware ademt.
‘Age Is Just A Number’ maar veertig jaar geleden had ditzelfde gezelschap onmogelijk zo’n fijn album kunnen afleveren. Aangezien muzikanten vrijwel nooit hoeven te rekenen op pensioen is de kans aannemelijk dat de bluesliefhebber nog lange tijd plezier gaat beleven aan deze ‘debutanten’.

Johnny Feel Good – Age Is Just A Number
Tracklist:

You’ve Gotta Rumble
I Want To Show You
The Gates Are Open
You Don’t Know Nothing
Dream Ride
Get Me Some Juice
Steel Trap Mind
How I Ended Up Here
Meet You In LA
All You’ve Got


Ook op Blues Magazine ...