John Fogerty en Jon Amor Blues Group
Blues Peer 2012 – 16 juli 2012

John Fogerty

Tekst: Walter Vanheuckelom / Foto’s: Marco van Rooijen
Meer foto’s, zie Blues Peer Fotoalbum: http://www.flickr.com/photos/bluesmagazine/sets/72157630643048730/with/7599940376/

Het voorprogramma voor John Fogerty’s in Belgie was de Britse formatie Jon Amor Blues Group genoemd naar de frontman Jon Amor. Vooral bekend van de Band the Hoax. Jon vormt nu samen met de broers Doherty Dave (gitaar) en Chris (Basgitaar) en Simon Small op drums de JABG.
In september 2011 brachten ze hun gelijknamig debuutalbum uit dat in de UK redelijk goed onthaald werd. Hun muziek word nog al eens vergeleken met deze van Dr Feelgood. Hun setlist was gisteren ook bijna helemaal deze cd die ze langs deze weg ook in Belgie willen promoten. Voor mij viel vooral Jon Amor zelf op. Goed gitaarspel,een eigen stemgeluid en toch ook presence op het podium. Hoogtepunten van deze opwarmer waren Make it your trouble en She thought that i was an eagle.   

Jon Amor Blues Group

Na een set van een uur mochten deze jongens terug de kleedkamer opzoeken en dan was het wachten op de man waarvoor de meer dan 12000 aanwezigen voor naar Peer gekomen waren namelijk de frontman, leider, zanger, leadgitarist van de vroegere superband Creedence Clearwater Revival… John Fogerty.

Eindelijk om 20h45 Begonnen John en zijn band eraan. Nogal wat wisselingen in John’s band sinds zijn laatste doortocht in Belgie in 2010.Geen Billy Burnette,Hunter Perrin meer op gitaar maar wel een geweldige Randy Kohrs ( heel knap op slide) en John’s oudste zoon Sean. Ook nieuw is Keyboard en accordeon speler Bob Malone. De ritmesectie is al jaren de uitmuntende en stevige basis van deze band. Kenny Anoroff (drums) en Dave Santos (Bass).James Intveld maken sinds 2010 ook deel uit van John’s band. Wat wel opvalt is dat John een zeer goede neus heeft om fantastische muzikanten
naar zijn band te halen. De namen van topmuzikanten die met hem op tour geweest zijn sinds 1997 zijn niet meer te tellen. Alleen één grote constante ze zijn allemaal top.

John Fogerty

Het optreden zelf was weer één groot feest met veel interactie tussen John en het publiek. Er stonden dan ook dankzij de samenwerking van Robert Aerts en de organisatie (dank u Jan)een heleboel Fogerty Fans frontstage die Fogerty al jaren volgen er waren er zelfs 5 bij die de hele Europese tour gevolgd hebben (Robert,Petra,Micio,anne en Arnold).En dat komt de sfeer altijd ten goede. Fogerty voelt zich blijkbaar kiplekker in Peer. In 2009 was dat ook alzo. Wat resulteert in wat extra nummers,iets wat niet zo vaak voorkomt bij John. De setlist is bijna een juke Box,iedereen kent deze liedjes en ze worden dan ook massaal meegezongen. Wat trouwens volgende uitspraak van Fogerty met zich meebracht. I was a few days ago in Londen singing together with Bruce Springsteen but this is even better. John heeft dan ook een hele catologus van topsongs waar hij uit kan kiezen.

Hoogtepunten kiezen is moeilijk. Voor mij persoonlijk vond ik de versie gisteren van Lookin’out my back door gewoonweg grandioos,misschien wel de beste versie die ik ook gehoord heb.Ook Long as i can see the light was heel mooi dankzij Randy Kohrs. Ook prima was I heard it through the grapevine. Veel hangt natuurlijk af van persoonlijke smaak.

John Fogerty

De grootste verrassing kwam eigenlijk na de 2 bisnummers Rockin’all over the World (niet van Status Quo maar een originele Fogerty song) en zijn eerste wereldhit Proud Mary.Nadat hij al een extra song (Cotton fields) had gespeeld gedurende het optreden kwam John en de band nogmaals het podium op om 2 extra songs te spelen.Misschien wel omdat dit het laatste optreden van 10 was op Europese bodem. En het waren nog 2 top toegiften die we kregen namelijk Good golly Miss Molly en Up around the band. Na 2 uur kwam er dan ook een einde aan dit onvergetelijk concert.

Setlist:
Who’Ll Stop The Rain
Lodi
Lookin’ Out My Backdoor
Ramble Tamble
Blue Moon Nights
Midnight Special
Born On The Bayou
Somebody Help Me
Hot Rod Heart
Long As I Can See The Light
I Heard It Through The Grapevine
Gunslinger
Keep On Chooglin’
Have You Ever Seen The Rain
Pretty Woman
Down On The Corner
Cotton Fields
The Old Man Down The Road
Bad Moon Rising
Fortunate Son
Rockin’ All Over The World
Proud Mary
Good Golly Miss Molly
Up Around The Band

John Fogerty

Meer foto’s, zie Blues Peer Fotoalbum: http://www.flickr.com/photos/bluesmagazine/sets/72157630643048730/with/7599940376/[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...