Joanne Shaw Taylor – “White Sugar”
Label: Ruf Records
Formaat: CD
Datum release: 2009

Joanne Shaw Taylor White Sugar

De dame waar we nu iets van gaan laten weten komt uit Engeland, en is van jongs vanaf aan al gek van gitaristen als Stevie Ray, Hendrix, Collins en meer van dat soort mensen. Je kan gerust zeggen dat ze haar invloeden zijn, maar Joanne doet wel haar eigen ding, en dat is altijd leuk om te constateren, want wees eerlijk : we zitten niet te wachten elke keer op allerlei cloon’s toch van grootheden?

Joanne deed haar ervaring op o.m. in de band en projecten van Dave Stewardt. Het album waar we het over hebben, daarvoor is de dame naar Memphis vertrokken, om daar in de Jim Gaines studio aan het werk te gaan, Deze man is bekend van zijn baanbrekend werk met mensen als Stevie Ray en Albert Collins, en vormde samen met deze schoonheid een Power trio om U tegen te zeggen. Steve Potts werd gevraagd als drummer, terwijl de baslijnen voor rekening kwamen van David Smith.

Het album White Sugar, is er een die vooral buiten dat ie lekker klinkt ook genoeg aan variatie kent. Loopjes ala Stevie en Hendrix vliegen je om de oren, maar ook mooie ingetogen passages passeren de revue.

De stem van deze Joanne is ook niet zomaar een stem, maar klinkt de ene keer heel teder en zwoel, ala Jazz zangeressen, en dan weer een mix van Ana Popovich en een dame als Erja Lytynnen. Af en toe een beetje boel Blues, en andere keer Jazzy Blues , maar ook een kei van een Slow blues. Als ik dit moet vergelijken met die dames, komt deze dame voor mij persoonlijk er wel een stuk beter uit, want ze heeft niet alleen een mooie stem, maar schrijft bovendien zeer goed nummers, en haar gitaar licks zijn ongekend, en ik denk dat dit een hele grote belofte voor de Blues And Beyond gaat worden, en haar komende optreden’s zullen daar zeker aan bij gaan dragen denk ik.

Het trio klinkt als een klok en heeft de nodige Power in zijn Donder kan ik U melden, en dat zal Live alleen nog maar onderstreept gaan worden, dus zeker gaan zien. De tracks dan: Opener Going Home- een soortement van Delta Riff verder ontwikkelend als een Blues Rocker van formaat, “Just Another Word” een vorm van een uptempo Ballad met mooie accenten er in, Blues ala Stevie Ray e.d. vinden we in track 3 “Bones”, Dan een stevige song in “Who Do You Want Me To Be”, doet een beetje aan de Dooby Brothers denken lekker rauw en pure Rock, met uitstekend gitaarwerk, “Time has Come” Slowblues van de bovenste plank, Het titel nummer “White Sugar” is een Blues Rocker en heeft ook weer van die Stevie riffs in zich, Dan “Heavy heart” een ingetogen stuk, die niet echt als een Blues klinkt maar meer als een Pop Song, maar daarom wel mooi is. “Watch Them Burn” Blues Rock wederom in het bekende stramien, maar deze dame houd het qua stem allemaal aardig beheerst, en laat zich niet verleiden door die nummers uit te gillen, en toch gewoon de aandacht weet te pakken. Ja, en dan Blackest Day- een Beauty van een slow Bluesrocker-erg mooi en prima gitaar performances, misschien wel het hoogtepunt maar waarom draaien ze die track weg, en ja die bas lijntjes prachtig gewoon.
Ik vind dat dit album een uitstekend plaatje weer geeft van een zeer veel belovende artieste. Zoals ik al zei, Ze Komt Binnenkort, Dus wat Houd Je Tegen! “Fasten Your Seatbells”!
(Frank van Engelen)

Tracks:
01. Going Home
02. Just Another Word
03. Bones
04. Who Do You Want me To Be?
05. Time has Come
06. White Sugar
07. Kiss The Ground Goodbye
08. Heavy Heart
09. Watch ’em Burn
10. Blackest day

Joanne Shaw Taylor Tour Oktober 2009

Vr 02-okt Goor – Wuustwezel – Goor Blues (Belgie)
Za 03-okt Roermond – Café De Weegbrug
Zo 18-okt Eindhoven – Café Wilhelmina

Tevens is de Joanne Shaw Taylor Band van 1 – 14 maart 2010 beschikbaar voor de Nederlandse en Belgische podia!!!
Mogelijk dat er nog extra tourdagen in Mei en / of Juni gaan bijkomen … meer info bij KingBee Music Agency

Website Joanne Shaw Taylor : www.joanneshawtaylor.com | www.myspace.com/joanneshawtaylor


Ook op Blues Magazine ...