Jesus Volt - Vaya Con Dildo

Jesus Volt – Vaya Con Dildo, plus interview Rockpalast 2005!
Label: Grounded Music – Cyril Dohar. Release: maart 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

De Franse bluesband Jesus Volt zag ik voor het eerst in 2005 tijdens de Rockpalast show in Burg Satzvey, Duitsland waar ook Joe Bonamassa optrad en voor hem ging ik er heen. De band was mij totaal onbekend, maar wat een positieve verrassing was het. De show werd later op WDR3 uitgezonden en door mij op video opgenomen, later op DVD en de muziek op CD gezet. Na deze show was ik fan en heb ik ze vaak live gezien en de CD’s gekocht.

Tijdens de uitzending was er een interview met zanger Lord Tracy en wat hij zegt geldt nu nog steeds. Bij de nieuwste CD Vaya Con Dildo zit een schrijven van de band maar in 2005 gold al wat erin staat. Het leek mij leuker het interview van zanger Lord Tracy aan te halen. Hij legt heel duidelijk uit legt uit wat voor soort muziek ze maken en dat is nog steeds zo, zoals uit de nieuwste CD blijkt. Samengevat: grensverleggende blues.

Een samenvatting van het interview
‘Het is erg cool dat wij in Rockpalast mogen optreden. In Frankrijk is het ook te ontvangen en thuis hebben we er altijd naar gekeken. We hadden veel namen verzameld om een bandnaam uit te kiezen en Jesus Volt was er een van, klonk gewoon lekker. Aangezien onze gitarist en bassist religieus zijn, maar niet kerkelijk, wel veel boeken over religie e.d. lezen en de naam wel bij hen paste, hebben we de band Jesus Volt genoemd en heeft het toch een diepere betekenis gekregen.’

‘Onze muzikale religie is de Blues, wij geloven in de blues. Bij Frankrijk denken de mensen vooral aan chansons maar ikzelf ben door mijn ouders richting de blues, bluesrock geduwd. Thuis draaide mijn vader muziek van Ten Years After, Jimi Hendrix, Joe Cocker e.d. toen ik zo 4/5 jaar oud was. Als teenager ontdekte ik AC/DC en dat veranderde mijn leven: ik wilde muzikant worden! AC/DC bracht mij naar de blues. Veel luisteren naar BB, Albert en Freddie King , John Lee Hooker; de zwarte blues. Daarna verdiepte ik me ook in andere muziekstijlen zoals funkrock, hardrock, funk,punk en rock&roll en zelfs elektronische muziek. Soms toeren we met een DJ en klinken er hip hopbeats in onze muziek. Alle muziek biedt nl. wat.’

‘Jesus Volt is een crossoverband, d.w.z. een mix van allerlei muziekstijlen. Sommigen zeggen dat wat wij maken Acid Blues is, anderen noemen het New Rock Blues, weer anderen Big Town Music. Het maakt niet uit hoe men het noemt, onze basis is de blues omdat alle populaire muziek de roots in de blues heeft liggen en daarin is voor ons van alles mogelijk.’

Duidelijker kan ikzelf het niet verwoorden en volgens mij klopt het anno 2013 nog helemaal.

De CD Vaya Con Dildo
De cd zit verpakt in een prachtig glanzend zwarte grote rechthoekige klaphoes. Alleen jammer dat hij zo niet in de CD-kast past. Give hate/Get love begint met een hypnotiserend intro met veel echo en de diepe, warme stem van Lord Tracy. De duistere, donkere en onheilspellende sfeer die de muziek van Jesus Volt zo kenmerkt is weer direct aanwezig. Het is stevig en rockend met lekker gitaarwerk van El Tao. Have a Cookie heeft een heerlijk groovend ritme met een gitaarsolo die precies in het nummer past. Lord Tracys stem gaat zelfs over in een belerende spreekstem.

Het derde nummer Sweet Smell Of Summer zou helemaal in de Rockpalastshow passen: gewoon de ‘oude” Jesus Volt een prachtig gevarieerd nummer met dito zang, ritmes, stuwende bas en krachtig drumwerk en gitaarriffs. Een topper. I Just Want To Get Hurt is heavier met stevige gitaren en zware ritmes. All Aboard begint heel anders, lieflijk, rustig met ingetogen zang maar de eerste zin My Head Is Like A Freighttrain voorspelt dat er iets stevigs moet komen en…dat komt. Prachtig harmonicaspel gaat in duet met stevig gitaarwerk, zware geluidseffecten, echo en dan weer lieflijk eindigend. Voor mij een van de mooiste nummers op de CD, schitterend opgebouwd en uitgevoerd.

Dan volgt het rock and rollachtige Kilmister, een uptempo met Tao op slide en bas en drums meer op de voorgrond. De titelsong Vaya Con Dildo begint met die zeer herkenbare ZZ Top riff , strak ritmewerk. Gewoon een zeer prettig rockend, meer recht toe recht aan nummer met op de achtergrond een orgel. Just Another Man zorgt voor een rustig intermezzo, een slowblues met een fijne sound en groove met prominent harmonicaspel. Erg mooi, dit kunnen ze dus ook, ingetogen en gevoelig spelen. Riding Upon The Clouds begint met tokkelend gitaarspel en Lord Tracy’s stem valt zacht in maar de ritmes worden steeds dreigender en donkerder. Een diepe bas zorgt voor het begin van Devil Out Of Me, helder gitaar en klagende zang bepalen de rest, een echte blues. Met Even Shadows komen we bij het laatste nummer. Fluisterende zang, beetje piano van Alan Bouimel, slide gitaar van Tao, de drums van Holy Bear en bas van Fuzzy Bear maken een eind aan deze zeer eigenzinnige CD.

Een zeer sterke opvolger van hun laatste livealbum, Hallelujah Motherfuckers. Voor mijn gevoel gaan ze weer meer naar de muziek uit de beginjaren terug nl. erg sterk groovend, toch bluesy maar ook rockend. Wat Lord Tracy in het interview zegt over hun muziek, komt nog steeds helemaal tot uiting op deze CD.

Prachtplaat met een heel eigen stijl!

P.S. 12 mei spelen ze in De Bosuil in Weert.

Tao: guitars,
Lord Tracy: Vocals,
Holy Bear: Drums,
Guestplayer: Aain Bouirnel: Piano, B3 and Fender Rhodes
Fuzzy Bear: Bass

www.jesusvolt.com
www.myspace.com/jesusvolt


Ook op Blues Magazine ...