Jay Tamkin Band - Sorted (CD)

JAY TAMKIN BAND
Sorted

CD | label: Wienerworld Records | release datum: 2009

o.a. te bestellen bij Cosmox.nl, altijd alles gratis bezorgd.

Door Frank van Engelen

Jay Tamkin is afkomstig uit de U.K., en in Nederland een nieuwkomer nog, doch elders al wel aardig bekend . Deze man staat nu al bekend om zeer energieke optredens, wat ik zoal gelezen heb uit allerlei berichten, dus dat beloofd wat zou je zeggen dan. Nou zeker, want Cees van On Stage Blues Promotion heeft zich er eens tegenaan bemoeit, en die voorspelt ook dat dit een grote jongen gaat worden in het Blues and Beyond circuit.
ja, beyond zeker ook, want deze Jay speelt werkelijk uit een heel breed pallet kan ik U zeggen, wat gaat van Blues Rock naar Latin, en van Django Reinards tot aan Stevie Ray, dus maak je borst maar nat zou ik zeggen.
Vorig jaar werd er dus een schijfje gemaakt, die dan nu ook uit is gekomen en geproduceerd is door kris Cray en Norman Meiritz, die zich al met diverse dingen hebben bemoeid in het verleden, o.m Popa Chubby.

Jay Tamkin Band is een 3 mans formatie , dus idee ala Bas Paardekooper en andere trio bezettingen, maar wel met dit verschil dat deze man, nog niet echt een afgezet gebied heeft, in de muziek. De titel van dit eerste plaatje doet ook al zoiets vermoeden, want als je er het woordje Out achter zet, houdt het in, dat je dus je richting nog aan het uitzoeken bent, en na het beluisteren van deze disc denk ik ook dat dat het geval misschien nog is. het kan ook gewoon zo zijn dat hij de variatie heel erg hoog wil houden, en bij de optredens is dat ook zo. Wel, de tijd zal het gaan leren.
Jay is een gitarist die dus van allerlei stijlen kan spelen, van hard Riffs, tot bijtende Stevie Ray Licks, maar net zo gemakkelijk ook Rosenberg capriolen in Latin en Gypsy Jazz instrumentaaltjes.
De begeleiders zij van zeer goed niveau, en houden de boel lekker strak, hoewel ik de klankkleur van de schijf niet altijd even geweldig vind.

Het album biedt dus veel variatie, maar naar mijn idee is dit meer een Classick Rock met blues ingredienten album, dan een perse Blues album, gezien de track list en geluid. Het is dus een nieuw talent, die zeker in Nederland indruk gaat maken, en binnenkort kan je daar zelf getuige van zijn, want hij is in aantocht)zie agenda.
De tracks dan/ Opener /get In Your way, Classick Rock idee wat pittig klinkt en vooral mooie samenzang herbergt.
Dan/ I Remember When/ Rock ballade eerste klas, met weer pracht voclaen, met een blues Rock drive en gitaar werk ala Trevor Rabin.
Love Don´t keep Me Down, Blues Rocker die staat als een huis, met Alvin Lee achtige solo`s en een tikkeltje Stevie. Er zit ook een Southern drive in.
Nice N Jazzy/, de naam zegt het al, maar het is een Gypsy Jazz instrumentale break, die vooral erg goed en vakkundig klinkt.
Dan track 5/ Jedi/ een akelig lekker strak pop en rock nummer, met heftig Wah wah Gitaar werk er in, heerlijk luistert dit weg, maar wel het idee van alweer die classick Rock. Troubles, is een echt Blues Rock nummer ala Stevy ray dus, maar klinkt erg lekker, maar voor mij niet echt vernieuwend helaas. Dan Nummer 7, een van mijn absolute lievelingen, Your friends Are mine, een Rocking Blues met loopjes ala B.B. King , ietsje heftiger, met wel dat idee en ook dan Stevie Ray wederom, en ingevuld door erg mooie koortjes. Er zitten ook een aantal Breaks in, die wel functioneel blijken later. verder biedt dit album nog een Jazzy Instrumental, wat Funky Stuff en nog een Stevie Ray drived song.

Kortom veel te beleven, en niet persee alleen maar blues, maar vooral heel breed.
Ik denk dat deze man heel leuk is om te gaan zien, want dat beloofd wat Live denk ik. Ik denk dat het album gewoon in ieder geval bij de optredens te koop zou zijn. Sorted dus, en wat mij betreft hoeft hij nog niet echt een keuze te maken. Allemaal eigen nummers ook nog dus nog Interessanter zeker zou ik zeggen.

Tracks
01. Get In Your Way
02. I Remember When
03. Love Don´t Keep Me Down
04. Intermission One/ Nice’N Jazzy
05. Jedi
06. Troubles
07. Your Friends Are Mine
08. Intermission Two La Frescura
09. Tomorrow
10. You Need A Woman
11. Got A new Reason
12. Leaving This Town

Website Jay Tamkin Band : www.jaytamkinband.com


Ook op Blues Magazine ...