Jack Bruce & Robin Trower (with Gary Husband) – “Seven Moons Live”
Label: Ruf Records
Formaat: CD, tevens verkrijgbaar op DVD !
Datum release: 2009

Jack-Bruce-Robin-Trouwer-Seven-Moons-Live

De twee mensen die nu even in the picture staan, hebben een geschiedenis van heb ik jou daar. Jack Bruce, de man met een zeer apparte stem en een fabelachtige bassist, en vervolgens een ijzersterke componist, die een band als Cream tot werelsterren maakte , samen natuurlijk met Clapton en Baker. Daarna is hij zijn eigen weg gegaan, maar heeft eigenlijk altijd heel erg eigenzinnige nummers gemaakt, en dat is op deze samenwerkings schijf niet anders. Samenwerking hoor ik je dan zeggen? Ja, want de andere man is er ook een van groot kaliber, eerst als gitarist van de sixties formatie Procol Harum, en daarna als Rock icoon, want Robin Trower heeft een hele grote rock aanhang kan ik U melden. De dingen die Trower doet op dit moment, zijn vooral mooie Sympho achtige werkjes maar ook pracht ballads, hoewel ik dan ook weer moet zeggen dat zijn stem nou niet meteen een dijk kan worden genoemd, maar het gitaarspel van deze man is subliem en vooral erg divers. Ik moet er wel bij zeggen dat Robin Trower een groot Hendrix fanaat was, en dat hoor je dan ook veelvuldig terug in zijn soli, en dat geld dus ook voor deze schijf.

Dit album is eigenlijk een logisch vervolg op de schijf uit 2008 “Seven Moons”, die toen heel erg goede kritieken kreeg, en een mix van Cream en Hendrix werd genoemd, en alles gehoord te hebben, kan je dat ook niet beter concluderen. De schijf bevat duister materiaal in Cream stijl met die eigenzinnige stucturen qua accoorden, wat Jack Bruce vooral uniek maakt. Met zijn drieen werd dit album opgenomen, zo ook dit album.

We hebben het hier dus over de Live uitvoering van het album Seven Moons, en nu dus Live er achteraan. Dit album is voor het grootste gedeelte gevuld met songs van die cd, maar er staat natuurlijk ook de kas krakers “White Room op en Sunshine of Your Love”, die tot heden toe verplicht materiaal zijn lijkt me, hoewel de uitvoeringen hier toch wel even anders zijn, en helemaal niet als vanouds klinken. Dat kan ook niet, want Trower is niet Clapton, en probeert dat gelukkig ook niet, Een stevige drive is er aanwezig in alle nummers met heel veel Hendrix,

Jack zingt met een schorre, niet altijd even zuivere stem, maar nog steeds heel goed, en zeker uniek. De sound klinkt zowaar nog duisterder dan op het studio album wat de nummers toch nog meer impact geeft denk ik. In de studio klinkt het allemaal net ietsje mooier, en hier is het een stuk rauwer, en psychidelischer als je het mij vraagt. Het trio Jack Bruce- Vocals- bass – Robin Trower- Guitars, Gary Husband-Drums, geeft een uitstekend overzicht weg van dit album en vooral ook dat ze elkaar heel goed aan vullen, hoewel ik dan toch Ginger wel mis, maar ja, dit is gewoon anders nietwaar, maar zeker wel de moeite waard . Net als het studio album toch veel variatie in dit werkje, veel Blues Rock randjes, eigenzinnige Ballads, en eigenzinnige structuren in de muziek qua composities, waar Bruce een Patent op heeft denk ik.

Opener “Seven Moons”, zet meteen al de toon qua duisterheid en toon voor de rest van het album. “Lives Of Gray” – een nummer met heel veel Hendrix- “Distant Places of The heart”, een heel duister en bijna Psychidelisch nummer ala sixties-” Carmen”- vreemdsoortige Ballad qua stuctuur, en duister klinkend- “So Far To Yesterday”, een typisch Bruce nummer qua compositie- Bad case of Celebrity”, Bluesrock met veel Wah Wah er in, en dan wat mij betreft een van de hoogtepunten “Come With me” een soortement van Blues ballad en rauw klinkend, en prima gitaar werk. “White Room”, ik zei het al, anders klinkend, en ook helemaal niet als Cream, geen samenzang, wat ik erg jammer vind, en ook een andere gitaar invulling wat ik dan wel weer appart vind. Afsluiter “Politician” laat zien dat deze man toch tot hele grote dingen in staat was en nog steeds is. Een album van heel erg groot niveau, een ware Must.

Ja, dit album kan je gerust wel memorabel noemen, en qua uitvoering op zijn minst heel bijzonder – 2 kanjers met een drummer die de boel prima aan voelt. Mijn zegen hebben ze, en ja toch jammer dat ik het dan niet gezien heb, maar het optreden is ook op DVD te bekijken, dus de keuze is genmakkelijk lijkt me?
(Frank van Engelen)

Jack Bruce & Robin Trower feat. Gary Husband

Seven Moons Live is opgenomen tijdens het concert in Nijmegen op 28 februari 2009, zie concert verslag + foto’s op deze site.

Tracks:
01. Seven Moons
02. Lives Of Clay
03. Distant Places Of The heart
04. Sunshine Of Your Love
05. Carmen
06. So Far To Yesterday
07. Just Another day
08. Perfect Place
09. Bad case Of Celebrity
10. The Last Door
11. Come With me
12. White Room
13. Politician

Website Jack Bruce : www.jackbruce.com
Website Robin Trower : www.trowerpower.com


Ook op Blues Magazine ...