1Doc
Ja, dat was høken! 40 Jaar Normaal

1Doc - Ja, dat was høken! 40 Jaar Normaal

Veertig jaar Normaal. Met een zich steeds vernieuwend publiek is de band al bijna 40 jaar springlevend. Maar de bandleden hebben inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Een band in zijn laatste snik? Hoe lang houden ze de rock-‘n-roll nog vol?

De film Ja, dat was høken! 40 Jaar Normaal is het verhaal van de ruigste Nederlandse popgroep ooit. Een band die het platteland een gezicht en een identiteit gaf. Met veertig albums, 350 nummers, 200 T-shirtjes en nog steeds volle dampende feesttenten met veel bier. Maar ook het verhaal van een band in zijn laatste jaren, zijn laatste snik, zijn laatste optredens. Het permanente gevecht van zanger Bennie Jolink om op de been te blijven. Van de terminaal zieke drummer Jan Manschot die door roadies ondersteund het podium op en door Bennie ondersteund er af gedragen moet worden, terwijl het publiek scandeert: ‘Jantje, bedankt, Jantje bedankt’. En natuurlijk veel archiefmateriaal uit de tijden van Weg met orde en gezag, toen de band nog jong en anarchistisch was, maar ook van de theateroptredens van nu met Oerend Zacht.

De vier oorspronkelijke bandleden, aangevuld met onder meer mede-tekstschrijver Bennie Michelbrink en oud-manager Joost Carlier (oprichter Lowlands) blikken in intieme sessies in een hooiberg terug naar wat Normaal in 40 jaar ten goede en ten kwade aangericht heeft. Praatsessies waarin herinneringen opgehaald worden aan de hand van gebeurtenissen, beeld en muziek, aangevuld met akoestisch gespeelde nummers. Want de muziek is niet zo maar muziek. De teksten vertellen waar Normaal voor staat. Voor Høken, Brekken, Angoan en voor de ziel van het platteland.

Documentairemaker Frank Wiering en Normaal frontman Bennie Jolink leerden elkaar kennen in Amsterdam waar Jolink als decorontwerper werkte en Wiering tekende voor Hitweek en andere underground tijdschriften, en affiches ontwierp. Ze trokken vaak dagelijks met elkaar op. Meer dan 40 jaar was Wiering in de buurt van de band en maakte vooral in het begin het hele verhaal mee. En dat maakt hem de persoon bij uitstek die er voor kan zorgen dat dit niet een geromantiseerde ‘oude jongenskrentenbrood’ film wordt, maar een rauwe en authentieke film over een ‘Normaal’ leven.

Een documentaire van Frank Wiering.
Productie: VPRO

Uitzending: woensdag 27 mei 2015 om 21.25 uur op NPO 1


Ook op Blues Magazine ...