De lijst met tot de verbeelding sprekende namen van artiesten die 23 april 2011 op Blue Highways, The Ultimate Americana Music Fest in Vredenburg Leidsche Rijn optreden, is opnieuw gegroeid. De jongste Americana-aanwinsten zijn Israel Nash Gripka, Matt The Electrician, Charlie Parr en Seatsniffers. Ze maken het festival, met een de typische Amerikaanse mix van country, blues, bluegrass, folkrock en rockabilly nog completer.

Israel Nash Gripka
Zelden werd zo stormachtig gereageerd op een nieuwe artiest als op Israel Nash Gripka. Afkomstig uit de Midwest maar nu woonachtig in New York, groeide Israel op met country en rock. Hij speelde in verschillende bandjes, onder meer in Martyrs Brigade, in de VS een razend populaire band. Sinds enige tijd concentreert hij zich op zijn solocarrière waarbij hij zich omringt met een wisselende groep van uitstekende muzikanten. Zijn eerste cd New York Town werd bejubeld en de Americana en Gripka’s rootsrock werd vergeleken met het beste werk van Ryan Adams en John Fogerty’s Creedence Clearwater Revival, terwijl zijn stem doet denken aan die van Elvis Costello, Neil Young en Bruce Springsteen. Naar zijn nieuwe album Barn Doors and Concrete Floors wordt reikhalzend uitgekeken.

Matt the Electrician
Voormalig elektricien Matt Sever, zoals Matt officieel heet, is een man met veel talenten. Hij is een echte multi-instrumentalist. Hij bespeelt met het grootste gemak de meest uiteenlopende instrumenten: gitaar, banjo, ukelele, piano, xylofoon, cajon en zelfs trompet. Op zijn Nederlandse tour wordt hij vergezeld door Scrappy Jud Newcomb van The Resentments, die speelt op een prachtige resonatorgitaar, aangevuld met elektrische gitaar en achtergrondvocals.
Zijn liedjes zijn afwisselend grappig, cynisch of juist heel serieus, maar altijd pakkend en aanstekelijk. Ze zijn doorspekt met kleine toonkunstige subtiliteiten, vocale harmonieën en koortjes. In zijn muziek klinkt soms een echo van de jonge Paul Simon door, hoewel zijn stem ook doet denken aan die van EELS. Matt The Electrician heeft het talent om van dagelijkse beslommeringen en ongewone onderwerpen een liedje te creëren en daarmee is zijn stijl redelijk anders dan die van anderen.

Charlie Parr
Charlie Parr, afkomstig uit Minnesota, is een vintage country-blues man. Hij maakt originele blues en folk met een zeer persoonlijke insteek. Zijn optredens worden opgesierd door zijn stevige, declamerende stem en een batterij gitaren (waaronder National Resonator Guitars) plus banjo. Toevallig of niet, maar hij woont in Duluth, de geboorteplaats van Bob Dylan.

The Seatsniffers
The Seatsniffers, The Best in Roots this side of the Ocean, is België’s populairste roots rock band. Hun muziek is een mix van rock and roll, rhythm & blues, rockabilly, soul, blues and ska, gespeeld met een lading energie die doet denken aan een punk-rockband van jonge honden. Na het uitbrengen van hun debuutalbum The Seatsniffers in 1997 kreeg de band al snel de reputatie van een ‘must see live act’. Latere albums als All of this, Born again, Shakedown en Let’s burn down the Cornfield droegen bij aan hun faam als ijzersterke live band.

Seatsniffers

De nieuwe acts vullen de lijst met namen aan van artiesten die al bekend zijn: Jesse Winchester, Frazey Ford & Band, Justin Rutledge, Boris McCutcheon & The Saltlicks, Jimmy LaFave, American Aquarium, The Iain Ad Venture en Jenee Halstead. Alle optredens vinden plaats op twee podia: de grote zaal en het naastgelegen tentpaviljoen. In de foyer zijn er uiteenlopende catering- en cd-stands. De presentatie is in handen van onder anderen Americana-kenner Jan Donkers.

Blue Highways, The Ultimate Americana Music Fest
Vredenburg Leidsche Rijn – zaterdag 23 april 2011
Tijd: 16.00 – middernacht
Tickets: € 39,50
Voorverkoop via de kassa van Vredenburg
www.Vredenburg.nl en www.ticketservice.nl