Tekst: Jeroen Bakker

Deze maand is het precies twee jaar geleden dat Blues Magazine zich door JJ van Duijn liet informeren over het uitermate geslaagde debuutalbum van The Dynamite Blues Band. De gitarist was enorm trots op Shakedown and Boogie, maar bekende tegelijkertijd ietwat onzeker te zijn over de reacties die er zouden volgen na de release ervan. Ook de vraag of de zaal-eigenaren en festivalprogrammeurs nog wel zaten te wachten op de voormalige Big Blind-muzikanten, die bovendien met Renzo van Leeuwen op bas sinds februari van dat jaar een nieuwe start hadden gemaakt, hield hem enorm bezig.

Aan alle twijfels kwam al snel een eind toen de eerste recensies gepubliceerd werden en de eerste festivals werden aangekondigd met The Dynamite Blues Band. Een vervolg kon niet uitblijven. Dit weekeinde werd Kill Me With Your Love gepresenteerd alsof het ‘de gewoonste zaak’ van de wereld is. Met Wesley van Werkhoven (zang, bluesharp) spraken we eerder deze week over de totstandkoming van deze belangrijke opvolger.

“Ik vind het enorm spannend”, aldus Van Werkhoven. “Het is weliswaar geen hogere wiskunde, maar je kunt wel zeggen dat deze behoorlijk anders is dan de voorganger.” Dat hiervan geen woord gelogen is, blijkt al na de eerste beluistering van Kill Me With Your Love. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele stevige blazerspartijen te beluisteren en komen we ook enige interessante damesvocalen tegen op het album. “Wist je dat die blazers al Dynamite Horns heetten voordat wij met ze in aanraking kwamen?” klinkt het enthousiast. De eerdere vraag of al die extra muzikanten ook mee gaan op toernee heeft hem duidelijk aan het denken gezet. Wanneer Joe Bonamassa met twee drummers op het Moulin Blues-podium verschijnt, omdat hij niet kan kiezen, moet het voor The Dynamite Blues Band toch zeker mogelijk zijn om in een uitgebreide bezetting de haringen uit de festivaltent te laten knallen?

Strong Love - Dynamite Blues Band

“Aan het prijskaartje van Bonamassa hangen natuurlijk nog een paar extra nullen voor de komma. Wij zijn nog steeds dat kleine bandje gebleven dat ontzettend veel van deze muziek houdt”, klinkt het bescheiden. “Het is pure passie en energie. Dit is mijn alles. Mijn schoonmoeder vertelde mij voordat ik ging trouwen dat ze haar dochter waarschuwde: Realiseer dat je gaat trouwen met een muzikant. Voor hem staat muziek altijd op nummer één, daarna kom jij. Ik dacht hey, dat vind ik ook. Dat vind ik best wel ok!”. Hij beseft goed wat ‘de achterban’ voor hem betekent. Zijn vrouw, ouders, grootouders en vrienden steunen hem volledig in zijn muzikale activiteiten.

Het blijkt van grote waarde. Er hebben zich veel veranderingen voorgedaan in de afgelopen twee jaar. “Het zijn alleen veranderingen in positieve zin geweest. We zijn naar elkaar toe gegroeid. We deden alles met elkaar. Na de opnamen is het ‘team Dynamite’ druk bezig geweest met allerlei dingen. Ik was even weg maar kwam in een gespreid bedje terecht. Die jongens hebben fantastisch werk verricht toen ik er niet was”.

Veel doelstellingen zijn inmiddels bereikt, maar de band zou graag ook eens iets in Duitsland proberen. “Je moet altijd proberen de lat zo hoog mogelijk te leggen”, aldus Van Werkhoven. Wie zijn Facebook-pagina volgde, kon hem op de mooiste plekjes van de aardbol spotten. Samen met zijn vrouw werd er gefeest in Canada, vakantie gevierd in Balie en rondgereden Down Under met Billie Dynamite, een waanzinnige tourbus die voor teveel geld werd gehuurd maar iedere cent dubbel en dwars waard was. “Het was de beste beslissing ooit. Een Greyhound bus zou teveel verplichtingen met zich meebrengen. Je moet ergens opstappen terwijl je nog langer wilt blijven en je kunt ook niet altijd weg wanneer je het zat bent. Ik moet er niet aan denken ergens te moeten blijven waar je niet wilt zijn. Zo’n eigen busje betekent heel veel vrijheid. We leefden in die bus. Het was een fantastische ervaring”.

Dynamite Blues Band (4)

Van Werkhoven klinkt gelukkig en heeft daarmee de vraag of de nieuwe composities veel persoonlijk leed bevatten al beantwoord. De teksten van het nieuwe materiaal gaan namelijk nogal diep, luister naar het tranentrekkende ‘Misery’ en het beladen ‘Strong Love’ die doen vermoeden dat er veel liefdesleed te verwerken valt. “Iedereen denkt altijd dat die van mij afkomstig zijn, maar ik houd me juist bezig met de shuffletjes en up-tempo dingetjes.” Het zegt iets over de overtuiging waarmee de tracks worden gebracht. De band is uitermate ontspannen en de neuzen staan klaarblijkelijk ook nog eens dezelfde kant op. De rol van JJ, Niels en Renzo mag duidelijk niet worden onderschat.

Ook achter de schermen hebben de bandleden een prestatie van formaat neergezet. Gedurende zijn afwezigheid werd namelijk druk gewerkt aan de naamsbekendheid en vooral ook promotie van het nieuwe album. Kosten noch moeite werden gespaard. Zo zien we op dezelfde Facebookpagina een foto van Jimmy Fallon die in zijn beroemde latenight-show het eerste exemplaar van Kill Me With Your Love aan de Amerikaanse president Obama overhandigt. Het is nog niets vergeleken met de shockerende teaser waarin de sympathieke frontman van de band wordt neergeschoten door de dame die we ook op de hoesfoto zien. Het blijkt gelukkig allemaal goed te zijn afgelopen. De Dynamite Blues Train dendert keihard door. Van Werkhoven staat te popelen om de vele podia te beklimmen en zijn publiek van een vurige portie ‘Dynamite’ te voorzien. Wij blijven de heren volgen en komen snel terug op de tournee die deze week is begonnen.

The Dynamite Blues Band - persfoto (2)

Optredens
23 september: Veronica’s Countdown Café, Naarden
24 september: Binnenin Festival, Noordwijk
9 oktober: Kerkzicht, Roosendaal
15 oktober: Heyhoef-Backstage, Tilburg
4 november: Groene Engel, Oss
20 november: De Twee Wezen, Sassenheim
25 november: Bluesroute Vlissingen
24 december: l’Espirit, Rotterdam

Website: www.dynamitebluesband.com


Ook op Blues Magazine ...