Gov't Mule (Warren Haynes)

Warren Haynes is een druk bezet man, het grootste deel van zijn tijd is hij onderweg met één van zijn bands, zoals Gov’t Mule en de Allman Brothers Band. Daarnaast participeert hij in veel verschillende muzikale projecten en organiseert hij ieder jaar zijn Christmas Jam. Laatstgenoemde is de afgelopen vijfentwintig jaar tot een zeer succesvol spektakel uitgegroeid, waarvoor vele muzikanten in de rij staan om voor uitgenodigd te worden. Gov’t Mule, de band met drummer Matt Abts, multi-instrumentalist Danny Louis en bassist Jorgen Carlsson is in juli jl. aan hun Europese rondreis begonnen, in het kader van hun Twenty Year Strong Tour.

Door Nineke Loedeman.

Gov’t Mule bracht in september 2013 ‘Shout!’ uit, een hele bijzondere album uitgave met medewerking van grote namen in de muziek, zoals Elvis Costello, Steve Winwood, Grace Potter, Dr. John, Dave Matthews en vele anderen. Een vernieuwend concept van Haynes, waarbij hij een volledig Gov’ t Mule album liet coveren door deze gerenommeerde vriendenclub. Met als resultaat een bonus cd gevuld met verrassende interpretaties op die Mule nummers door zijn muzikale collega‘s. Ik vraag hem hoe hij op dit idee kwam en of hij niet bang was voor reacties. Dat men wellicht die ándere uitvoering beter zou vinden dan die van de Mule.

Warren: “Ik ben dankbaar voor de vele lovende reacties op Shout! vanover de hele wereld. Het was ook een hele eer voor me dat al die muziekvrienden mee wilden werken aan dit album. Het concept is goed gebleken. En natuurlijk heb ik me wel eens bedacht dat de ene uitvoering beter zou uitpakken dan de andere. Vanuit dat oogpunt heb ik bijvoorbeeld juist Elvis Costello gevraagd om “Funny Little Tragedy“ te zingen. Al bij het schrijven van dat nummer had ik hem in gedachten en was het nummer niet eens zozeer voorbestemd om een Gov’t Mule nummer te worden. Ikzelf vind zijn uitvoering dus de beste. Toen ik door Toots Hibbert werd gevraagd mee te werken aan diens album, was het bijna vanzelfsprekend dat hij ook op ons album zou meedoen. Toen “Scared To Live“ in de studio als een reggaesong werd opgenomen, was het zo klaar als een klontje dat Toots dat nummer op Shout! zou coveren. Iets dergelijks geldt ook voor mensen als Steve Winwood en Ty Taylor (Vintage Trouble) . Het zijn inmiddels vrienden, maar ook mensen die ik immens bewonder. Ty heb ik overigens pas na het uitbrengen van Shout! persoonlijk ontmoet. Voor onze samenwerking voor dit album hadden we alleen via Skype contact gehad.”

2014 staat werkelijk bol van de jubilea, het moet wel een heel bijzonder jaar voor je zijn ! De Allman Brothers Band vijfenveertig jaar, Gov’t Mule twintig jaar, Mountain Jam tien jaar en Christmas Jam vijfentwintig jaar. Gov’t Mule dus inmiddels twintig jaar en jullie zitten midden in de ‘Twenty Year Strong Tour‘. Gaan jullie deze jubileumtour nog anders aanpakken?

“Het is soms nog moeilijk te bevatten dat we alweer twintig jaar bezig zijn. We proberen in deze jubileumtour veel bevriende muzikanten te betrekken. Ook presenteren we overal telkens een andere setlist waaronder ook nieuw materiaal. Zo houden we het spannend en afwisselend, zowel voor onze fans als voor onszelf. We putten zelf erg veel inspiratie uit deze manier van werken. Dus dit jaar vervolgen we deze tour nog. Voor begin 2015 staat er een nieuw instrumentaal live album in de planning met o.a. John Scofield, waar we hopelijk een tour aan vastknopen samen met John. Het lijkt wel toeval, maar het zijn inderdaad één en al jubilea dit jaar. Door al die vele muzikale evenementen zal 2014 een fantastisch jaar zijn om op terug te kijken denk ik.”

Vorig jaar vertelde je dat je erover denkt om een album op te nemen in de stijl van een singer/songwriter album en/of misschien iets akoestisch. Hoe staat het nu met die plannen?

“Dat klopt, dat idee van een singer/songwriter album is momenteel best dichtbij gekomen. Dat zal dan waarschijnlijk mijn eigen nieuwe studioalbum gaan worden. Ik heb zoveel nummers geschreven die nog nooit zijn opgenomen. Het zijn er inmiddels genoeg om twee albums mee te vullen! Het nieuwe album zal niet geheel akoestisch zijn, maar zal wel veel akoestische instrumenten behelzen. Dat is dus in ieder geval mijn plan voor volgend jaar. Wat betreft de Warren Haynes Band: we doen zo nu en dan nog wel eens een optreden. Niet echt vaak want iedereen is druk met eigen muzikale bezigheden en/of heeft een eigen solo carrière.”

Je bent begonnen als zanger, nog voordat je gitaar begon te spelen. Wie is je favoriete zanger/zangeres, zeg maar een stem die je raakt ?

“Toen ik als jongen begon te zingen, luisterde ik graag naar de stemmen van Otis Redding, Ray Charles en Aretha Franklin. Maar ik luisterde ook naar de soul van James Brown en de Four Tops. Nadat ik de rock ontdekte, raakte ik onder de indruk van ‘blanke’ stemmen zoals die van Steve Winwood, Van Morrison, Paul Rodgers en natuurlijk die van Gregg Allman. Van ‘nieuwere’ stemmen zoals die van Ray LaMontagne en Grace Potter kan ik ook bijzonder genieten. Bobby Blue Bland is nog steeds iemand, zeg maar een stem van vroeger, waar ik graag naar luister.”

Je bent ook nog producer, waar haal jij überhaupt nog de tijd vandaan om die albums te produceren? Wellicht heb je straks tijd over?

Warren lacht: “Tja, eigenlijk is dat ook vrij moeilijk en moet ik vaak ‘nee’ zeggen tegen verzoeken. Ik produceer momenteel o.a. Taj Mahal, de Allman Brothers Band en The Bottle Rockets. Zelfs straks als ik gestopt ben met de ABB zal ik waarschijnlijk het nog steeds druk hebben. Ik ga in ieder geval meer tijd doorbrengen met mijn jonge zoon. Hij is nu ruim twee jaar en nog wat te jong om mee te gaan on the road. Maar ik zal dus vaker thuis zijn om hem te zien opgroeien. Daar kijk ik natuurlijk erg naar uit !”

Gov't Mule Melkweg-3

Warren Haynes werd in 1989 door gitarist Dickey Betts ingelijfd bij de Allman Brothers Band waarbij hij de rol van frontman op zich nam. Na een korte pauze tussen 1997 en 2000 waarin hij zich meer focuste op zijn andere band Gov’t Mule blies hij, samen met Derek Trucks, hierna weer nieuw leven in de ABB. Warren is weer gaan touren met de Allman Brothers Band, met als gasten onder andere Steve Winwood en Grace Potter. Maar in januari jl. kwamen de berichten dat Haynes en Trucks gingen stoppen bij de ABB. Op mijn vraag of 2014 écht het laatste jaar is voor de Allman Brothers Band, is het eventjes stil en Warren kiest bedachtzaam zijn woorden.

“Weet je, het is een beetje verwarrend allemaal. Drie jaar geleden besloten de bandleden al dat het jubileumjaar 2014 het laatste jaar zou zijn. Iedereen was het er destijds mee eens en er werden hiervoor plannen gemaakt etc. Dus eigenlijk is die beslissing drie jaar terug al gevallen. Als het voortbestaan van de ABB gebaseerd zou gaan worden op niets meer dan nostalgie, dan is het tijd om vóór dat moment te stoppen. Het lijkt er nu op dat er toch twijfel hierover is ontstaan bij iemand. Misschien is het de angst om daadwerkelijk én dus definitief te stoppen. Voor Derek, Oteil (Burbridge) en mijzelf is er in ieder geval geen enkele twijfel over: het is een goed moment om te stoppen. We hebben er naar toe gewerkt en naar toe geleefd, het lijkt mij het beste om te doen. Dat er nu rondom de hele situatie een zweem van mysterie hangt is jammer en getuigd van een ietwat slechte communicatie naar buiten toe. Natuurlijk zal de break-up uitermate emotioneel voor me zijn, na vijfentwintig jaar. Ik ben trots op wat de ABB allemaal wel niet heeft betekend voor zo veel mensen. In oktober doen we de vier uitgestelde shows, en er zijn inmiddels nog twee shows aan toegevoegd. Uiteraard spelen we ze in het Beacon Theatre in New York, een fijn theater. Behalve dat ik er zo’n beetje 250 optredens heb gedaan, is het New Yorkse publiek toch wel bijzonder. We hebben er altijd goede shows voor een fijn publiek mogen geven. Wel vind ik het jammer voor onze fans dat we onze laatste shows niet ook in andere delen van het land kunnen doen. Niet iedereen is namelijk in de gelegenheid om naar New York te komen. Oorspronkelijk stond er een drieweekse tour gepland, maar ook die plannen zijn gewijzigd. Afijn, oktober 2014 zal echt de laatste maand voor de Allman Brothers Band zijn.”

In januari van dit jaar werd ook de cd/dvd ‘All My Friends’ van Gregg Allman opgenomen in het Fox Theatre in Atlanta. Hoe heb je dat beleefd, zeg maar qua emotie?

“Het voelde anders en zeker emotioneel, waarbij ik wel wil zeggen dat ik het voor Gregg echt geweldig fijn vond dat hij op die manier geëerd werd, hij verdient die erkenning ! Het was ook écht zijn avond, met erg veel vrienden, veel goede muziek en eerlijk gezegd: ik vond de Allman Brothers Band op hun best. Uiteraard waren er gemengde gevoelens, daar ontkom je niet aan. We zaten tenslotte midden in die rumoerige periode rondom het stoppen van de band. Maar het was vooral goed om te benadrukken dat, ondanks al die toestanden, de Allman Brothers Band gewoon staat als een huis.”

Noot van de redactie: de laatste shows van de Allman Brothers Band vinden plaats in de Beacon Theatre NY op 21, 22, 24, 25, 27 en 28 Oktober 2014.

www.warrenhaynes.net/
allmanbrothersband.com


Ook op Blues Magazine ...