Virgil and The Accelerators

In gesprek met Virgil And The Accelerators n.a.v. de nieuwe CD.

Tekst: Andre Wittebroek / Foto’s: Marco van Rooijen

Vorig jaar maart traden Virgil and The Accelerators (VATA) op in Bluescafe Apeldoorn en daarvan is een concertverslag plus interview geplaatst in Blues Magazine (lees hier). Hun eerste CD The Radium was daarvoor al gerecenseerd in ons blad en kreeg, net als overal, geweldige recensies. Begin dit jaar volgde nog de recensie van de DVD Live At Marshall.

Uit het interview van toen bleek VATA uit een stel jonge muzikanten te bestaan nl. de broers Virgil McMahon, gitaar en zang, Gabriel McMahon op drums en Jack Timmis op basgitaar. De muziek was, krachtig, rockend en luid: de rockige kant van de blues vooral. Enkele slowbluesnummers zaten er ook tussen en die beheersten ze uitstekend.

Toen Blues Magazine hoorde dat VATA enkele optredens in Nederland had en dat er concrete plannen zijn voor een tweede CD moesten we er natuurlijk meer van weten. Zo gezegd, zo gedaan. Net als de vorige keer in Apeldoorn was het snel geregeld met manager Martin Lewis en togen Marco van Rooijen en ondergetekende naar het fantastische Dofferbluesfestival in Schaijk. Dit festival heeft de zaken prima voor elkaar: 2 podia in een mooie locatie, geweldige sfeer, topbands en een strakke perfecte organisatie. Complimenten aan alle medewerkers daar! Tijdens ons gesprek werd dit steeds weer aangehaald door VATA: het eten en hotel, de aandacht voor de artiesten: geweldig allemaal. ( P.S. De organisatie van Dofferblues wil voor 2014 graag een donkere blueszangeres in haar programma. Die heeft men nog nooit gehad op het festival en afwisseling is altijd goed. Ideeën lezers?)

Virgil and The Accelerators

Het gesprek…

16 November 2013 @ DofferBlues Schaijk

We hadden vorig jaar al een uitgebreid interview en het meeste is ons dus wel bekend. Is er veel gebeurd, veranderd in de tussentijd?
Veel veranderd is er niet, we spelen nog in dezelfde samenstelling en hebben nog dezelfde manager. We zijn meer gaan toeren, vooral in de UK en hebben de DVD Live At Marshall uitgebracht. Dan lachend: voor ons beiden is er iets gebeurd!! Bij de European Blues Awards hebben jullie, Bluesmagazine, een eerste prijs gewonnen en ikzelf ook. Jullie voor beste bluesblad en ikzelf voor beste gitarist! Zitten we toch anders aan tafel dan vorig jaar……waarop we even proosten natuurlijk!

Over dat toeren gesproken. Jij (Virgil) en je broer Gabriel hadden veel problemen met de paspoorten. Jullie komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en hebben Zuid-Afrikaanse paspoorten, maar wonen nu in Birmingham in de UK. In het buitenland gaf dat problemen, extra controles bij douanes, aanvragen visa voor elke reis e.d. Nog steeds?
Nee, gelukkig niet meer. We zijn nu in het bezit van Engelse paspoorten en kunnen veel gemakkelijker naar het buitenland. Een grote vooruitgang voor ons.

Was het moeilijk dat Engelse paspoort te krijgen?
Best wel, je moet aan veel voorwaarden voldoen en het was erg duur. Het kost zomaar duizenden ponden! Gelukkig krijgen we alle steun van mensen om ons heen en mijn moeder heeft het voor ons betaald. Ze heeft er zelfs geld voor opgenomen. Muzikaal steunde ze ons altijd al, maar dit was geweldig van haar. Nu we makkelijker kunnen reizen, hopen we dat er meer optredens in Europa komen en dat we haar het snel terug kunnen betalen.

Over jullie nieuwe CD: jullie eerste CD The Radium is erg goed ontvangen, net als de Live DVD Live At Marshall. Wat zijn de plannen voor de nieuwe?
A.s. maandag vertrekken we naar Dover en duiken we de studio in met producer Chris Tsangarides en beginnen dan met de opnames. Chris is o.a. bekend van opnames met Thin Lizzy, Gary Moore, Bruce Dickinson,en Judas Priest. We zijn erg blij en vereerd dat we met hem mogen samenwerken en verwachten er veel van. De songs hebben we al geschreven en kunnen opgenomen worden. De songs op The Radium zijn vaak in een take opgenomen, het was rockig en dat moet je spontaan doen met niet teveel poespas eromheen. We zijn nog steeds jong en willen dat energieke en spontane ook op de nieuwe CD vasthouden. Muzikaal zal het niet heel veel anders worden, het eigen geluid blijft.

Hoe hebben jullie de nummers geschreven? Elk een nummer of samen?
Wij zijn een 3-mansformatie en zo schrijven we ook. Meestal sta je als sologitarist het meest in de belangstelling maar ik ben niets zonder drummer en bassist. Zij zijn de basis, het fundament van de band en dan kan ik pas optimaal functioneren. Alle drie even belangrijk en zo schrijven we ook. Ieder heeft zijn eigen inbreng en ideeën en wordt serieus genomen. Duidelijk een groepsproces. Voor de nieuwe CD hebben we 10 eigen nummers geschreven en dat ging goed.

Wanneer komt de CD uit en hoe gaat die heten?
We verwachten in april/mei volgend jaar. De naam is nog geheim en die houden we nog even voor ons. (Na even aandringen krijg ik die wel te horen, maar mag er niets over vermelden. Mooie titel dat zeker!)

Wij danken jullie voor dit gesprek en als de CD klaar is graag een exemplaar naar Blues Magazine voor een recensie en een goed optreden straks.
Jullie ook bedankt en we vonden het erg leuk. We wensen alle lezers van Blues Magazine een fijne Kerst en een heel goed en muzikaal 2014! 19 januari spelen we in De Boerderij in Zoetermeer en we hopen daar veel lezers van Blues Magazine te zien en te spreken.

Virgil and The Accelerators

Virgil and The Accelerators

Virgil and The Accelerators

Virgil and The Accelerators

Links:
www.vataband.com


Ook op Blues Magazine ...