Tot enkele maanden geleden was deze Timo Gross was voor mij een onbekende Duitse bluesgitarist/zanger. Zoals  de trouwe lezers van BluesMagazine wel zullen weten was (nog steeds hoor) ondergetekende  vooral bezig  om  ene Henrik Freischlader in Nederland te introduceren via BluesMagazine. Hoe zich dat heeft ontwikkeld  is inmiddels , met dank aan  Marco, Suzanne en Phil Bee wel bekend. Door de belangstelling voor Henrik groeide ook de belangstelling voor de Duitse bluescultuur  in het algemeen en die bleek  meer dan uitstekend te zijn.

N.a.v. het optreden van Timo Gross in Bluescafe Apeldoorn op 14 maart jl. (zie recensie William) en de CD – Road Worn –  recensie van Gerrit kwam ik met zijn muziek in contact. Na het bekijken  en beluisteren was mijn interesse gewekt.  Enkele weken later vroeg Gerrit mij of ik tijd had om een interview met Timo te doen voor BluesMagzine aangezien hij  denkt dat mijn Duits wat beter is….Dus Timo gebeld en die was direct erg enthousiast. Daarna volgden nog diverse telefonische gesprekken en een verslag ervan staat hieronder. Trouwens weer zo’n aardige, vriendelijke man……het zal wel aan de muzieksoort  de blues liggen want  echt alle mensen die ik tref zijn  voor BluesMagazine zijn zo!!  De muzikanten, de recensenten, de lezers, complimenten voor jullie allemaal!!

Timo Gross

In gesprek met…….TIMO GROSS

Door Andre Wittebroek

Nadat ik me had voorgesteld en verteld had dat het interview voor BluesMagazine was konden we beginnen.

-Waarom  en wanneer heb je besloten  gitaar  te gaan spelen?

Toen ik 12 jaar oud was zag ik in de  documentaire  All You Need Is Love over  de muziekgeschiedenis  uit de zestiger jaren  Eric Clapton met  Cream . Zijn stijl zijn licks waren zo geweldig en ik dacht: Wauw dat zou ik ook graag willen.” In die documentaire zat nog een interview met hem en  dat  samen zorgde ervoor dat ik de gitaar pakte en begon met oefenen. Ik was een autodidact d.w.z. geen les maar alles zelf al spelenderwijs ontdekken.

– Dus je kunt geen noten lezen, lijkt me toch handiger  omdat je ook componist bent?

Jazeker wel. Zo rond mijn twintigste ben ik naar  de muziekschool in Heidelberg gegaan. Daar heb ik 5 jaar gestudeerd en raad  eens wat daarna? Het conservatorium in Hilversum! Daar 2 jaar gitaar gedaan. Ik  versta nog steeds wat Nederlands,  alleen spreken blijft moeilijk.

– Hoe kom je dan in Hilversum terecht?

In Duitsland op de conservatoria  wordt vooral les gegeven in klassieke muziek, er is geen stroming lichte en/of moderne muziek.  Eigenlijk is er maar een opleiding voor gitaar en die is in Keulen.  Het conservatorium in Hilversum  staat zelfs in Duitsland bekend om  haar  moderne, vernieuwende muziekrichtingen. Daarom zitten er ook altijd  veel  Duitse muzikanten. Les kreeg ik o.a. van Herman Springer van het Metropool Orkest. De lessen waren wel meer op jazz georiënteerd dan op blues, dus jazzgitaar heb ik daar zeker geleerd!Twee jaar ben ik er geweest en toen weer naar Duitsland terug want ik wilde weer meer naar de bluesgitaar terug.

-Wat  heb je toen zoal gedaan in de muziek?

Alles aangepakt  wat op mijn weg kwam;  popmuziek, soul, country, jazz  enz. Er moest natuurlijk brood op de plank komen  dat spreekt voor zich.  Zo heb ik bij The Kelly Family, Smokie e.d gespeeld.

-Nu ben je dus vooral in de blueswereld actief met je eigen band. Nu dus wel  voldoende brood op de plank?

Jazeker, ik kan er van leven maar dat komt vooral omdat ik alles zoveel mogelijk zelf in de hand houd. Een kleine eigen studio in mijn huis waar we opnemen en produceren , het afmixen doe ik dan in een professionele studio van een  vriend van mij in Karlsruhe.  Met mijn eigen band  treden we regelmatig op en maken regelmatig Cd’s. We zijn al erg lang bij elkaar: met bassist Rolf Breyer 12 jaar, met drummer  Michael Siegwart 16 jaar, Hammond orgelspeler Markus Lauer het kortst . Verder ben ik op meerdere terreinen actief zoals het geven van workshops.  Samen  met  Gregor Hilden en Richie Arndt hebben we nog een band die vooral akoestische blues speelt. We spelen dan wanneer mijn eigen band vrij is. Tussendoor nummers schrijven en Cd’s maken en zo komen we het jaar wel rond.

-Wie zijn je eigen voorbeelden in de muziek?

Zoals eerder gezegd Clapton natuurlijk, verder  Robben Ford , Robert Johnson. Al deze gitaristen hebben iets speciaals waar je veel van kunt leren.

-Welke gitaren bespeel je het liefst of maakt dat niet uit?

In totaal bezit ik er ongeveer 20 en  de favorieten heb ik zo niet. Het ligt aan het nummer welke gitaar ik neem. Natuurlijk zitten er  Les Pauls bij, een Firebird en diverse Strats. In 2007 na een muziekfestival in Wuppertal  zijn mijn 3 lievelingsgitaren gestolen, aaronder een speciale  oude Fender Stratocaster . Nergens kon ik er een terugkrijgen totdat een vriend van mij er een had. Ik mocht hem lenen voor  een Cdproduktie en toen ik hem terug wilde geven mocht ik hem van hem overnemen en waarom?  “Jij speelt er zo fantastisch op en hij past zo goed bij je”!! Dus was ik daar even blij mee!!

-Wanneer is de volgende tour en kom je dan weer naar Nederland?

In september starten we met tot nu toe 11 optredens. Heel graag zouden we meerdere  optredens in Nederland  doen en misschien krijgen  we door dit interview wat meer bekendheid en lukt het. Henrik is de eerste Duitse bluesmuzikant die het lijkt te gaan lukken bij jullie, misschien zijn wij de volgende! Ik hoop het van harte. Wij van www.bluesmagazine.nl ook!

Website Timo Gross : www.timogross.com / www.myspace.com/timogross

P.S. BluesMagazine mag 2 CD’s van Timo Gross weggeven aan de lezers …

Maak kans op een CD van Timo Gross

BluesMagazine.nl mag namens Timo een 2-tal CD’s verloten! Interesse? Stuur dan snel een mailtje naar bluesmagazine.nl met als onderwerp “CD Timo Gross” om kans te maken op een van de CD’s. Vergeet niet je volledige NAAM en ADRES te vermelden!!
Deze aktie is inmiddels afgelopen, de CD’s zijn naar de winnaars verstuurd.

Alleen mensen die zich geabonneerd hebben op de nieuwsbrief van BluesMagazine.nl komen in aanmerking. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Meldt u zich dan nu aan …. het kost u niets!!
Over de uitslag van deze actie kan niet worden gecorrespondeerd!

Timo Gross


Ook op Blues Magazine ...