In Gesprek Met The Reverend Shawn Amos

Wanneer er behoefte is aan geloof, hoop en liefde in moeilijke tijden als deze, dan ben je bij The Reverend Shawn Amos aan het juiste adres. Bij de blues- en soulpredikant kun je altijd terecht voor een stichtelijk lesje maar kunnen ook de grote hedendaagse problemen besproken worden. Naastenliefde, hartstocht en humor stonden altijd al hoog in het vaandel en ook maatschappelijke betrokkenheid is geen onbekend begrip voor de zanger-mondharmonicaspeler. Zeker nu, na het recente verschijnen van ‘Blue Sky’, dat als debuut van The Reverend Shawn Amos & The Brotherhood wordt gezien, werd het hoog tijd om even contact te zoeken met hem.

Tekst: Jeroen Bakker / Photocredits Band: James Freeman

Nederland was er al vroeg bij om de artiest die onder de naam Shawn Amos geboekt kon worden, in de armen te sluiten. Zijn breed opgezette roots-albums, voornamelijk voorzien van Americana, lieten een zeer getalenteerde muzikant horen met een grote liefde voor de authentieke ingrediënten. Mede geholpen door zijn geweldige en bevlogen live-reputatie wist Amos pas echt door te pakken toen hij zichzelf tot Reverend benoemde en in 2014 ‘The Reverend Shawn Amos Tells It’ uitbracht. Bekend was hij voornamelijk van zijn productiewerk voor anderen. De grote John Lee Hooker, Solomon Burke, Johnny ‘Guitar’ Watson en zelfs Quincy Jones lieten zich graag door hem productioneel begeleiden. De tijd was rijp om nu zelf op de voorgrond te treden. Er is altijd een sterke band met geweest tussen de muzikale dominee en ons land. Sterker nog, Nederland wordt door hemzelf als een tweede thuisland gezien. Graag hadden wij hem hier, zoals de touragenda aanvankelijk aangaf, deze maanden hier op de podia gehad. Helaas liep het anders. Liefdevol spreekt hij over ‘The Dutch Blues Congregation’ en hij meent hij het wanneer hij zegt dat hij die enorm mist: “Our shows in Holland are some of my happiest memories.”

Wanneer je op de hoes van ‘Blue Sky’ met rode letters ‘The Brotherhood’ vermeld ziet staan, doet dat vermoeden dat er een nieuw stel begeleiders is aangenomen. Dit blijkt niet te kloppen. Nog steeds zijn gitarist en jarenlange metgezel ‘Doctor’ Roberts, drummer Brady Blade en bassist Christopher ‘CT’ Thomas onderdeel van de vaste band. “De oprichting van The Brotherhood komt voort uit mijn behoefte om deze mensen om mij heen te hebben. Ik heb een ruige tijd achter de rug, ben onlangs gescheiden en heb Los Angeles, waar ik mij zo lang heb thuisgevoeld, achter mij moeten laten. Ik voelde me geïsoleerd, opgesloten en zij hebben mij een veilig onderkomen geboden waar ik tot mijzelf kon komen. Zij zijn een echte familie gebleken en daaruit is ook The Sisterhood voortgekomen. Voor het nieuwe album had ik sterke, zwarte vrouwen om mij heen nodig. Mijn dochter Piper is van de partij, Ruthie Foster zingt mee op ‘Troubled Man’ en Kenya Hathaway hoor je op twee tracks.”

The Brotherhood is een sterk team gebleken. De mannen hebben jarenlange ervaring met het begeleiden, bijsturen, in goede banen leiden en naar grotere hoogten brengen van de energieke predikant maar stonden daarnaast op het podium of in de studio met Macy Gray, Norah Jones, Buddy en Julie Miller. We zijn zo hecht als het maar zijn kan en dat komt omdat we allemaal een zelfde drang naar muzikaal avontuur delen, nieuwsgierig zijn en elkaar op de juiste manier weten te stimuleren. Ik begeef mij graag op muzikale zijpaden en zij voelen dat feilloos aan. Desondanks zijn wij altijd loyaal aan de blues gebleven. Steeds wordt er weer gezocht naar balans tussen die gebieden. Naar mijn mening wordt te vaak met de blues omgesprongen alsof het een museumstuk betreft terwijl ‘I Want it to live, breathe and move into the future while honoring its roots’, snap je? Hetzelfde geldt voor de teksten. Ik ben nogal eens geneigd om af te wijken van de conventionele bluespatronen. Gelukkig hebben mijn fans en ook de pers dat altijd kunnen waarderen. Zij beseffen dat onze intenties oprecht zijn.”

The Reverend Shawn Amos by Marco van Rooijen

De huidige, wereldwijde maatregelen met betrekking tot het virus begonnen ook voor The Reverend Shawn Amos & The Brotherhood op een ronduit ongelukkig moment. “We hadden kort daarvoor nog een prachtige serie optredens in Spanje achter de rug en iedereen was daar heel enthousiast over. Er werd gesproken over ‘chemistry’ op het podium. We waren allemaal heel blij met de ontvangst van de nieuwe songs, je merkte dat het zich ging vormen tijdens de optredens, en we waren vastberaden om lekker door te pakken: ‘We were just starting to take flight’. Het voelt dan alsof ‘we’re flying without a net’, weetjewel?” Juist met de huidige stand van zaken maakt het die optredens nog specialer. Er is veel materiaal gefilmd en ik hoop dat het nog eens uitgebracht kan worden.”

Gezien de recente gebeurtenissen op privé-vlak klinkt Amos bijzonder positief en optimistisch. In de officiële video van de nieuwe ‘Stranger Than Today’ zagen we hem nog, weliswaar in goed vrouwelijk gezelschap, in een Coupe DeVille op de Highway 9 de grote stad ontvluchten, als een man die de grote problemen achter zich probeert te laten terwijl we in een volgende shot beiden bij een trailer in de middle of nowhere duidelijk ontspannen zien genieten van een prachtig stuk vinyl met daarop Mr. Marion ‘Little’ Walter Jacobs. Amos kan er om lachen, slechts een klein deel van deze onderstelling blijkt echt te kloppen: “Die mooie vrouw is dus mijn dochter Piper die je ook hoort zingen op ‘Stranger Than Today’. Wij houden er van om samen road-trips te maken. Ik persoonlijk vind het erg leuk om nieuwe steden te bezoeken en daarin ook te verdwalen. Als ik nu naar de video kijk dan lijkt het jaren geleden te zijn opgenomen. We probeerden bij het filmen verschillende aspecten vast te leggen: the wonder, isolation, bitter sweetness and the possibility of being a stranger in a new place.

Een andere sterke vrouw die je hoort op het album is Ruthie Foster. “Tot mijn grote schaamte had ik haar nog niet eerder gehoord. Ik werd via een kennis met haar in contact gebracht en aangezien zij in Texas vlakbij onze studio in Austin woont was het een kleine moeite om iets met haar samen te doen. Dat werd dus ‘Troubled Man’, ‘she pulled it deep into the earth’. Wat een geweldig vrouw en hoe is het mogelijk dat er zoveel kracht uit zo’n tenger lijf komt: ‘she came in and just nailed it’.

Kenya Hathaway heb ik ontmoet via mijn producer, James Saez. Zij zong al eens op mijn vorige album maar was ook nu weer bereid om iets speciaals te doen. Samen zingen wij ‘The Pity & The Pain’ en dat is tevens mijn favoriete zangpartij van het album. Ik zie een connectie met het werk van haar vader Donny die zulke mooie duetten zong met Roberta Flack. Ik ben erg trots op het resultaat.”

Op dit moment krijgt een track als ‘Keep The Faith, Have Some Fun’ waarmee het album wordt afgesloten, eveneens een diepere betekenis. “Ik heb op mijn harmonica-kistje met grote letters JOY geschreven staan. ‘JOY’ is mijn grote motiverende factor. Dit houdt mij op de been in moeilijke tijden. ‘Keep The Faith, Have Some Fun’ is mede door de fantastische bijdragen van de Mudbug Brass Band een inspirerend stuk muziek geworden waarvan ik hoop dat heel veel mensen daar vreugde uit weten te halen en kracht uit weten te putten. Het heeft nu een grotere betekenis dan ik had voorzien toen ik het schreef.”

Volgens Amos heeft de muziek momenteel een diepere betekenis gekregen door alles wat er momenteel gebeurt in de wereld. “Maar ik moet bekennen dat voor mijzelf de muziek pas echt tot leven komt wanneer het wordt gedeeld zoals we dat gewend zijn. Muzikanten moeten het live spelen en ik ben nu al aan het aftellen tot het moment dat we het weer face-to-face kunnen uitvoeren.” Tot die tijd houden de ‘rev’ en zijn vakbroeders, zoals zoveel andere muzikanten, zich bezig met ‘Quarantine Jams’. Ook de van Amos bekende ‘Kitchen Table Blues’ is uitgebreid met nieuwe episodes. “Nieuwe tracks van ‘Blue Sky’ worden op dit moment opnieuw opgenomen vanuit onze huizen in Texas, California, Zweden en Frankrijk. Alles zal via Youtube te volgen zijn en er komt nog meer uit later deze maand. We hopen heel erg dat al onze gewijzigde data kunnen doorgaan maar in ons land is het een enorme puinhoop. Persoonlijk verwacht ik dat we nog eerder in Europa zullen spelen. Misschien zelfs dit jaar nog. We zullen zien, het is nu nog allemaal erg onzeker.”

Special message to the Dutch Blues-congregation?

“Holland is truly our second home. We so love the people there. It is the first place that embraced us fully. I’m wishing all of our Dutch brother and sisters safety. Playing again for the Dutch blues congregation is our highest priority. We’ll come together soon.

Thank you, brother. Blues Magazine is such a treasure. Thank you for keeping the blue alive.”


Photo James Freeman


Ook op Blues Magazine ...