The Magpie Salute (press photo)

THE MAGPIE SALUTE, interview met Rich Robinson

Rich Robinson is met The Magpie Salute onderweg naar een volgende show die deel uitmaakt van de US Tour, wanneer we hem even aan de telefoon te spreken krijgen. De voormalig Black Crowes-gitarist/zanger en componist heeft het momenteel met The Magpie Salute uitstekend naar zijn zin. ‘High Water I’, het eerste album van de band met uitsluitend nieuw geschreven materiaal, verschijnt 10 augustus. Deze week zullen rondom de release hiervan enkele akoestische optredens op prachtige locaties in Europese steden plaatsvinden. Voor het exclusieve optreden dat Rich Robinson, Marc Ford en John Hogg in de hoofdstedelijke Amstelkerk zullen geven is hier al weken lang geen enkele kaart meer beschikbaar.

Tekst: Jeroen Bakker

Waren de interviews voorheen, voor zowel journalist als hemzelf, dikwijls een kwelling, tegenwoordig biedt een uitermate vriendelijke Rich Robinson zelfs aan om terug te bellen indien de verbinding mocht wegvallen. Robinson klinkt ontspannen zoals ook alles rondom de formatie van The Magpie Salute op zeer relaxte wijze tot stand is gekomen. “Wat ik zo leuk vind met deze band is dat alles tot nu toe zo spontaan is verlopen. Er is een enorme hoeveelheid energie en creativiteit bij elkaar gekomen. Er was geen vooropgezet vijf-jaren-plan of iets dergelijks. Ik had enkele jaren geleden een paar optredens gedaan en bedacht plotseling dat het misschien eens leuk zou zijn om Marc (Ford) en Eddie (Harsch) in contact te brengen met de muzikanten van mijn band. Ze maakten kennis met mijn drummer Joe Magistro, toetsenist Matt Slocum, Nico Bereciartua, de andere gitarist en vocalist John Hogg. Het idee om met elkaar samen muziek te maken en zelfs een paar shows te doen kon eigenlijk meteen al op ieders goedkeuring rekenen.” Dat die geslaagde ontmoeting met al die muzikanten niet zonder gevolgen kon blijven was voor niemand een verrassing. Zo konden wij vorig jaar hier al eens de live-verrichtingen van The Magpie Salute meemaken in Paradiso en kwam er veel bekend werk voorbij uit het omvangrijke oeuvre van The Black Crowes maar ook uit het solo-repertoire van Marc Ford. Uiteraard zouden er tevens enkele fijne covers onder handen worden genomen van o.a. The Rolling Stones en The Faces. Al snel kreeg het speciale gevoel, zoals Robinson het omschrijft, ook een vervolg in de studio. Het zou een ‘organisch proces’ worden waarin ruimte werd geboden voor alle bandleden. Bij iedereen was al snel een dringende behoefte ontstaan om de ideëen vast te leggen om het later uit te kunnen brengen.

Het verliep allemaal te mooi om waar te zijn maar nog voordat The Magpie Salute, want zo zou de nieuwe band gaan heten, officieel van start kon gaan raakte toetsenist Eddie Harsch in coma en kwam snel te overlijden. “Een enorme klap voor iedereen en zo triest ook omdat Eddie zo enorm had uitgekeken naar dit project. Het was grotendeels toch ook zijn idee. We moesten dit, hoe moeilijk ook, voortzetten want dat had hij zeker zo gewild. Mijn idee was aanvankelijk dat alleen Marc, John Hogg en ik met nieuwe composities zouden komen maar als snel bleek dat iedereen in de band met heel interessante ideëen rondliep. Het zou jammer zijn wanneer we daar niets mee deden. Voordat we bij elkaar kwamen heb ik iedereen gevraagd om alles mee te brengen en alle ideëen op tafel te leggen. Ik heb altijd geloofd in een werkwijze waarbij de liedjes bepalen welke richting je uit gaat met een album. “Let the songs dictate where we want to go.” We hadden al snel dertig songs verzameld en opgenomen. De creativiteit was enorm. De muziek ontstond als het ware vanzelf.”

Er was heel snel genoeg materiaal ontstaan om een dubbelalbum uit te brengen. Maar gekozen is om na het deze week verschenen ‘High Water I’, volgend jaar het tweede deel uit te brengen. Rich had er geen enkele moeite mee om een selectie te maken voor zowel deel 1 als deel 2. “Het is net als met een setlist voor een optreden en die bepaalde ik bij The Crowes ook altijd zelf: ‘Sequencing is cool!’ Het wisselen van één track kan de gehele sfeer van het album veranderen. Aangezien er zoveel sterk materiaal is ontstaan hebben we bepaald dat er na ‘High Water I’ ook maar een ‘High Water II’ moet verschijnen maar dus los van elkaar uitgebracht. Alle uitgewerkte songs heb ik als het ware naast elkaar gelegd en bedacht dat de ene geschikt is voor het eerste album en die andere beter op de opvolger zou passen. Dit idee om het zo aan te pakken beviel mij meteen. Die opvolger zal in 2019 verschijnen.’ Het biedt de luisteraar ook de gelegenheid om het eerste gedeelte rustig op zich in te laten werken en te wennen aan dit geluid.” Alles werd opgenomen in Nashville in de Dark Horse Studio. Ik was al in enkele studio’s geweest om te kijken waar we bij elkaar konden komen. Het moest over allerlei faciliteiten beschikken maar het moest ook een omgeving zijn waar wij op een prettige manier met elkaar moesten kunnen leven. We maakten namelijk dagen van ruim vijftien uur. Best pittig ja.”

Foto Interview | The Magpie Salute: Rich Robinson
Photography David McClister

“De ontvangst van de nieuwe songs tijdens de optredens is geweldig. We kunnen ze allemaal spelen en dat doen we dus ook. Uiteraard zal er altijd behoefte zijn om iets van The Black Crowes in de set te passen maar dit is muziek van de band van nu en van het nieuwe album. Dit is wie wij zijn. We hebben nu ook de mogelijkheid om onze muziek te presenteren aan de fans van Blackberry Smoke, The Avett Brothers en Gov’t Mule want met hen touren we momenteel. Vooral met de jongens van Blackberry Smoke hebben we al heel lang en heel goed contact. Zij groeiden als het ware op met ons in Atlanta waar wij ook vandaan komen. De shows daar zijn met de volledige band en we spelen voornamelijk op volle kracht versterkt. Met John, Marc en mijzelf doen we dus enkele akoestische optredens op bijzondere locaties in Europa. De andere jongens zullen er dan even niet bij zijn. Die hebben nu de mogelijkheid om de familie en vrienden weer eens op te zoeken. We zijn de afgelopen maanden heel intensief bezig geweest met The Magpie Salute moet je weten dus het komt voor sommigen goed uit. In het najaar zullen we weer met een volledige bezetting terugkeren naar Europa voor een aantal versterkte high energy Rock ‘N Rollshows.”

Wat de toekomst betreft is Rich zeer positief gestemd maar ook nu bestaat er geen plan. “We genieten heel erg van het moment en bekijken het eigenlijk van dag tot dag. Zolang we het allemaal de moeite waard vinden en goede muzikale kwaliteit kunnen waarborgen blijven we dit doen. Ondertussen schrijf ik nog steeds muziek voor deze band.” Drie jaar geleden spraken we Rich naar aanleiding van zijn toen uitgebrachte derde solo-album. De teksten bevatten toen veel woede, frustratie en teleurstelling over het politieke klimaat op dat moment in de Verenigde Staten. Hij moet helaas erkennen dat er in de tussenliggende periode weinig verbetering is opgetreden. Diverse muzikanten voelen zich genoodzaakt hun stem te laten horen in de media en de emoties in de muziek te verwerken maar er is vooral gelatenheid. Volgens Rich is het aantal muzikanten dat zich daadwerkelijk laat horen en uitspreekt in de media ‘verontrustend klein. Aan de ene kant begrijpt hij dat. “Veel muzikanten proberen rond te komen van hun muziek en zijn bang om in de ban te geraken. Dat gebeurt namelijk ook op dit moment. Er is angst om de woede uit te spreken. Binnen The Magpie Salute is het vooral de positiviteit die overheerst. Die positiviteit leidt tot muzikale progressie. Vergelijken met The Black Crowes heeft geen enkele zin. Natuurlijk blikken we terug in de set. Ik ben nog altijd heel erg trots op het werk van The Crowes en zolang mensen er om blijven vragen zullen wij er tijdens de optredens aandacht aan besteden. The Magpie Salute is echter een nieuwe band met muzikanten die een zeer bijzondere en verregaande connectie met elkaar hebben en met elkaar nog hele mooie dingen gaan beleven. Daar ben ik van overtuigd”.

Website: www.themagpiesalute.com

Foto Interview | The Magpie Salute: Rich Robinson
Photography David McClister


Ook op Blues Magazine ...