Dinsdag 17 september staan ze in een ramvol uitverkochte Paradiso. Niet gek voor een Britse band die in Nederland nog nauwelijks voet aan de grond heeft gekregen. Oprichter en gitarist Lindsay Murray van The Hypnotic Eye kan zijn geluk niet op. Dat zijn band als support-act van het vooral in de UK razendpopulaire viertal The Strypes fungeert, maakt het voor hem niet minder opwindend. Blues Magazine in gesprek met Lindsay Murray …

the-hypnotic-eye

Tekst: Jeroen Bakker

Hij noemt zonder enige aarzeling een indrukwekkende reeks op van artiesten die ooit eens in Paradiso hebben gespeeld: “Syd Barrett with Pink Floyd, The Rolling Stones, David Bowie, The Outsiders…, het moet daar zonder twijfel ons allerbeste optreden ooit worden”, aldus Lindsay die duidelijk in opperste staat van opwinding verkeert. Wacht even…, noemde hij daar The Outsiders?
“Klopt, we zijn enorme Nederbeat-fans, Q65, Het, The Motions, Shocking Blue en vooral The Outsiders vind ik werkelijk fantastisch. Gitarist Ronnie Splinter was een fenomeen. Hij had een zelfde techniek als Dave Davies van The Kinks maar tilde het naar een veel hoger niveau”. Murray was al op jonge leeftijd met muziek bezig en raakte dan ook vroeg geïnfecteerd met het blues- en beatvirus. Om een omstreden uitspraak zit hij niet verlegen: “De Nederlandse muziek is weliswaar nooit op wereldwijde schaal erkend maar een band als Blind Faith moet wel heel zwaar beïnvloed zijn geweest door Cuby & The Blizzards”.

Het zal niet verbazen dat we dinsdag een gepassioneerd stel muzikanten kunnen verwachten. “Het Nederlandse publiek kan zich opmaken voor een energieke set met veel up-tempo materiaal, dansbaar ook, geen ballads of lang uitgerekte nummers. Omdat het een kort optreden betreft proberen we daar zoveel mogelijk in te stoppen. De gaspedaal zal stevig worden ingetrapt”, belooft Murray.
Er zal materiaal gespeeld worden van debuutplaat ‘The Optical Sound of the Hypnotic Eye’ dat enkele maanden geleden is uitgebracht maar we krijgen ook een paar verrassende covers voorgeschoteld. “Ik schrijf onophoudelijk dus het kan ook heel goed zijn dat je dinsdag iets nieuws hoort maar ‘Readin’ your Will’, een cover van sixties-band Human Expressions, het zelfgeschreven ‘Marianne’ of ‘Satisfaction’ zullen zeker niet ontbreken”.

In Engeland wordt stevig aan de weg getimmert. Iets wat de New Musical Express ook niet is ontgaan en zelfs Mark Ronson, vooral bekend vanwege zijn werk met Amy Winehouse, behoort tot de kennissenkring van de band. Collega-muzikanten en zielsverwanten als The Horrors blijken goede vrienden te zijn die ook al eens de studio binnen kwamen lopen toen ‘Marianne’ werd opgenomen. Logisch dat er meteen enkele backing vocals werden opgenomen. “We lijken altijd op het juiste moment de juiste mensen tegen te komen. Het zal wel een kwestie van geluk zijn”.

Dinsdag wordt de eerste keer dat Lindsay met The Hypnotic Eye in Nederland zal spelen maar als muzikant was hij hier al eens eerder, met een jazzorkest. “Het was ergens in een buitenwijk voor niet meer dan tien betalende bezoekers maar ik wist toen al dat ik hier snel zou terugkeren.“Mijn vader heeft ooit eens in de Wisseloord Studios gewerkt en toen ben ik ook meegegaan”. Nu we het over studio’s hebben komen we graag nog even terug op ‘The Optical Sound of the Hypnotic Eye’. Deze zou namelijk opgenomen zijn in de legendarische Electric Lady Studios in New York Studios. “Tja, dat is ook weer zo’n toevallige samenloop van omstandigheden geweest. Ik kan geen band noemen die meer geluk heeft gehad dan wij. We waren in New York vlakbij de flat waar Jimi Hendrix kort heeft gewoond om dicht bij de studio te kunnen zijn. Via onze engineer Ben Baptie, hij werkte onlangs nog met Buddy Guy samen, kwamen we in contakt met een bekende geluidstechnicus die onze muziek helemaal te gek vond. En voordat je het weet sta je dus plotseling in dezelfde studio waar Hendrix zijn fabelachtige muziek opnam”.
Wat de plannen voor de toekomst betreft durft Murray niet verder te kijken. “We vallen van de ene verbazing in de andere. Laten we ons eerst maar eens richten op aanstaande dinsdag”.

Website artiest:
www.hypnoticeye.co.uk/
www.facebook.com/hypnoticeye


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.