The Greasy Slicks

Interview The Greasy Slicks: “Mensen zien dat we enorme lol hebben op het podium en dat slaat over”

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

English translation after the Dutch text

The Greasy Slicks spelen stevige bluesrock met een flinke dot onstuimige rock ‘n’ roll. Invloeden zijn onder meer The Temperance Movement, Led Zeppelin en The Hoax. De band bestaat uit Jack Kendrew (gitaar en zang), Rian O’Grady (drums) en Nathan Rasdall (bas). Debuut-ep Into the Night verscheen in 2014, gevolgd door een paar singles en de ep Fool Me Twice.

The Greasy Slicks zijn op dit moment op tour door Europa en speelden begin september 2016 op het Bluesrock Festival in Tegelen, waar ze goede en enthousiaste kritieken op kregen. Eind september komt eindelijk hun eerste volwaardige album uit. Hoogste tijd dus voor een interview met deze jonge rock ‘n’ roll honden.

Hi guys, fijn dat jullie tijd hebben voor een interview! Kunnen jullie iets over jezelf vertellen? Waar komen jullie vandaan? En hoe is jullie band ontstaan?
“Wij zijn een rock ‘n roll band uit het Zuiden van Engeland. We hebben elkaar ontmoet op de universiteit. In eerste instantie was het onze bedoeling om een bluesband te beginnen, maar de geluidssterkte nam wel heel erg toe …”

The Greasy Slicks Jullie touren momenteel door Europa om jullie aanstaande, eerste full-length album te promoten. Hoe gaat dat tot nu toe?
“Het is heel erg tof en leuk! Tot nu toe zijn we in Duitsland, Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk geweest en de plekken waar we optreden in Europa bieden meer gastvrijheid dan in Engeland is onze indruk. Het is leuk om te merken dat onze muziek zich verspreid heeft buiten ons kleine eiland!”

Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe?
“We waren dit weekend de headliner op de Invaders of the Future stage op Bestival (Isle of Wight), wat geweldig was! Het Bluesrock Festival in Tegelen was ook een leuke show met een aantal andere grote bands! Alleen al het feit dat je op tour bent en optreedt op andere plaatsen is top!”

Hebben jullie een voorkeur voor het spelen op festivals of in clubs?
“We houden erg van de intimiteit van clubs waar mensen speciaal zijn gekomen om ons te zien optreden. Het is geweldig om zo dicht op het publiek te zitten dat je letterlijk op hen zweet. Festivals hebben een totaal andere vibe. Vrijwel iedereen komt er voor een leuke tijd en om los te gaan op muziek. Dat is mooi om te zien, maar soms is het dan wel noodzakelijk om de set aan te passen. Voor ons maakt dat eigenlijk niet uit: we kunnen in iemands badkamer spelen en nog steeds lol hebben…..”

Hoe reageert het publiek? Heb je het gevoel dat er al een fanbase is?
“We beginnen in Europa eigenlijk weer op nul, maar het is cool dat mensen naar onze optredens komen en zelfs de teksten kennen. We hadden onze eerste spontane signeersessie toen we aankwamen bij de zaal in Kopenhagen!”

En hoe is de fanbase en de reactie in Engeland?
“We treden nu ongeveer vier jaar op in de UK. Er zijn plekken waar onze fanbase echt gegroeid is en er veel mensen naar onze optredens komen. In Londen is het dit jaar drukker dan ooit;  er lijkt een mooie buzz te zijn rond deze tour en het album dat we later deze maand presenteren in Londen.”

Hoe is de energie tussen jullie en het publiek? Is het moeilijk om een ‘connectie’ te maken of is het een no-brainer?
“Overal waar we spelen, geven we alles wat we hebben, dus ik denk dat een groot deel van de energie voortkomt uit ons op het podium. Mensen zien dat we enorme lol op het podium hebben en dat slaat over. Of je nu wel of niet van rock ’n roll houdt: van een band die ook lol heeft op het podium en losgaat op hun instrumenten kun je alleen maar genieten!”

De officiële release van het album is 30 september, maar het album is nu al beschikbaar bij optredens. Hoe is de reactie?
“Het album is vooralsnog alleen te koop bij optredens in Europa, dus de fans thuis moeten nog even geduld hebben. De reacties die we op de eerste twee singles hebben gehad (Eyes Wide Black en Hawks) zijn geweldig en mensen vinden de video’s bij de singles ook top! Een aantal nummers van de plaat spelen we ook live deze tour en die worden ook goed ontvangen, dus we zijn heel opgewonden als mensen eindelijk ook het volledige album kunnen horen.“

Sprekend over het album: is er een reden waarom jullie eerst een paar ep’s en singles hebben uitgebracht en daarna pas een album?
“Niet echt … We traden ongeveer een jaar op en namen vervolgens de Into The Night ep op. Daarna hebben we eigenlijk non stop opgetreden voordat we teruggingen naar de studio om te beginnen met het album. Het kostte ons veel tijd om het af te krijgen: ongeveer een jaar heen en weer tussen de studio en optredens. Halverwege hebben we de Fool me ep en een paar singles gedropt om momentum op te bouwen voor het album.”

Hoe gaat het liedjes schrijven? Begint het met een basistrack op gitaar? Of zitten jullie met elkaar in een kamer om gezamenlijk songs te ontwikkelen?
“Meestal door gezamenlijk te jammen in een kamer. Het kan beginnen met een gitaarriff of iets dergelijks, de teksten worden normaal afzonderlijk gedaan. We schrijven elk onze eigen onderdeel, maar het instrumentale arrangement en top line worden gedaan als groep.“

The Greasy Slicks Er is een (stevige) zweem van The Hoax in jullie muziek. Jullie hebben samengespeeld met Jon Amor en spelen regelmatig Don’t Shake My Hand, een cover van The Hoax, in jullie set?
“Ja, we zijn al lange tijd fans van The Hoax. We zagen ze op HoaxFest toen we begonnen in 2011 en sindsdien hebben we een paar shows gedaan met de Jon Amor Blues Group. Don’t Shake My Hand was iets dat we geleerd hebben voor een akoestische gig een tijd terug, maar het nummer bleef daarna in de set en heeft zich verder ontwikkeld. Jon kwam bij ons het podium op toen we speelden op het Hebden Bridge Blues Festival in 2014, wat vrij intimiderend was!”

Over invloeden gesproken: de plaat, singles en ep’s klinken als de Rolling Stones in de beginjaren en ook als de rauwe kracht en de energie van The Sex Pistols. Wat grappig is, want in het nummer Barefoot komt er lyric voor met ‘Pretty Vacant’; een song van de Sex Pistols.
“Ja, je kunt de Stones zeker als invloed stellen, samen met The Beatles, Stevie Ray Vaughan, Nirvana en ook de Sex Pistols, scherp opgemerkt! We zijn ook grote fans van The Temperance Movement, Led Zep, Rival Sons enz. Wij houden van goede songs en we like it loud.”

Jullie zijn driemans-band. Ooit erover nagedacht om meer muzikanten erbij te halen (een extra gitaar, bluesharp-speler?) Of heeft dat impact op de energie in de band?
“We hebben een paar aanbiedingen gehad voor een tweede gitarist of toetsenist, maar voor nu zijn we tevreden om als trio door te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat een Hammond-speler of percussionist niet tot de mogelijkheden behoort in de toekomst …”

En tot slot: wat zijn de plannen voor de toekomst? Nieuwe singles? Of meer touren in Europa?
“We maken eerst onze Europese tour af met optredens in Spanje en Ierland, voordat we de albumrelease hebben in Londen 29 september. We brengen binnenkort een nieuwe videoclip uit en hebben een anatal shows in het Verenigd Koninkrijk tot het einde van dit jaar. En daarna? Who knows?“

Websites: www.thegreasyslicks.com en www.youtube.com/user/TheGreasySlicks


English translation

Interview The Greasy Slicks: “People usually see us having a blast amongst ourselves and that energy is reciprocated”

The Greasy Slicks play solid blues rock with a firm drop of heavy rock ’n roll. Influences include The Temperance Movement, Led Zeppelin and The Hoax. The band consists of Jack Kendrew (guitar and vocals), Rian O’Grady (drums) and Nathan Rasdall (bass). Debut EP Into the Night was released in 2014, followed by a few singles and the EP Fool Me Twice.

The Greasy Slicks are currently on tour through Europe and played the Blues Festival in Tegelen, Holland 3 September 2016 which got great and enthusiastic reviews. Their first full album is finally released the 29th of September with a album release show in London. So high time for an interview with this raw and young rock ‘n’ roll trio.

Welcome guys. Could you tell us a bit about yourself? Where are you from? How did you came together as a band?
“We are a rock and roll band from the South of England. We met at University with the intention of starting a blues band, but the volume increased…”

You’re currently touring Europe to promote your upcoming first full-­length album. How’s that going?
“It’s been a lot of fun! So far we’ve hit Germany, Denmark, Holland and the UK. Venues across Europe seem to offer far better hospitality than back at home, and it’s nice to know that our music has spread beyond our little island!”

Any particular highlights?
“We headlined the Invaders of the Future stage at Bestival (Isle of Wight) this weekend, which was awesome. BluesRock Festival in Tegelen, Holland was also a fun show with some other great bands. Just getting out the house has been pretty sweet.”

Do you prefer playing at festivals or in clubs?
“We love the intimacy of playing in clubs where people have come specifically to watch us play. It’s great being so close to the audience that you’re literally sweating on them. Festivals are a totally different vibe; almost everyone is just there to have a wild time, which is fun in it’s own way but sometimes it’s necessary to adjust your set for the different environment. We could set up in someone’s bathroom and still have the best time though…”

How’s the audience response? Do you feel there’s already a fanbase out there?
“We’re essentially starting again from scratch out in Europe, but it’s cool that people are even turning up to shows and know the lyrics. We had our first impromptu signing session when we arrived at the venue’s stage door in Copenhagen!”

And how’s the fanbase and response in England?
“We’ve been gigging in the UK for about four years now so there are certain cities where our fanbase has really developed and we pull a decent crowd. Our London shows this year have been busier than ever, and there seems to be a nice buzz around the tour and album release this month.”

How’s the energy between the band and the audience? Is it hard to find a connection or is it a no-brainer?
“Wherever we play we give it everything we’ve got, so I think a lot of the energy stems from us on stage – people usually see us having a blast amongst ourselves and that energy is reciprocated. Whether you like rock and roll or not, watching people go nuts having fun with their instruments is hard not to enjoy!”

The official release of the album will be 30th September, but it’s already available at gigs. How’s the response?
“Well, we’ve only been selling it in Europe so far so the fans at home are still waiting.The response we’ve had to the first two singles (Eyes Wide Black and Hawks) has been great though, and people really seemed to dig both the videos too! There’s some songs in the live set that have been going down really well throughout the tour so we’re excited for people to hear the record.”

Speaking of the album. Is there a reason why you released a couple of EP’s and singles first before releasing your first album?
“Not really… We were gigging for about a year together before we released anything, and then we recorded the Into The Night EP. It wasn’t until a couple of gig‐heavy years later that we went back into the studio to start tracking the album. It took us a long time to get finished; about a year of going back and forth between the studio and the road, so halfway through the process we dropped the Fool Me Twice EP and a couple of singles to start building some momentum for the album release.”

How do you write your songs? Does it start with a basic track on guitar? Or is it all about sitting together in a room and something develops?
“Usually by jamming in a room together. It might start with a guitar riff or something, and we’ll each write our own parts as we go. The instrumental arrangement and top line are done as a group, but lyrics are normally done separately.”

There’s a hint of The Hoax within your music. You used to play with Jon Amor isn’t it? Also, you regularly play Don’t Shake My Hand, a cover by The Hoax in your set?
“Yeah, we’ve been fans of The Hoax for a long time. We saw them at HoaxFest when we first started out back in 2011, and have since then played a few shows with the Jon Amor Blues Group. I think Don’t Shake My Hand was something we learnt for an acoustic gig years back but it just stayed and developed. Jon joined us on stage to play it at Hebden Bridge Blues Festival in 2014, which was pretty intimidating!”

Talking about influences: the record (and your singles) to me sound like the early Rolling Stones. Also the raw power and energy of The Sex Pistols comes to mind. Which is funny, because in Barefoot there’s a lyric containing ‘Pretty Vacant’ (which is of course a Sex Pistols song).
“Yeah, I think we’d definitely count The Stones as an influence along with The Beatles, Stevie Ray Vaughan, Nirvana (and therefore The Sex Pistols– well observed!). We’re also big fans of The Temperance Movement, Led Zep, Rival Sons etc. We like good songs and we like it loud.”

You’re a 3-­man band. Ever thought about bringing in some other musicians (extra guitar, blues harp player?) or does that impact the energy in the band?
“We’ve had a few offers for a second guitarist or a keys player, but for now we’re sticking with being a trio. However that’s not to say that a Hammond/percussion player isn’t out of the realms of possibility in the future…”

And finally: what are your plans for the future? Any new singles in the near future? Or more touring in Europe?
“We’re going to finish off our European tour with dates in Spain and Ireland before our album launch show in London on the 29th September. We’ll be putting out another music video and playing a bunch of shows around the UK before the end of the year. And after that, who knows?”

Websites:  www.thegreasyslicks.com  and www.youtube.com/user/TheGreasySlicks


Ook op Blues Magazine ...