The-Epstein

Interview: The Epstein
In gesprek met Olly Wills

Tekst: Herbert Schluter

In 2006 traden Olly Wills en Jon Berry samen op tijdens zogenaamde ‘Open Mic’ avonden, toen al onder de naam ‘the Epstein’. In de loop van de jaren werden de gelederen aangevuld met Humphrey Astley op bas, Tommy Longfellow op drums en Sebastian Reynolds op toetsen, terwijl laatstgenoemde ook een belangrijke rol als producer vervult.

Hun eerste album ‘Last of the Charanguistas’ uit 2008 werd overal met enthousiasme ontvangen en sindsdien hebben de heren niet stilgezeten. Binnenkort komt hun nieuwe album uit, getiteld ‘Murmurations’. Olly Wills is blij met dit album dat op het PIAS label verschijnt, al was het opnemen bepaald geen fluitje van ’n cent. Hij vertelt: ‘Door alle veranderingen in de band in de loop van de jaren ging de vaart er echt een beetje uit. Daarna hebben we veel tijd gestoken in het opnieuw opnemen van tracks en het weer mixen van die tracks waardoor het tempo er nog meer uitging. Tenslotte waren we ook wat tijd kwijt aan de speurtocht naar een fatsoenlijk platenlabel. Tel dat allemaal bij elkaar op en je hebt een idee hoeveel tijd het heeft gekost vanaf het begin tot nu. Ik hoop echt dat we het volgende album in de helft van de tijd kunnen maken, anders word ik gillend gek – en de rest van de band ook!’.

De muziek van The Epstein laat zich moeilijk in een hokje stoppen, het varieert van indie tot alt country met invloeden van blues, rock, singer/songwriter en jazz. Dat komt vooral door de verschillende muzikale achtergronden van alle bandleden afzonderlijk. Olly komt meer uit de singer/songwriter hoek, Jon heeft een voorkeur voor ‘cinematic music’ en alternatieve muziek, Sebastian (die overigens meestal ‘Seb’ wordt genoemd) heeft een onvoorstelbare muziekverzameling terwijl Tommy en Humphrey samen hebben gespeeld in één van de meest ‘heavy’ bands die ooit de podia in Oxford hebben bevolkt. ‘Om al die invloeden te beheersen is al een klus op zich, maar gelukkig houden we er allemaal van om de songs van the Epstein te spelen en hopelijk duurt dat nog heel lang!’, aldus Olly.

Tijdens de pre-release tour in het najaar van 2012 werden een aantal nieuwe nummers al gespeeld in diverse zalen in Nederland. Hoe groot zijn de verschillen tussen een album-track en een live gespeeld nummer? Olly: ‘Er is natuurlijk een wereld van verschil tussen een opnamestudio en een podium en juist voor dit nieuwe album zochten we een zo groot en vol mogelijk geluid. Vandaar dat we heel veel gebruik hebben gemaakt van strings en blaaspartijen als aanvulling op het geluid van ons vijfjes. Ook merk je dat je gewend raakt om liedjes op een bepaalde manier te spelen. Als je ze dan gaat opnemen kom je soms tot de conclusie dat je toch wat moet aanpassen om de flow van het album vast te houden. Dat is goed gelukt, terwijl we het gevoel van onze live optredens ook hebben kunnen vasthouden.’

‘Het gaat over verdergaan, over mensen die een andere richting kiezen, over momenten en hoe dat allemaal de herinneringen vormt die je in deze liedjes terug hoort’, vertelt gitarist Jon Berry als we hem vragen waar het album over gaat. ‘Het gaat over hoe de kleinste details in een verhaal langer duren dan het verhaal zelf.’

Zoals hierboven al verteld heeft The Epstein een pre-release tour door Nederland gedaan met o.a. optredens in het Groningse Vera en Paradiso in Amsterdam. ‘Het was een druk jaar met veel optredens’, vertelt Olly, ‘en als het nieuwe album goed ontvangen wordt kunnen we een mooie fanbase opbouwen in Nederland en België. Nu we een deal hebben met PIAS ligt er veel focus op deze twee landen en uiteraard Engeland zelf waar we het album ook zullen uitbrengen. We gaan dus volop aan het werk aan beide kanten van de Noordzee!’

Als opwarmertje hebben de heren in november nog een bezoekje gebracht aan de bijna legendarische studio van de ‘Twee Meter Sessies’ waar ze een zestal nummers hebben opgenomen, waaronder hun nieuwe single ‘I held you once’ en ‘Grand Canyon’ van hun favoriete band The Magnetic Fields. Raar inderdaad dat we die band niet of nauwelijks kennen in ons kikkerlandje, wat een heerlijke song!
Je kunt de liedjes horen op http://www.2metersessies.nl/audio/theepstein1530/  waarbij je er even rekening mee moet houden dat Olly op dat moment werkelijk snip- en snipverkouden was! Hoewel je het hier en daar wel kunt horen is ‘t net of de liedjes dan nog een stuk intenser en doorleefder klinken dan anders.

‘Heel erg bedankt, iedereen die naar onze optredens is gekomen, voor alle support en warmte die we de afgelopen jaren hebben gekregen. Als je voor het eerst in een nieuw land speelt is ’t geweldig om zo ontvangen te worden en daardoor komen we keer op keer terug. Onze wegen zullen elkaar weer kruisen de komende jaren!’, aldus deze bescheiden frontman van The Epstein.

Persoonlijk kijk ik reikhalzend uit naar de release van het nieuwe album en uiteraard naar shows waarin het nieuwe werk centraal zal staan. Wanneer er nieuws te melden is lees je dat natuurlijk hier op BluesMagazine.nl het eerst!

Website: http://www.theepstein.com/


Ook op Blues Magazine ...