The Damned and Dirty

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)
Foto’s: Bas Stoffelsen (www.basstoffelsen.com)

In afwachting van de hongerige trek naar een nieuw BluesMotel album, kon vorig jaar september  de hongerklop gestild worden met een digitale (en gratis!) cd van de kern van BluesMotel: The Damned and Dirty. Dertien tracks die nationaal en internationaal positief ontvangen werden. Aan de vooravond van hun optreden in Paradiso (als supportact van de Ruben Hoeke Band) tijd voor een interview.

The Damned and Dirty bestaat uit zanger en bluesharpist Kevin de Harde en gitarist Micha Sprenger van BluesMotel. Alle nummers op de digitale cd zijn uit de pen van het duo, behalve When the devil’s got your name dat werd geschreven door Eddy Gartry. Het album is genomineerd voor de Best Dutch Blues Album 2012 door de Dutch Blues Foundation. Of de nominatie omgezet wordt in een award weten we 13 april 2013.

Wat is de ontstaansgeschiedenis van The Damned and Dirty?
Kevin: Heel simpel. Micha en ik spelen allebei in BluesMotel en in die band zijn wij – tot nu toe – de voornaamste songschrijvers. In de zomermaanden van 2012 was het al gauw duidelijk dat er weinig met BluesMotel zou gaan gebeuren; de bandleden gingen onbedoeld maar helaas allemaal achter elkaar op vakantie. Er was een opening in de studio en Micha en ik besloten die kans aan te grijpen. Uiteindelijk is dat dankzij onze gezamenlijke liefde voor deltablues uitgegroeid tot The Damned and Dirty.

The Damned and Dirty is meer (akoestische) countryblues vergeleken met BluesMotel. Hebben jullie andere muzikale blueshelden opgediept ter inspiratie of blijft de basis van jullie inspiratie dezelfde als bijvoorbeeld bij BluesMotel?
Micha: Voor mij blijft de basis hetzelfde. De hele setting is natuurlijk anders, veel kaler en met alleen akoestische gitaren. Daardoor ga je wel andere nummers schrijven.
Kevin: Ik denk wel dat we wat meer leunen op de helden van de Deltablues dan de Chicagoblues. Maar de overlap is vrij groot, dus wat mij betreft is de basis hetzelfde. Ik heb geen, voor mij kakelverse, bluesartiesten uitgezocht in stoffige kelders vol 78 RPM schijfjes. Niet dat ik daar wat op tegen heb natuurlijk.

Jullie hebben natuurlijk al jaren ervaring met muziek, cd’s opnemen en optreden. Hebben jullie desondanks wat nieuws geleerd met The Damned and Dirty? Bijvoorbeeld een ander instrument leren bespelen?
Kevin: Ik had wat weinig ervaring met akoestische muziek, qua spelen en qua opnemen. Ik heb vooral heel erg veel geleerd over het schrijven van goeie en unieke songs, want dat gaat echt niet vanzelf. Shuffle X in het kwadraat moet je ook maar eens in de prullenbak durven gooien.
Micha: Ik ben er zeker een betere muzikant door geworden. Dat was ook een van de redenen er aan te beginnen. Ik heb voor deze plaat alle gitaar- en baspartijen zelf ingespeeld, dat was erg leerzaam om te doen. Daarbij had ik nooit veel akoestisch opgenomen, nooit bas gespeeld in de studio, nooit slide gespeeld of tweede stem gezongen. Bij mij werkt het dan zo dat ik dat soort dingen pas écht ga oefenen op het moment dat ik zo’n plaat aan het maken ben.

Is The Damned and Dirty ook mede ontstaan omdat jullie je ‘muzikale ei’ niet kwijt konden in BluesMotel?
Micha: Dat denk ik niet. Het heeft er misschien wel mee te maken dat het veel makkelijker is dingen te organiseren waar maar twee mensen bij betrokken zijn.
Kevin: Helemaal niet. Het is een andere setting en daarmee kun je andere dingen doen, maar het ei komt er toch wel uit, one way or another. En wat Micha zegt: met z’n tweeën zijn dingen wel wat makkelijker te regelen.

Foto Interview The Damned and Dirty: ‘Het heeft zo juist wel z’n charme’

Jullie hebben de eerste cd redelijk snel geschreven en opgenomen. Was dat omdat de inspiratie er was of gewoon om te kijken of het kon?
Micha: Ik denk dat het voor ons allebei zo werkt dat we ergens pas echt aan gaan trekken op het moment dat de deadline in zicht komt. Aan inspiratie heb ik ook nooit echt gebrek, ik ga gewoon zitten met m’n gitaar en er rolt altijd wel iets uit.
Kevin: Redelijk snel geschreven is natuurlijk maar hoe je het bekijkt. Sommige nummers zijn enkele uren voor we de studio in gingen geschreven, sommige nummers hadden we al wat langer en er zijn er ook een paar die veel langer in de pijplijn hebben gezeten dan je denkt. En we zijn inderdaad van die deadlinevreters die pas op het laatste moment de nummers echt af gaan maken. Een paar nummers bestonden uit een enkel couplet en de belofte “die maak ik nog wel af”.
Micha: Sommige dingen zijn wel echt op het laatste moment afgemaakt. Ik weet nog dat ik tijdens onze laatste repetitie ineens dat loopje van 2AM in the morning bedacht en vond dat we er iets mee moesten. Ik kwam ook vlak voor we de studio ingingen pas terug van vakantie dus veel dingen moesten nog een beetje bij elkaar komen. Sommige nummers hebben we ook pas op de tweede studiodag opgenomen omdat de tekst nog niet af was of ik de gitaarpartij nog wilde oefenen.
Kevin: 2 AM is inderdaad een prima voorbeeld. Ik heb altijd een notitieboek (zo’n ouderwetsch ding van papier) vol tekstflarden en aan deze had ik toevallig net wat zitten knutselen, dus dat was de eerste die bij me opkwam toen ik het loopje hoorde. Soms komt zo’n nummer helemaal vanzelf.

De cd is inmiddels al een tijdje uit. Hoe kijken jullie er nu op terug, nu het wat minder vers in het geheugen ligt? Zijn er zaken die jullie misschien anders hadden gedaan of juist niet?
Micha: Er zijn wel nummers waarvan ik achteraf nog wel een extra take had willen doen. In de korte tijd heb je niet de kans om alles er perfect op te krijgen. Aan de andere kant is dat ook wel de charme van The Damned and Dirty misschien, dat alles zo rauw en spontaan klinkt. Ik vind het allemaal wel heel eerlijk klinken daardoor.
Kevin: Nee, ik zou niets willen veranderen. De nummers staan zoals ze staan. Ze zijn zo gegroeid en ontstaan en op die manier op de plaat terecht gekomen. Er zijn van een of twee nummers misschien wat kleine schoonheidsfoutjes die ik op zou willen poetsen, maar het heeft zo juist wel z’n charme.

Jullie schrijven maandelijks minstens één nieuwe song. Komt er op termijn nog een nieuwe cd?
Micha: Dat is wel het plan. Ook omdat we meer repertoire voor onze optredens nodig hebben.
Kevin: Echt wel een nieuwe plaat. We hebben al aardig wat materiaal liggen en een plaat maken vind ik een van de leukste dingen die er zijn.

Jullie hebben er voor gekozen om de cd gratis beschikbaar te stellen. Vanwaar deze keuze?
Micha: We dachten dat het gewoon een eenmalig projectje was. We wilden ook niet gaan optreden en dus verwachtten we ook geen cd’s te gaan verkopen. Ik denk dat we vooral gewoon wilden dat onze muziek werd gehoord en dit was de goedkoopste en simpelste manier om de plaat uit te brengen. De reacties op de cd waren eigenlijk vanaf het eerste moment heel positief.
Kevin: Ze komen nog steeds binnen en overal vandaan. Erg leuk om te merken dat je opeens populair bent in Rusland of de VS.

Inmiddels hebben jullie de beslissing genomen de cd fysiek uit te brengen, mits er voldoende belangstelling is. Hoe loopt dat?
Kevin: We proberen wat geld binnen te krijgen via “crowdfunding” (via Sellaband). Het idee is om iedereen die geïnteresseerd is een tientje te laten doneren. Als we het streefbedrag hebben gehaald kunnen wij de cd maken en iedereen (ja, echt, iedereen) die heeft gedoneerd krijgt dan een schijf thuis.
Micha: We zitten pas op zeven procent dus er moet nog veel gebeuren. Maar ik heb er wel vertrouwen in.

Keith Richards heeft ooit eens gezegd over het solowerk van Mick Jagger dat hij bang was dat er een soort strijd over de nummers zou ontstaan. In de trant van ‘ik heb deze stapel songs geschreven, maar welke houd ik voor mijn solowerk en welke zijn voor de Stones?’ Is zoiets herkenbaar als jullie songs schrijven? Dat je een keuze ‘moet’ maken tussen songs voor The Damned and Dirty en BluesMotel?
Micha: Ik schrijf meestal met de ‘band’ waar het voor bestemd is in het achterhoofd. Voor mij is het dus niet zo’n issue. Verder zit ik nooit zo om inspiratie verlegen. Als er een nieuw album voor BluesMotel geschreven moet worden, dan heb ik er alle vertrouwen in dat we daarvoor ook weer met goede nieuwe nummers op de proppen kunnen komen.
Kevin: Het kan wat mij betreft twee kanten op. Bij sommige nummers is het heel duidelijk wat de richting is. De nummers op de plaat zijn allemaal geschreven met in het achterhoofd om er een paar te doen met BluesMotel. En dat doen we ook. Daarnaast komt er ook weleens wat uit dat niet in het idioom van de desbetreffende band past en dan proberen we het met de ander.

The Damned and Dirty

Tijdens de sets van BluesMotel spelen jullie ook nummers van the Damned and Dirty. Dat is niet vreemd voor de andere bandleden?
Micha: Valt wel mee denk ik. Maar ik kan natuurlijk niet voor hen spreken.
Kevin: Volgens mij vinden ze het vooral hartstikke leuk om te  doen. Ik heb niet het idee dat ze moeite hebben met wat wij doen.

Zou je kunnen zeggen (heel zwart wit) dat The Damned and Dirty klein en intiem is voor een kleine kroeg en BluesMotel volle kracht vooruit?
Micha: Zo zou je het wel kunnen stellen ja. Omdat we met The Damned and Dirty akoestisch spelen zal de setting inderdaad veel intiemer zijn.
Kevin: Heel zwart wit kun je dat zeggen, ja. Hoewel ik BluesMotel af en toe ook heel graag in een kleine kroeg heb, omdat je dan zo dichtbij je publiek zit. Dat levert altijd een hoop lol op, wat mij betreft.

Jullie treden niet zo heel vaak op met the Damned and Dirty. Is dat om het speciaal te houden?
Micha: Dat niet. We zijn pas net begonnen en moeten eerst nog kijken of het bevalt, zo met z’n tweeën optreden. Misschien dat we in de toekomst wel veel meer gaan spelen.

Aanstaande zaterdag 23 maart staan jullie als voorprogramma in Paradiso voor de Ruben Hoeke Band die hun nieuwe cd presenteert. Hoe is dat tot stand gekomen?
Kevin: Ruben vroeg ons. Hij was zeer onder de indruk van de plaat. Volgens mij had hij al een aantal aanbiedingen gehad van anderen, maar hij vroeg vrij snel of wij misschien interesse hadden. Het contrast is natuurlijk wel erg interessant, een akoestisch duo dat Deltablues ten gehore brengt en dan daarna dikke vette blues en rock.
Micha: Een beetje zenuwachtig ben ik wel. Spelen in Paradiso was toch jarenlang een soort droom. Daarbij is er met The Damned and Dirty nog niet de routine die we met BluesMotel na vijf jaar samen spelen hebben, dat zorgt toch wel voor enige zenuwen.
Kevin: We hebben nog niet zoveel ervaring als duo. Dus de vraag is: hoe hou je het spannend, hoe maak je het interessant. Daar zit wel wat onzekerheid in, misschien, maar ik heb er vertrouwen in dat dat wel goed komt.

Kunnen we alleen nummers van The Damned and Dirty in Paradiso verwachten? En zijn er nog gastmuzikanten?
Micha: Het is een kort voorprogramma dus gastmuzikanten optrommelen lijkt me enigszins overdreven.
Kevin: We spelen alleen eigen nummers vanwege de korte tijd. Gastmuzikanten lijken mij inderdaad ook niet zinnig.

Waar staan jullie in de toekomst met The Damned and Dirty denken jullie?
Kevin: We hebben geprobeerd om The Damned and Dirty vanaf het begin een wat meer internationaal karakter te geven. Ik hoop daar in de toekomst nog wel wat mee te kunnen doen. Ook daar geldt het dat het met twee personen al een stuk makkelijker is om iets te regelen (en uit de kosten te komen) dan met vijf man. Dus wie weet, een tourtje hier of daar? Een paar weken door Amerika trekken? Een platendeal? Ik heb geen vastomlijnde plannen, maar ik sta open voor alles.

Wat zijn de plannen dit jaar met The Damned and Dirty of anderszins?
Micha: Een tweede plaat maken zou gaaf zijn. Verder moet dit jaar toch echt wel een keer dat derde BluesMotel album worden geschreven.
Kevin: Een plaat maken, optreden, een award winnen (hopelijk) en veel muziek schrijven.

En tenslotte: is The Damned and Dirty gaandeweg meer dan ‘zomaar’ een sideproject geworden of blijft de mainfocus op BluesMotel?
Micha: Het is zeker meer geworden dan een sideproject. Het een zit het ander echter niet in de weg, wat mij betreft.
Kevin: Het is meer geworden dan we voor ogen hadden, maar vooralsnog lijkt het prima naast elkaar te kunnen bestaan. Als er ooit problemen zouden ontstaan, lossen we die tegen die tijd wel op, maar het voelt nog goed.

Trek in een fysieke uitgave van de digitale cd? Steun de band via https://www.sellaband.com/en/projects/the-damned-and-dirty

Gigs
Saturday, March 23rd 2013 Amsterdam Paradiso (sold out)
Sunday, March 31st 2013 Asten Paasblues
Friday, May 31st 2013 Diemen Het Wapen van Diemen

Websites:
> www.thedamnedanddirty.nl
> www.facebook.com/TheDamnedAndDirty
> http://soundcloud.com/the-damned-and-dirty


Ook op Blues Magazine ...