In gesprek met….. The Bluesbones

Tekst: Walter Vanheuckelom

Walter :Hoe zijn The Bluesbones eigenlijk ontstaan?Want jullie speelden allemaal al in een band behalve Stef. Vanwaar die drang om toch nog een nieuwe band te starten?En hoe komen jullie aan je groepsnaam?
Nico: Andy en Ik speelden in The Bluesconspiracy en Dusty Dollar en Ronald en Dominique bij Cora Lee and No Trouble. Bij The Bluesconspiracy was de bassist en de drummer gestopt en op dat moment was Cora Lee ook net gestopt met te bestaan. We kende Ronald en Dominique vandaar. Zij zijn ook voor 2 optredens bij The BluesConspiracy ingesprongen om ons uit de nood te helpen. Wegens de vele wissels en interne kwesties hebben we toen toch besloten na die 2 optredens om met The BluesConspiracy te stoppen.
Al snel hadden Andy en ik het gevoel dat we iets nieuws wilde opstarten en hebben toen aan Ronald en Dominique gevraagd of ze het zagen zitten om een nieuw project te starten onder een nieuwe naam wat zij direct zagen zitten. Voordeel was ook dat Ronald en Dominique elkaar al kenden en dat ze elkaar ook heel goed aanvoelen. Iets dat toch heel belangrijk is. De bassist en de drummer moeten elkaar goed aanvoelen want zij zouden de solide basis moeten zijn.
Nu nog naar een tweede gitarist zoeken. En dat ging ook vrij vlug, we hadden al een paar filmpjes op you tube gezien van een hele straffe jonge gitarist uit Aarschot Stef Paglia en Stef was dadelijk akkoord om mee in ons project te stappen .We hadden dadelijk door wat een talent Stef wel was en namen deze heel jonge kerel dadelijk in de band op. Het klikte ook dadelijk met de anderen,zodat er nu in de band drie generaties zitten waardoor misschien ook onze sound gevormd word. Nu nog een naam vinden en die kwam ook vrij vlug,zomaar een ingeving van mij The Bluesbones, iets dat goed klinkt en op de tong ligt en waar iedereen dadelijk akkoord mee was.

Walter: Het gaat erg vlug voor jullie.Ik herinner me jullie eerste optreden nog in het Gompelhof als supportact voor Larry miller.Een paar maanden later is er al een eerste prachtige cd die overal prima recensies krijgt. En volgende week 21 oktober staan jullie al in de finale van de Europese Blues Challenge in Hamme. Wat doet dat met jullie?
Dominique: Over één ding zijn de 5 jongens het allemaal eens. Het gaat allemaal heel vlug en alle recensies zijn heel positief maar we weten dat we eigenlijk nog nergens staan en dat we alles nog moeten bewijzen maar we staan allemaal met onze voeten op de grond en we amuseren ons. En wat komt, komt.
Alle vijf: En Ook niets dan lof voor Jo van het Gompelhof voor al de kansen en contacten die hij de band gegeven heeft en zeker nog zal geven. Als ook JePe van Beale Street voor alle steun.
Jack Kok heeft ons ook prima geholpen met zijn wondermooie foto’s die hij van ons genomen heeft want mooie foto’s van onze groep hadden wij nog niet om onze website op te fleuren. zonder die steun van al die mensen stonden wij bijlange nog zo ver nog niet waarvoor oprechte dank.
Ronald:De cd is er eigenlijk toevallig gekomen.De bedoeling was eerst om een demo te maken om wat reclame te maken bij clubeigenaars voor de band. Maar alles ging zo vlot dat er in een minimum van tijd 10 nummers opstonden.
Nico:Dan is het grote werk begonnen voor de man die de cd moest mixen en producen. Een jeugdvriend van mij bleek de gedroomde man voor de job te zijn, namelijk Tim Janssens. Een naam die misschien niet zo veel zegt in dit genre van muziek,maar zijn sporen al wel verdiend heeft nationaal en internationaal in de dansmuziek. Tim werkte onder andere al samen met Nelly Furtado en Neyo.  Dat hij een genie is blijkt duidelijk als je de Cd Voodoo Guitar beluistert. Met beperkte middelen is er een prima en kwaliteitsvolle cd uitgebracht.
Voor Believe me heeft hij zelfs symfonische arrangementen geschreven zodat deze prachtige song tweemaal op de cd staat. er zijn ook contacten met een platenmaatschappij die de cd misschien wel wil uitbrengen maar daar is nog geen beslissing over gevallen. Over het werk van Tim raken de jongens niet uitgepraat. Er is niets dan lof voor deze man.
Nico: We weten nu ook wel dat na de lovende woorden van iedereen er hoge verwachtingen zijn van The Bluesbones. Het is nu aan ons om deze moeilijke taak te volbrengen en de mensen niet te ontgoochelen.
Dominique:Ik denk dat we geen traditionele cd gebracht hebben Je kan het niet in één specifiek hokje steken. Er zit veel variatie in.
Stef: We hebben geprobeerd de cd wel een eigen sound te geven.
Nico: Moet een band wel in een categorie gezet worden? We worden nu in de categorie bluesrock wat heel mooi is maar vind het in hokjes plaatsen verstikkend dan krijg je precies minder de ruimte om iets compleet anders te doen.
Andy: Zolang we het zelf maar leuk vinden.
Nico en Andy: we zijn ontzettend blij met de cd maar het doel van ons alle 5 is om zoveel mogelijk live te kunnen optreden. We willen zoveel mogelijk spelen en dat hoeven echt niet alleen grotere podia te zijn. We spelen ook heel graag in kleine clubs of bruine kroegen .
Stef : Wat Hamme betreft hebben we zeker onze kans en we gaan die voluit benutten maar 20 minuten is natuurlijk kort, wat de andere bandleden beamen. We hopen een goede keuze gemaakt te hebben met de nummers die we daar gaan spelen en kunnen niet meer dan het beste van ons zelf geven. De concurrentie is groot maar daar zullen we moeten mee omgaan. Moge de beste winnen!
Ronald en Andy: Het is een uitdaging,maar wat kan je verwachten?Het is een jury en wie zit erin? welke stijl horen ze graag? smaken verschillen natuurlijk. We doen ons ding en we zien wel waar we eindigen. het zal een zeer leuke ervaring zijn voor ons allemaal.

Walter: Wat me opvalt aan jullie cd is dat er veel eigen nummers op staan. Erg goede nummers trouwens. Hoe gaat dat bij jullie in het werk?
Andy: Nico speelt ook akoestische gitaar en die brengt nog al eens ideeën mee naar de repetitie.Een basis zeg maar. Dikwijls is het ook een tekst en dan zegt hij tegen ons wat soort melodie hij daar graag zou bij hebben. Nico moet zijn tekst met een bepaalde feeling kunnen zingen en dat moet stroken met de muziek die hij daarvoor in zijn hoofd heeft, anders werkt het niet.
Ronald: En voor deze eerste cd zat er heel wat in de pijplijn,goed uitgebouwde ideeën .Nico heeft die ideeën in de groep gegooid, we hebben aan geen enkel nummer nog echt veel moeten sleutelen. Alles ging vrij vlot.

Walter: Twee prima gitaristen hebben is een surplus voor elke band, dus ook voor jullie. Hoe gaan jullie daar mee om?
Andy: Ik ken mijn kwaliteiten en ik weet ook dat ik de band als enigste gitarist niet kan rechthouden. En met Stef heb ik een geweldige verstandhouding. Alhoewel hij nog maar 18 jaar is leer ik nog elke keer van hem. Ik zal nooit een snelle gitarist worden voor mij is het belangrijker om de juiste noot op het juiste moment .
Stef: Dat is andersom ook zo Andy, jk heb van jou ook al veel geleerd.
Ronald: Andy en Stef zijn 2 verschillende gitaristen. Andy kan sfeer brengen, tapijten leggen voor anderen. Haal Andy weg en er is één grote leegte.
Stef: Wij voelen elkaar goed aan en ik krijg de ruimte waar ik  de jongens wel dankbaar voor Ben ik weet nog goed dat ik onder de indruk was de eerste keer dat ik met hen speelde op repetitie zij zijn ervaren mensen en daar leer ik veel uit. Ik wil hier ook niet meer weg, ik voel mij prima hier. En als enige jongeling breng ik wat speelsheid in de groep.
Andy en Nico: Het zou zonde zijn om het talent van Stef niet te gebruiken. Hij trekt de aandacht naar zich toe door het talentvolle spel dat hij beheerst.
Nico: Andy heeft een heel goed gevoel voor timing de juiste klank op het juiste moment met de juiste feel. Ergens in een recensie stond een mooie quote dat we niet in de val trappen waar vele bluesrock bands wel in trappen namelijk van die overheersende scheurende en ellenlange gitaarsolo’s daar proberen we op te letten.
Dominique: Dat is onze sterkte ook. De ene wil de andere niet wegspelen en in het middelpunt staan. We staan gewoonweg erg sterk als groep. iedereen gunt elkaar het licht in de ogen.

Walter: Met Nico beschikken jullie over een prima zanger!
Andy: Neem voor de voet weg 20 groepen en vergelijk de zangers! Ik ben er zeker van dat er geen 3 bij zijn met de capaciteiten van Nico.

Walter: Als ik jullie kalender doorneem zie ik dat jullie ook redelijk veel optredens in Nederland hebben.
Nico : Dat hebben we ook aan Jo van het Gompelhof te danken. Via hem zijn we in contact gekomen met Rob Koning van King Bee Music Agency. www.kingbeemusic.nl/ Rob was geweldig enthousiast over onze band en onze cd en ging zorgen dat we werk gingen krijgen in Nederland. Hij heeft deze optredens voor ons geregeld en daar zijn we echt heel blij mee en we hopen nog lang samen te werken.

Walter: Jongens ik wens jullie nog veel succes, te beginnen met zondag in Hamme.

Website met speelkalender van de band! www.thebluesbones.be

Op 17 November 2012 staan ze in de Borderline te Diest en van de mensen van Borderline krijgt Bluesmagazine.nl de kans om 2 maal 2 tickets weg te schenken voor dit optreden. Hou de ticketacties in de gaten.


Ook op Blues Magazine ...