De tournee die met de release van Don’t Say A Word gepaard gaat is gistermiddag in Café Wilhelmina te Eindhoven van start gegaan. Stefan Schill en zijn band moesten daar opboksen tegen het mooie weer buiten maar kon binnen rekenen op een enthousiast onthaal van de aanwezigen in het Café. Hoewel de officiële release-party in Paradiso op 30 mei zal zijn konden de vroege vogels aldaar een exemplaar mee naar huis nemen.

We praten met Stefan over de totstandkoming van het album, de ontvangst ervan en de plannen voor de komende maanden die er ook zeer zonnig uit komen te zien.

In gesprek met … STEFAN SCHILL

19 April 2010 – door Jeroen Bakker

Hoe verliep het optreden en hoe zijn de eerste reacties op het album?

Het optreden verliep heel erg lekker. We hebben hier echt naar toe gewerkt en het leuke is dat we na afloop allemaal ‘bekenden’ tegenkwamen die ons vanaf het eerste moment gevolgd hebben in de tijd dat ik me voornamelijk bezig hield met ‘Hendrix-dingetjes’ als Little Wing.
Zij waren allen enthousiast over de wijze waarop we nu bezig zijn dus met meer funk en groovende elementen.

De eerste reacties op Don’t Say A Word zijn boven verwachting. De release is zelfs in Engeland niet onopgemerkt gebleven en ook daar kunnen we rekenen op positieve geluiden. Bijzonder omdat Engeland behalve het land van Clapton en consorten is, toch ook een muziekklimaat kent waar de pers je genadeloos onderuit kan halen en waar je enorm op je bek kan gaan. Dat laatste zijn we zeker niet van plan en we mogen het daar in mei nog eens live bewijzen ook.

Je zal gezien je leeftijd maar bovenal je moderne aanpak op het album toch zeker ook een jong publiek moeten aanspreken?

Dat is inderdaad het geval. Ik zie via Hyves en Facebook veel reacties van 15- en 16-jarigen die het album via iTunes hebben aangeschaft en onze albumhoes als achtergrond op hun blog hebben geplaatst tussen foto’s van James Morrison of Jay-Z.

Over het bereiken van een breed publiek gesproken. Hoe belangrijk is het optreden van begin april in De Wereld Draait Door voor je geweest?

Door die uitzending is alles in een stroomversnelling geraakt waardoor de release van het album ook vervroegd moest worden. Zo kwam er na een periode van geleidelijke ontwikkeling één van hectiek en druk. Maar wel lekkere druk want hier doe je het als band voor. We voelen ons er heel prettig bij en zijn er ook helemaal klaar voor. Matthijs van Nieuwkerk bleek enorm gecharmeerd te zijn van ons en vandaar dat we morgenavond (20 april) wederom onze opwachting mogen maken in zijn programma!!!

Om je eigen ding te doen?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Naar aanleiding van een BBC-topic over de belangrijkste gitaristen van de afgelopen drie decennia zullen enkele gasten, waaronder ik, hierop een reactie geven en er wordt van ons verwacht dat we daar met onze spullen aanwezig zullen zijn. John Frusciante van Red Hot Chili Peppers is hier overigens tot de beste gitarist verkozen.

Wie is jouw favoriete gitarist van de afgelopen dertig jaar?

Zonder enige twijfel is dat Prince. Die heeft zoveel mooie dingen gedaan dat je bewust of onbewust iets van hem moet hebben meegekregen.

Jij gaat binnenkort met Philip Sayce, ook niet de minste, enkele optredens doen waaronder een paar in het buitenland. Heb je hem al eens ontmoet en wat zijn de verwachtingen van jullie optredens?

Ik heb hem nog niet ontmoet maar het is een zeer interessante gitarist om mee te touren. Wij zullen als support-act fungeren en dus in ruim een half uur indruk moeten maken met de sterkst mogelijke set. Philip is als gitarist meer krachtpatser die nog wel eens een solo van acht minuten er tegen aan gooit terwijl wij meer als band spelen met een prominente rol voor de gitaar.

Je hebt het steeds over ‘wij’. Is Don’t Say A Word het resultaat van een hechte samenwerking geworden?

Absoluut, met behulp van de producer is er als een band samengewerkt. Sinds de komst van Bas Nuiver lijkt het of alle stukjes in elkaar passen. Wanneer wij in de oefenruimte of in de studio zitten is er geen plaats voor ego-tripperij of solistisch gedrag. Iedereen houdt elkaar scherp maar stimuleert elkaar op de juiste manier met als resultaat een band die als geheel steeds beter wordt en hechter klinkt. Zij houden mij ook met beide benen op de grond.

Worden mooie krantenkoppen in de Engelse tabloids:

Hollandse Nuchterheid Maakt Furore op Engelse Bodem.

Stefan Schill

Stefan Schill Concert Data

23 april 2010 : P60 (Support), Amstelveen
1 mei 2010 : R&B Night, Oosterpoort, Groningen
25 mei 2010 : Spirit 66, Verviers (Be)
30 mei 2010 : Paradiso (Releaseparty), Amsterdam

TV Tip : dinsdag 20 april in De Wereld Draait Door (19.30 uur Nederland 3 Vara)

Website Stefan Schill : www.stefanschill.com


Ook op Blues Magazine ...