In gesprek met… SEAN ROWE
20 November 2012

In december geeft singer-songwriter Sean Rowe een viertal optredens in Nederland i.s.m. Plato. De optredens worden voorafgegaan door instores, waar Sean een aantal songs van zijn in september verschenen album ‘The Salesman and the Shark’ akoestisch zal vertolken en aansluitend albums zal signeren. De korte tour wordt afgesloten op 10 december met een show in de kleine zaal van Paradiso. Hoewel zijn debuutalbum ‘Magic’ twee jaar geleden op enorm positieve reacties kon rekenen bleef een doorbraak uit. We blikken met de getalenteerde Amerikaanse muzikant terug op de afgelopen drie jaar en zijn tegelijkertijd benieuwd wat we de komende week kunnen verwachten tijdens zijn korte Nederlandse tournee.

Sean Rowe

Tekst: Jeroen Bakker

“Is de herfst bij jullie ook begonnen?”, vraagt Sean Rowe zich af. Deze vraag zou bij ieder andere muzikant als overbodig kunnen worden bestempeld maar niet bij de New Yorker die enkele maanden geleden de ideale soundtrack voor dit seizoen afleverde. Het verzoek om de natuur te omschrijven zoals die er momenteel uitziet, komt niet uit het niets. Enige jaren geleden trok de muzikant er op uit om gedurende een krappe maand lang inspiratie op te doen in de bergen en het bos. De observaties leidden uiteindelijk tot een prachtige verzameling, voornamelijk akoestische liedjes op het album ‘Magic’. “Ik zal uiteraard aandacht besteden aan het vroegere materiaal. Meestal laat ik de keuze over aan de sfeer van dat moment”.

Bang voor geroezemoes tijdens zijn optredens is hij niet. “Ik speel weliswaar zonder band maar heb mijn akoestische gitaar wel versterkt en gebruik het daarnaast als percussie-instrument”.
De prachtige stem van de zangeres op ‘Old Shoes’ is dus er ook niet bij. “Zij heet Markéta Irglova en je kent haar wellicht van The Swell Season, de band van Glenn Hansard met wie ik tegelijkertijd optreed in Nederland. Of zij er bij is weet ik dus niet. Ik ben gewend om alleen te spelen. Ik ben ooit begonnen in drukke kroegen op een zaterdagavond en het lukte me altijd om de aandacht op mij gericht te krijgen. Ik ben geen fan van ‘de singer/songwriter-aanpak’ maar kies vaak voor de ‘ritmische’ of ‘blues-aanpak’. Zoals John Lee Hooker en Muddy Waters bijvoorbeeld. Beiden wisten zelfs onversterkt grote indruk te maken”.

Die bluesinvloeden zijn duidelijk terug te vinden in de muziek van Rowe. In de platenkast van zijn vader vond hij het ene invloedrijke album na het andere. Ook Elvis Presley, Beach Boys en veel bands uit de zestiger jaren werden regelmatig gedraaid. “Mijn vader liet me altijd lekker mijn eigen gang gaan. Hij zag natuurlijk wel dat ik goed bezig was tijdens mijn muzikale ontdekkingstocht. Het donkere geluid zoals dat van Marvin Gaye of Ray Charles heeft me ook altijd enorm aangesproken”, aldus Rowe. Tegenwoordig is Tom Waits daarbij gekomen. Ik speel tijdens mijn shows regelmatig iets van hem. Nee, mijn vader is er helaas niet meer maar ik weet zeker dat hij mij nog in de gaten houdt”.

Rowe is al vaker in Nederland geweest maar kan zich behalve enkele architectonische hoogstandjes weinig meer herinneren van zijn eerdere bezoek aan ons land. Toeristische hotspots zijn aan hem dan ook niet echt besteed. Liever neemt hij de tijd om een nabijgelegen park te bezoeken maar vaak ontbreekt de tijd er voor. Het moet meestal tussen twee optredens gebeuren en de vorige keer was er simpelweg heel weinig tijd.
Deze keer zal voor een aanmerkelijk groter aantal liefhebbers worden gespeeld. Op het moment van het gesprek wordt in Utrecht al uitgekeken naar een eventuele grotere locatie voor het optreden. Deze keer lijkt het dan echt te gaan lukken voor de getalenteerde muzikant met zijn donkere, zware stem. Grote kans dus ook dat je Sean Rowe volgend voorjaar tijdens een wandeling in een Nederlands bos zult aantreffen.

Sean Rowe Mania Tour – December 2012:

Donderdag 6 december

– Utrecht: 17.00 uur instore Plato, ’s avonds show in Ekko (aanvang 21.00 uur)

Vrijdag 7 december – Zwolle: 17.00 uur instore Plato, ’s avonds show in Popfront (kleine zaal Hedon, aanvang 21.00 uur)

Zaterdag 8 december

– Groningen: 17.00 uur instore Plato, s’avonds show in de Spieghel (aanvang 21.00 uur)

Zondag 9 december – Amsterdam: 16.00 uur instore Concerto

Maandag 10 december – Amsterdam, Paradiso (kleine zaal, aanvang 20.00 uur)

 

Website Sean Rowe : www.seanrowe.net | www.facebook.com/seanrowemusic

 


Ook op Blues Magazine ...