Scott McKeon (press)

SCOTT McKEON Interview
Amsterdam, 8 juli 2010

Tekst Jeroen Bakker

Het optreden in de bovenzaal van Paradiso is eigenlijk een opwarmer voor het Bospopfestival dat dit weekend zal plaatsvinden. Wie de jonge Brit Scott McKeon een beetje kent weet dat dit slechts een excuus is om te spelen en bovendien is ook dat ‘opwarmen’ niet nodig. Aan de ene kant omdat deze week sprake is van een hittegolf en aan de andere kant omdat Scott samen met het duo Tom Latham (bas) en Phil Wilson (drums) een uitstekend op elkaar ingespeeld trio vormt. Voor het gesprek met de ‘coole’ gitaarvirtuoos wordt maar al te graag uitgeweken naar de tuin van Paradiso.

Je hebt hier eerder gespeeld met artiesten als George Thorogood of Joe Bonamassa en stond onlangs op de planken met B.B. King. Zie je het als een nadeel om toch regelmatig in de blueshoek te worden gesignaleerd?

Het is natuurlijk niet bepaald een nadeel om met deze grote namen geassocieerd te worden maar ik heb op mijn zojuist uitgebrachte album Trouble geprobeerd om diverse stijlen te laten horen. Ik schrijf hoofdzakelijk alles zelf maar we luisteren veel naar muziek met soul- en funk invloeden die je hierop kunt terughoren. We vinden D’Angelo of Lenny Kravitz allemaal heel gaaf maar luisteren ook veel naar de Motown-stuff of James Brown. Phil is wel heel erg gesteld op drummers als Ringo Starr en vooral Keith Moon waardoor het nooit te ver doorslaat en er dus ook genoeg rock-elementen te vinden zijn. We hebben trouwens vorige week nog op het Glastonbury-festival gespeeld en daar tref je toch weer een heel ander publiek. Was overigens een privilege om daar te mogen spelen en om daar ‘gewoon te zijn’.

Zouden we toch bijna Johnny Winter vergeten te noemen die toch belangrijk is geweest voor jouw doorbraak.

Onze ontmoetingen met Johnny Winter waren een waar genoegen. Winter heeft volgens mij heel veel betekend voor de bluesmuziek en is met Hard Again, die hij samen met Muddy Waters maakte, verantwoordelijk voor het beste bluesalbum aller tijden. Hoewel Winter zich graag terugtrekt in zijn camper heeft hij diverse malen een gedeelte van ons optreden bijgewoond en ons van adviezen voorzien. Het is goed om te zien dat hij de juiste mensen om zich heen heeft verzameld die voor hem zorgen. Hij is er beter aan toe dan pakweg twintig jaar geleden heb ik me laten vertellen. Ook Joe Bonamassa is belangrijk geweest voor ons. Hij gaf ons als support-act ruim de tijd en bleef altijd vriendelijk naar ons toe. Van hem heb ik veel geleerd op het technische vlak en daarnaast is hij, net als wij, in meerdere zaken geïnteresseerd dan alleen de blues.

Op Scarecrow van het nieuwe album is Robbie McIntosh te horen en op Talk To Me speel je samen met David Ryan Harris. Vanwaar die samenwerking?

Hoewel dit album veel meer een groepsalbum is dan ons debuut leek het me goed om ook eens iets met gastmuzikanten te proberen. Robbie McIntosh woont vlak bij ons in de buurt en tourt momenteel in de band van John Mayer. McIntosh is volgens mij één van de meest ondergewaardeerde gitaristen maar speelde ooit eens in The Pretenders en in de band van Paul McCartney. Ik heb gewoon bij hem aangebeld en gevraagd of hij eens met ons wilde samenspelen. Hij is echter zo laidback dat wij bang waren dat hij de volgende dag niet kwam opdagen maar dat bleek snel ongegrond. Via Robbie kwamen we in contakt met David die ook in de band van Mayer speelt. Hij heeft eerder samengewerkt met Santana en Dave Matthews en ook met hem is het een groot genoegen geweest om samen in de studio op te nemen.

Wat is het verschil met de show van vanavond en jullie optredens op festivals als Glastonbury of Bospop?

De show van vanavond is natuurlijk veel intiemer en zal vrijwel alle tracks van het nieuwe album bevatten. De mensen zijn speciaal voor ons gekomen en zullen vast benieuwd zijn naar het nieuwe werk. Op de festivals spelen we enkele covers en een paar dingen van Can’t Take No More, ons debuut van enkele jaren geleden maar meestal bekijken we ter plekke wat we gaan doen. Het hangt soms een beetje af van de sfeer.

Nog verdere plannen op de korte termijn?

Ik schrijf veel en en ga ook materiaal van anderen produceren. We doen uiteraard veel optredens op eigen kracht om Trouble onder de aandacht te brengen maar we gaan ook enkele optredens doen in de UK waar we de support-act zijn van Glenn Hughes. Het zullen grote sporthallen zijn waar we nog niet eerder gespeeld hebben.

Over Trouble gesproken, Glenn Hughes schijnt ook geen makkelijk persoon te zijn.

(lachend) Dat heb ik ook vernomen ja maar we zijn inmiddels wel een en ander gewend. We zullen het wel zien.

Website Scott McKeon : www.scottmckeon.com


Ook op Blues Magazine ...