rival sons

“You want to give the people the Rock ‘N Roll they deserve by keeping it honest, visceral and dangerous”, aldus Scott Holiday van The Rival Sons. De Californische rockgitarist moet er zelf hard om lachen wanneer we hem confronteren met zijn eerder gedane uitspraak en vraag om dit nog even toe te lichten. “Dat is weer één van mijn absurde uitspraken waarvan ik me achteraf nauwelijks kan voorstellen dat ik het gezegd heb”. Hij is blij met de aandacht uit Nederland en maakt maar wat graag tijd om ons alles te vertellen over de laatste ontwikkelingen omtrent de band. Jarenlang hard werken lijkt eindelijk te worden beloond. 10 juni komt ‘Hollow Bones’, het zesde album wanneer we ook een eerdere EP meetellen, uit.

Tekst: Jeroen Bakker

The Rival Sons hebben op het moment dat we Holiday spreken even de tijd om weer even thuis met de familie samen te zijn. Het is een enerverende periode maar te mooi om waar te zijn. “Tussen de tour die wij deden met Deep Purple en de laatste als headliner hebben wij kans gezien om de opvolger van ‘Great Western Valkyrie’ uit 2014 op te nemen. Het heeft ons in totaal twee weken gekost en ik ben ontzettend trots op het eindresultaat. Ik bedoelde met die uitspraak eigenlijk dat het een soort eerbetoon is aan onze fans. Een blijk van waardering omdat we enorm begaan zijn met onze achterban. Het is een oprecht album geworden zoals je dat tegenwoordig steeds minder ziet. This one really kicks ass! Er wordt teveel rotzooi uitgebracht maar wij doen niet aan concessies en willen zo weinig mogelijk te maken hebben met ‘de businesskant’ van de muziek”.

Werd er in het verleden nog wel eens gemopperd over het gebrek aan interesse in radioland en de éénkennigheid van de vele stations in Amerika. Tegenwoordig kan Rival Sons zich beroepen op een dusdanig sterke live-reputatie dat de naamsbekendheid zich op een natuurlijke wijze ontwikkelt en werkelijk niemand meer om de rockers uit Long Beach heen kan. “In tegenstelling tot veel collega’s hebben wij nooit geld verspild om onze muziek gedraaid te krijgen. Veel optreden, laten zien wat je waard bent en iedere avond alles geven heeft er toe geleid dat zelfs Black Sabbath ons gevraagd heeft om als support-act van hun afscheidstournee mee te gaan”. De opmerking dat deze buitenkans natuurlijk voortvloeit uit de optredens met Deep Purple wordt stellig ontkend door Holiday. “De tour van Sabbath blijkt zelfs al veel eerder te zijn vastgelegd. Het is voor ons ook nauwelijks te bevatten maar zowel in het Purple- als in het Sabbath-kamp zitten mensen die ons helemaal zien zitten”.

Op dit moment hebben de heren een korte break van anderhalve week. Na het Noord-Amerikaanse gedeelte van The END-tour maakt Black Sabbath zich momenteel op voor het vervolg in Australië en Nieuw-Zeeland. “Het is fijn om even thuis te zijn en alles even rustig te verwerken. We gaan ons langzamerhand ook voorbereiden op onze eigen shows om het nieuwe album te promoten maar we genieten enorm van deze bijzondere periode. Ozzy is enorm fit en Tony Iommi is in absolute bloedvorm. Alle shows zijn uitverkocht. We spelen iedere avond voor ongeveer 20.000 rockliefhebbers en er zijn zelfs Rival Sons-fans die speciaal een ticket kopen om ons te zien spelen. We spelen precies veertig minuten en we zouden graag langer spelen maar wat denk je dan? Wie zijn wij om wat te bepalen! We doen alles wat zij willen!”

Het nieuwe materiaal van ‘Hollow Bones’ zal pas vanaf juni, zo rond de datum van release, een live- première kennen. Voor de Nederlandse fans wordt speciaal opgetreden op 6 juni in de hoofdstedelijke Melkweg. Het blijkt een soort beleid te zijn van de band en bovendien, zo verklaart Holiday, prefereren de bezoekers van de Sabbath-concerten zeer waarschijnlijk het iets bekendere en daarmee dus ook oudere werk van bijvoorbeeld ‘Head Down’ en ‘Pressure In Time’. Ook op de grote festivals waar Rival Sons deze zomer te zien zal zijn zoals Rock Am Ring, Rock Im Park, Graspop, Hellfest en Download Festival zal worden gekozen voor een andere setlist dan in de clubshows waar als headliner wordt opgetreden. In de Melkweg zal voor de eerste keer de enorme power van het nieuwe album merkbaar zijn. Wederom is gekozen voor producer Dave Cobb en is er uitgeweken naar zijn studio in Nashville. “Het is een bewuste keuze die wij hebben gemaakt. Om ons volledig te kunnen focussen en niet afgeleid te worden door allerlei randzaken is het uitermate prettig om als het ware afgesloten van de buitenwereld aan iets nieuws te kunnen werken. Gebleven zijn de rock- en bluesinvloeden alsmede de psychedelische elementen maar er is veel ruimte gemaakt om te experimenteren en op zoek te gaan naar een avontuurlijke sound. Met iemand als Dave werkt dat heel erg goed. Hij zorgt voor de juiste balans”.

Tot slot vragen we nog even aan Holiday naar zijn toekomstverwachtingen betreffende de carrière van Rival Sons: “Het gaat momenteel heel erg snel allemaal en het is nauwelijks te bevatten dat we met de allergrootste rockbands ooit op tournee zijn. Ik wil niet arrogant overkomen maar als dit zo in dit tempo doorgaat verwacht ik dat wij binnenkort diezelfde grote arena’s op eigen kracht gaan uitverkopen”.

6 juni speelt Rival Sons in de Melkweg te Amsterdam

Website artiest: www.rivalsons.com

Rival-Sons


Ook op Blues Magazine ...