Foto Interview: Rootbag, in gesprek met Richard van Bergen

Rootbag Interview, in gesprek met Richard van Bergen

Het muziekjaar 2017 is nog niet afgesloten maar het moet gek lopen wil de titel ‘Beste roots-album van Nederland en VER daarbuiten’ aan iemand anders dan Richard van Bergen & Rootbag uitgereikt worden. Het album ‘Walk On In’ bevat een kwalitatief hoogwaardige combinatie van rauwe blues, sexy New Orleans grooves, swampy Rhythm & Blues en opzwepende boogierock.
Op het moment dat wij Richard van Bergen spreken staat Nederland in het teken van een grootschalige staking in het onderwijs. Richard is naast muzikant ook onderwijzer, vermeldt snel volledig achter de staking te staan, maar maakt graag tijd vrij om met ons over leukere zaken te praten zoals over het laatstverschenen album dat Rootbag onlangs heeft uitgebracht.

Tekst: Jeroen Bakker

Over de totstandkoming van het schitterende gelijknamige debuutalbum van Rootbag is al veel gesproken. We zijn inmiddels al weer drie jaar verder en nadat Rootbag “het rondje had afgewerkt werd het weer tijd voor een nieuw rondje”, aldus Richard. Ook nu was er weer een enorme drive om met iets nieuws uit te komen. “Ik schrijf veel en op een bepaald moment voelt het als ‘een kindje dat er uit moet’. Daarnaast is het zo dat je op een bepaald moment het hele circuit hebt gehad en het weer tijd wordt voor een nieuwe reeks optredens. Je moet het voor de boekers interessant houden en met een album in de aanbieding ben je net even interessanter. Een andere, zeker niet onbelangrijke drijfveer was om een album samen met drummer Jody van Ooijen en bassist Roelof Klijn op te nemen. Zij vormen samen met mij weliswaar al enige tijd de huidige bezetting maar nu zijn wij met elkaar als Rootbag ook op het album te horen.”

Het eerste dat opvalt aan ‘Walk On In’ is het sfeervolle hoesontwerp dat afkomstig is van André Dieterman uit Zaltbommel die overigens ook de fotografie van het eerste album voor zijn rekening nam. Hij stelde voor om foto’s te maken maar het idee was nog niet zo vast omlijnd. Hij vond onderweg een mooi plekje en zette zijn statief neer terwijl ik een oude tractorband die daar lag wilde verplaatsen. Op dat moment schoot hij zijn eerste foto van mijn smerige handen. Het was aanvankelijk niet eens de bedoeling om een foto voor het album te maken. Hij was bezig met een portretserie over gitaristen en wilde ook mij daarin betrekken. Het resultaat was een grofkorrelige foto die zowel iets goors als iets ruws uitstraalde en de lading van het album helemaal dekte.
Ik heb hem ook gevraagd voor het nieuwe album. Er stond een villa te koop aan een dijkje in Zaltbommel waarvan hij de makelaar kende en die heeft hij gevraagd, het huis stond tenslotte al jaren leeg, of hij er eens mocht kijken. Hij maakte daar een foto die hij mij stuurde om de eventuele locatie te laten zien voor de foto-shoot. ‘Walk On In’, de album-titel paste mooi bij die foto. Een soort uitnodiging van ‘Loop naar binnen in onze wereld’.

Foto Interview: Rootbag, in gesprek met Richard van Bergen

Naast Rootbag was Richard van Bergen de afgelopen tijd ook nog tijdelijk in een Peter Green Tribute Band te vinden en speelt hij ook nog in The Sunset Travelers. Hij is eigenlijk altijd met muziek bezig en laat zich, naast zijn eigen bandleden, graag omringen door andere uitstekende muzikanten. Het blijkt allemaal prima te combineren. “We hebben gisteravond nog opgetreden. We speelden ooit eens samen met JW Roy & The One Night Band maar wilden toen daarnaast ook een Rhythm & Blues-band beginnen. Dat was een soort side-project maar we hebben toen wel een plaat opgenomen met Fokke de Jong op drums. Ik geloof dat het in 2002 was en dat is later een beetje verwaterd. Iedereen ging een andere kant op. Zo heeft Roel Spanjers vanaf 2003 nog in Normaal gezeten en deed hij daarna optredens met Leo Blokhuis in theaters en toert hij op dit moment met Frédérique Spigt. Het bleef met dat bandje bij slechts enkele optredens per jaar maar Jeroen, de drummer, slaagde er in om optredens te boeken want we vonden het allemaal eigenlijk best wel erg leuk. Met Jody en Roelof heb ik toen de Peter Green Band gedaan, een eerbetoon aan Peter Green’s Fleetwood Mac, dat ooit eens als een uit de hand gelopen grap is begonnen. Met de andere gitarist Will Sophie bleek ik namelijk een grote gemeenschappelijke interesse voor de muziek van Peter Green te delen en van het een kwam het ander. We houden eigenlijk helemaal niet zo van het spelen van covers maar dit was ontzettend leuk om eens te doen en het publiek dacht daar ook zo over.”

Werd het debuut nog gepresenteerd in het Utrechtse dB’s, ‘Walk On In’ kreeg een feestelijke vuurdoop in The Shack, een locatie waar Van Bergen bijzonder graag speelt. “Iedereen heeft het altijd over Paradiso maar dan sta je in de bovenzaal waar je om klokslag elf uur wordt uitgetrapt omdat er een of andere DJ moet optreden. In The Shack staan fantastische mensen en het is ook nog eens een hele leuke plek om te spelen. Die mensen hier gaan echt voor de muziek en je hebt ook nog ruim de gelegenheid om na afloop even met de mensen een praatje te maken.”
Nadat in Nederland zo ongeveer alle podia zijn afgewerkt blijken er nog steeds enkele wensen open te staan. “Ik heb weliswaar al eens op festivals als Blues Peer, Zwarte Cross, The Southern Bluesnight en in Raalte op het Ribs & Blues Festival gestaan maar ik zou dat ook graag eens met deze band doen. Hetzelfde geldt voor Moulin Blues waar ik toen in 2010 met de oude bezetting speelde. Kwadendamme Bluesfestival lijkt me ook fantastisch.”

Foto Interview: Rootbag, in gesprek met Richard van Bergen

“Onlangs zijn wij de Dutch Roots & Blues Tour gestart. Een prachtige samenwerking tussen verschillende Nederlandse bluesbands waaronder Dynamite Blues Band, Damned and Dirty, Hans La Faille’s Bromance en Paardekooper die gezamenlijk de handen ineen slaan en door Nederland touren. Het zou te gek zijn wanneer zoiets ook in het buitenland mogelijk zou zijn. Dus zeg maar een Nederlandse avond in Duitsland of België. Ik heb zeker interesse in een buitenlands avontuur. Er zijn inmiddels enige contacten ontstaan. Met Junior Mack hebben we een leuke tour gedaan en ik heb met The Detonics en Guy Verlinde, ook bekend als Lightning Guy, op leuke Belgische festivals gespeeld. Er is sinds kort ergens een Duitse publicatie te lezen over Rootbag en onze muziek is al gedraaid in Engeland en Frankrijk op verschillende blueszenders. Het album is ook gerecenseerd in Engeland en vandaag kreeg ik zelfs een recensie toegestuurd uit een Pools magazine. Wel een beetje jammer dat ik geen idee heb wat er precies staat.”

Website artiest: www.rootbag.nl

Foto Interview: Rootbag, in gesprek met Richard van Bergen


Ook op Blues Magazine ...