Rocky1

In gesprek met Rocky Athas

Door: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Voor het optreden van John Mayall in gebouw T in Bergen op Zoom op 29 september j.l. had ik een gesprek met de gitarist van de groep: Rocky Athas.

Rocky, hoe heb je John Mayall ontmoet?
“Dat is een mooi verhaal. Mijn band, Rocky Athas Group zat in het voorprogramma van een John Mayall concert in Dallas, Texas. Tijdens het hele optreden stond John naast het podium te kijken. Na de show ontmoette ik hem. Na hem begroet te hebben – ik hield altijd al van zijn muziek – gaf ik hem één van mijn CD’s (ik heb 4 CD’s uitgebracht). Vier jaar later kreeg ik totaal onverwacht een telefoontje: “Hello Rocky, this is John Mayall” Hij zei dat ik zijn eerste keus was om als gitarist in zijn band te spelen, en ik was daarmee zeer vereerd.”

Je treedt daarmee in de voetsporen van Eric Clapton, Peter Green en Mick Taylor.
“Ja, “pretty cool”. Hij zei dat hij naar al mijn 4 CD’s geluisterd had en dacht dat we wel een goede match zouden vormen. We spelen nu alweer al zeven jaar samen.”

Je komt uit Texas. Daar komt veel van mijn favoriete muziek vandaan, zoals van Calvin Russell, Stevie Ray Vaughan…
“Met Stevie ben ik opgegroeid, wij waren jeugdvrienden. We gingen naar dezelfde lagere en middelbare school. We kenden elkaar erg goed en we gingen samen naar jam sessies. Wij noemden hem overigens toen Steve.”

Hoe zou je Texaanse muziek omschrijven – als blues, rock & roll….?
“Het gaat terug naar Freddie King. Als je naar opnamen van Freddie King luistert, hoor je daar al een rock invloed in. Ik hou van de structuur in zijn songs. De songs waren echte songs, geen jams. Veel Texaanse artiesten hebben dat overgenomen.”

In die tijd ontdekten veel mensen de blues. Ze ontdekten ook de oudere bluesspelers zoals Freddie King en Buddy Guy.
“Interessant om te vertellen is dat Stevie en ik toen we ongeveer 14 jaar oud waren veel vrienden hadden die blues speelden en daar bouwden wij op voort. We hadden iemand die slaggitaar speelde, we speelden blues vermengd met rock & roll en we jamden veel. We probeerden iets met onze muziek te zeggen in plaats van alleen maar noten te spelen. Het allereerste concert waar ik naar toeging was van B.B. King. Op 12-jarige leeftijd nam mijn moeder me daar mee naar toe. Ik zat op de eerste rij in de Losers Club in Dallas. Toen ik later met hem speelde vertelde ik hem dat. Hij herinnerde zich dat optreden nog.”

Wie zijn je favoriete gitaristen?
“Ik hou erg van het spel van Peter Green. En Jimi Hendrix, Eric Clapton en Leslie West van Mountain.”

Je noemt gitaristen uit de jaren ’60. Heb je ook favorieten in de huidige blues scene?
“Freddie King is nog steeds mijn favoriet. Hij inspireert mij. Hij zet dingen in beweging, zoals een goede rock song dat doet. Toen ik jong was hield ik ook van de Yardbirds.”

Jeff Beck?
“Ja, van de vroegere Jeff Beck. Niet dat ik niet van de huidige Jeff Beck hou, het is erg mooi, maar de manier waarop hij op het album ‘Truth’ speelde is echt geweldig!”

In de sixties werd er een rock element toegevoegd aan de blues.
“Ja, zoals John (Mayall) en de Yardbirds deden, maar vergeet ook de Animals niet. Ik luister nog steeds naar de nummers van de vroegere Animals met Eric Burdon. Die zijn echt fantastisch.”

En vijftig jaar later is er eigenlijk niet veel veranderd in de blues.
“Nee, eigenlijk alleen het geluid, dat is nu van betere kwaliteit. Maar spelen doen we nog steeds vanuit hetzelfde gezichtspunt.”

Texaanse muziek is altijd een combinatie geweest van verschillende stijlen.
“Ja, Mexicaanse muziek, blues, rock en zelfs een beetje country.”

Er zijn nu nieuwe muziekstijlen zoals hiphop, die je nog weinig terugziet in de hedendaagse blues.
“Joe Bonamassa doet wel “pretty cool stuff”. Gary Clark Jr. heb ik zien spelen en die is erg goed. Jimmy Vaughan is erg van hem gecharmeerd, denk ik.”

Heb je nog iets toe te voegen aan het gesprek?
“Ik heb een nieuwe CD uit: ‘The Essential Rocky Athas Vol 1’. Deze is te koop via mijn website (http://www.rockyathas.com), via Amazon, of waar je ook naar toe gaat om je CD’s aan te schaffen. En John was zo vriendelijk om op één van de nummers mee te spelen.”

Dank je wel voor dit gesprek.
“Dank je Jan.”

Op 13 oktober a.s is dit gesprek te horen in het radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk en besteedt Jan Marius ook aandacht aan de CD The Essential Rocky Athas Vol 1. en aan muziek van Freddy King.
Het programma is ook via internet te beluisteren : http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/

Band


Ook op Blues Magazine ...