Interview met PennyLeen

Dat PennyLeen Krebbers iets in de muziek zou gaan doen stond al vast vanaf het moment dat zij kon lopen. De liefde voor muziek werd haar door vader en moeder Krebbers dan ook als het ware met de spreekwoordelijke ‘paplepel ingegeven’. Op jonge leeftijd werd zij een bekende gaste in het funk-, soul- en jazzcircuit die samenwerkte met artiesten als Hans Dulfer, Rosa King, de Britse zanger/gitarist Sean Webster, jazz- en funktrombonist Fred Wesley en de van Venice bekende vocalist Marky Lennon. Tegenwoordig is PennyLeen een allround muzikante die bovendien heeft bewezen als singer/songwriter eveneens goed uit de voeten te kunnen. Deze week gaat haar nieuwe album ‘Still Waters/Savage Waves’ in première tijdens een officiële releaseparty in de Luxor Live, het mooiste podium van Arnhem.

Tekst: Jeroen Bakker

Door het enorme aantal muzikanten dat zondag 18 februari aanwezig zal zijn tijdens de album-presentatie in Luxor Live te Arnhem, zijn de voorbereidingen behoorlijk omvangrijk en wordt er bijna iedere minuut van de dag in aanloop naar dit feestelijke gebeuren, keihard gewerkt om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. “Het gaat heel voorspoedig en ik denk dat ik alles aardig onder controle heb”, klinkt een moedige stem aan de andere kant van de lijn. “We zijn er, ondanks de drukke agenda’s van iedereen, toch in geslaagd om allemaal bij elkaar te komen en het overtrof echt ieders verwachtingen. Het gaat er nu nog om wie wanneer speelt en op welk moment het podium betreedt.”

Niet alle muzikanten die hebben meegewerkt aan het album zullen aanwezig zijn. “Als ik het geld had liet ik Mark Lennon meteen overkomen om met mij ‘Help Me’ dat we samen voor het album hebben opgenomen, live uit te voeren. Helaas is dat niet mogelijk maar zijn partij wordt zondag gezongen, en dat vind ik echt dus echt te gek, door niemand minder dan Jan Dulles die natuurlijk bekend is van de 3JS. Ik had Jan in eerste instantie ook graag op het album laten meedoen maar hij heeft het echt heel erg druk en dat ging dus niet door.” Het premièrefeestje van het album is zoals gezegd in Arnhem. “De vorige keer was de plaats waar het allemaal gebeurde Het Burgerweeshuis in Deventer en dat was bijzonder omdat ik daar oorspronkelijk vandaan kom. Tegenwoordig woon ik al weer enige tijd in Arnhem, ik heb vaak heen en weer gependeld tussen Deventer en Arnhem, en daarom vind ik het zo leuk om het deze keer in De Luxor Live te doen.” PennyLeen probeert een opsomming te maken van de personeelsbezetting zoals die zondag te zien zal zijn: “Zondag is drummer Martijn Peters er bij, hij is afkomstig uit Stream Of Passion, Cindy Oudshoorn, zij zat ooit in Kayak, Floor Kraayvanger, Margriet Bruggemans, harpiste Lisa Joosten, steelgitarist Marcel Gerritsen, Martin van de Vrugt, Jan Dulles…, ja weet je, ik heb twee gitaristen, twee bassisten, vier blazers, drie backing vocalisten, twee drummers, een toetsenist, een harpiste en een steelgitarist. Te veel om op te noemen. Volgens mij staan wij met zijn twaalven op het podium.”

PennyLeen moet lachen wanneer zij zich realiseert dat er tussen ‘No Hesitation’, dat vrij vertaald zoiets als ‘zonder aarzeling’ betekent, en ‘Still Waters/Savage Waves’ ongeveer zeven jaar zit. Op dat album kreeg zij assistentie van niemand minder dan Kaz Lux in de titeltrack. Er is in de tussentijd veel gebeurt in het leven van de muzikante. “Ik wilde volledig van het moederschap genieten en daarom heeft er wel enige tijd tussen gezeten maar ik ben weer gaan schrijven omdat ik zoveel ideeën had. Ik wilde het ook nog eens helemaal op mijn eigen manier doen zonder enige haast. Ik wilde het kwalitatief ook echt goed voor elkaar krijgen. Daarnaast heeft het opnemen daarom enige tijd geduurd omdat ik daar echt veel aandacht aan heb besteed. Ik had het allemaal al grotendeels al in mijn hoofd maar mijn probleem is dat ik heel veel leuk vind en heel veel wil. Al mijn invloeden komen dus ook samen op dit album. Er zit soul, jazz en blues in en ook Americana en verder nog veel andere stijlen. De rol van een producer, voor dit album is dat Gabriël Peeters die o.a. met Normaal, JW Roy, Ramses Shaffy en Bradley’s Circus werkte, is dan ook heel belangrijk geweest omdat er zodoende toch een samenhangend geheel is ontstaan. Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat.”

Voor dit album heeft PennyLeen samengewerkt met veel songwriters. Desondanks is het een heel persoonlijke verzameling van liedjes geworden. “Alle liedjes staan allemaal heel dicht bij mij. Ook ondanks het feit dat er zoveel muzikale gasten aan mee hebben gewerkt. Het zijn echt mijn liedjes. Er is wel een grote inbreng van anderen maar dat is puur op basis van hun muzikale kwaliteiten. De muzikanten waren ook echt in dienst van de muziek. Een favoriete track noemen is dan ook bijna niet te doen. Bij ieder nummer heb ik wel iets wat ik erg gaaf vind. Na het grote succes van de crowdfunding-actie, een inzamelingsactie waarmee de totstandkoming van ‘Still Waters/Savage Waves’ gerealiseerd kon worden, was ik zo blij dat ik besloot om er nog iets extra’s aan toe te voegen, speciaal als dank voor de fans die dit mogelijk hebben gemaakt, dus op het laatste moment is er naast de twaalf opgenomen liedjes nog een bonustrack, ‘Gratitude’, aan toe gevoegd.”
Over alles wat er na de releaseparty gaat gebeuren heeft ze nog nauwelijks nagedacht. “Ik wil lekker veel spelen maar ik heb nog geen vastomlijnd plan voor wat er verder nog gaat komen.” Wij hebben in ieder geval de afspraak gemaakt dat we haar blijven volgen. ‘Still Waters/Savage Waves’ ligt vanaf 16 februari in de winkel.

Website artiest: www.pennyleen.nl

18 februari – Luxor Live, Arnhem
6 maart – Countdown Café, Q-Factory Amsterdam

Foto’s: Nikki Nooteboom


Ook op Blues Magazine ...