Het lijkt wel of er sprake is van opluchting. Geen wonder, wellicht, want na bijna vijftien jaar(!) ligt er eindelijk weer eens een volledig nieuw studio-album van The Paladins. Oprichter, zanger en gitarist extra-ordinaire Dave Gonzalez kan zijn enthousiasme, telefonisch vanuit zijn huis in San Antonio, Texas amper de baas. “..Het was voor ons ook een grote verrassing!”

The Paladins

Tekst: Dietmar Terpstra

Om even het geheugen op te frissen: The Paladins waren een van de belangrijkste aanstichters van de roots- en rockabilly-scene die Californië aan het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw opschudde. Samen met fameuze bands als The Blasters, Stray Cats en vooral Los Lobos, grepen ze terug op, en gaven ze een nieuwe draai aan het Amerikaanse muzikale erfgoed uit de jaren vijftig, met een knetterende mix van roots, rock ‘n’roll, blues en rockabilly. Dat sloeg aan, zelfs in zoverre dat Kim Wilson, aanvoerder van de Fabulous Thunderbirds, er brood in zag om het titelloze debuutalbum van de band te produceren.

Sindsdien tourde de band onvermoeibaar de wereld rond, en met name in West-Europa konden The Paladins rekenen op een fanatieke aanhang. In het begin van deze eeuw leek de koek even op, na een flink aantal bezettingswisselingen kondigde Dave Gonzales aan dat hij zich wilden richten op andere projecten zoals The Hacienda Brothers en The Stone Rivers Band. In 2004 werd in Nijmegen nog het live-album Power Shake opgenomen, en enkele jaren geleden verscheen More Of The Best, alsmede een single op vinyl. In 2011 werden de fans blij verrast toen de band aankondigde weer te gaan touren, en deze maand is de band voor een omvangrijke tour in de Benelux.

Goed nieuws voor de vele fans in Nederland, want de band staat altijd garant voor een dampende pot rootsmuziek. Ook Gonzalez heeft er zin in. “Fijne mensen in Nederland en België. Ik heb mezelf altijd een geluksvogel gevonden dat ik daar mocht touren. De mensen in Nederland houden van onze muziek, zijn open minded. In de VS zijn ze vaak wat eenkennig, wij mixen allerhande stijlen, zijn moeilijk in een hokje te plaatsen. Jullie hebben daar geen enkele moeite mee.”

Het was niet eenvoudig om de band weer bij elkaar in de studio te krijgen, erkent Gonzalez, die als volbloed Texaan zijn ronde meningen luidkeels door de telefoon roept. “Het kostte tijd en moeite om iedereen samen in de studio te krijgen. Thomas (Yearsly, bassist, schoolvriend en mede-oprichter van de band) is platenbaas en werkt veel in de studio met andere artiesten, en zelf doe ik ook productie-werk, onder meer voor Susanna Van Tassel, een fantastische artieste waar jullie nog veel van gaan horen!”

‘New World, zoals het nieuwe album is getiteld, opent enigszins branchevreemd, met het gevoelige titelnummer, een song over liefde en verlangen, onderwerpen waar The Paladins niet in de eerste plaats bekend om staan. “Je moet toegeven, de wereld is fucked up”, debiteert Gonzalez vanuit San Antonio. “Hoe je ook over de politiek denkt, het is een bende. Dat hoor je ook in Waterman, over onze natuurlijke hulpbronnen, die in handen van enkele grote bedrijven zijn gevallen. Het is een schandaal, en gewone mensen zijn de dupe! En hoewel we in de eerste plaats natuurlijk gewoon een rock ’n rollband zijn, willen wij de wereld ook wel eens wat vertellen. Maar maak je geen zorgen, onze shows blijven een feest!”

Met gloednieuwe songs als Things Keep Changin’, een puntig rockertje waarin de gitaar van Gonzales een hoofdrol speelt, en met het heerlijk twangy Mar Solitar, texmex in optima forma, lijkt dat wel snor te zitten. Hoe denkt Gonzalez over de plaat? “Het was net als vroeger”, blikt de gitarist terug. “We zaten in een fijne analoge studio, als we zin hadden gingen we koffie drinken of zetten we de barbecue aan, en ondertussen zaten we lekker met zijn allen te rotzooien. We hebben de tijd genomen, en dat was prettig. Het resultaat is de muziek, zoals die in ons bloed zit. In mijn familie luisterden we naar rock n roll, maar ook naar Wes Montgomery en Buddy Guy, country en jazz. Daar hebben we onze inspiratie vandaan, en dat kun je aan de plaat horen. Wij vinden het in ieder geval fantastisch!”

Paladins

APR 21, OSS, GROENE ENGEL
APR 22 AMERSFOORT, Record Store Day (’s middags), FLUOR
APR 23, ROTTERDAM, LANTARENVENSTER
APR 26, MIDDELBURG, DE SPOT
APR 27 HELLENDOORN, LANTAARN
APR 28, MAASTRICHT, MUZIEKGIETERIJ
APR 29 GRONINGEN, OOSTERPOORT R&B NIGHT


Ook op Blues Magazine ...