My Baby

Who’s MY BABY?

“MY BABY, zeg je? Wie is dat? Oh, het is een band. Wat voor soort muziek maken ze?” Ik heb het gesprekje vaak gevoerd, de afgelopen tijd. Nog geen twee jaar geleden speelde de band instore bij Plato in Leiden, voor een paar mensen en een heleboel cd’s. Na optredens op het Wildernis Festival en op Werfpop speelde MY BABY vrijdag 18 maart voor meer dan 400 in Gebr. De Nobel, het nieuwe Leidse poppodium. En 22 maart jl. ontving MY BABY de Edison 2016 in de categorie Alternative voor hun album ‘Shamanaid’. Een goede gelegenheid om Cato van Dijck (gitaar, zang), Joost ‘Sheik’ van Dijck (drums, zang) en Nieuw-Zeelander Daniel ‘Dafreez’ Johnston (gitaar, ‘bow-stick’, vocals) te spreken over hun muziek. 

Tekst: Fons Delemarre

Cato: “Onze muziek verandert voortdurend. In het begin was blues een van de belangrijkste ingrediënten. Nu is dat wat meer naar de achtergrond verschoven.” Joost vult aan. “Een categorisering zoals bijvoorbeeld op I-Tunes past niet zo goed op onze muziek; en dan hebben we weer een Edison gekregen in de categorie ‘Alternative’…” Kortom: er is geen eenduidige omschrijving te geven van de muziek van MY BABY. “Soms,” zo zegt Joost, “werkt dat tegen je, maar zelf denken we niet na over een label of beschrijving als we muziek maken.” Waar komt de muziek dan vandaan? Joost: “Van alle invloeden die we mooi vinden én die we goed kunnen spelen.” Cato: “Veel is gebaseerd op groove en ritme; een groove die steeds door en door gaat. Dat is met name iets waar het trance-gevoel vandaan komt; niet per se de muziekstijl trance waar mensen het vaak over hebben. Het hypnotiserende effect dat het oplevert is eigenlijk al eeuwenoud procedé. Ooit was er de drumcirkel rond een vuur, die maar door en door en door ging. De muziek verandert dan voortdurend langzaam: er komt iets bij, er gaat iets af. In ieder geval is het super-hypnotiserend.” Joost voegt er nuchter aan toe: “En goed voor de dansbaarheid.”

Hoe komt de muziek tot stand? Joost: “Meestal begint het met Daniel en mij. Soms komen we met helemaal niks en werken dan puur associatief. We jammen en kneden de muziek tot iets waarvan we op gegeven moment denken: dit nummer gaat daar en daar over. Als je iets speelt komt er toch altijd wel een fantasiewereld bij je op”. Fantasiewereld? Cato: “De sfeer van een nummer is bepalend. Soms klinkt het mystiek, soms lijkt het meer op een protestsong of op een liefdesliedje. De melodielijn die ik er dan bij zing blijkt vaak woorden te bevatten die goed bij het soort nummer passen. Voor ons is het maken van een nieuw nummer het resultaat van een super-organisch proces.”

Dan maar eens kijken naar de muzikale invloeden die mogelijk een bijdrage geleverd hebben aan de sound van MY BABY. Voor Daniel geldt dat hij zich de vooroorlogse bluesmannen als Skip James en Robert Johnson heeft eigen gemaakt. Daarnaast heeft hij folk zoals van Bert Jansch meegekregen van gitaardocent Frank Sutherland die hem, Cato en Joost les heeft gegeven (FS heeft ooit meegespeeld op het album ‘Sympatico’ (1977) van de Nederlandse HouseBand; FD). Cato is begonnen met luisteren naar muzikanten als Joni Mitchell, Ricky Lee Jones (Cato: “De koningin van de timing”) en Ann Peebles. Later kwamen daar Mavis Staples en Sly & Family Stone bij. Cato: “Dat is de absolute top.” Nadat bassist Larry Graham MY BABY had gehoord wilde hij wel met ze werken. Joost: “Bij een soundcheck hebben we toen een keer samen gespeeld. Hij tikte gewoon af en toen was het: spelen maar!”

Sinds het optreden in Plato (Joost: “Best wel eng. De mensen staan zo dichtbij dat het voelt alsof je in je nakie staat te spelen….”) is de band sky-high gegaan. Cato: “Wat mij betreft geldt: the sky is the limit. Ik ben benieuwd waar we over twee jaar zijn.” Op naar Amerika en de grote stadions? Cato: “Het doel is dat iedereen weet wie we zijn en hoe we klinken. Het doel is niet op zo groot mogelijke festivals of zo groot mogelijke optredens te geven. Wij gaan onze muziek niet ‘stadion-fähig’ maken. Wij zijn en blijven MY BABY.”

‘MY BABY’? Was ’t maar waar!

Tourshows Voodoo Électrique:

[tribe_events_list tags=”My Baby” limit=”10″]

26/03/2016, 16:30: Paaspop, Schijndel
09/04/2016: Motel Mozaique, Rotterdam

Opmerking:
Speciaal voor Record Store Day 2016 brengt Paradiso Vinyl Club een limited edition single wit vinyl uit van MY BABY. Details, zie https://bluesmagazine.nl/my-baby-paradiso-vinyl-club-record-store-day-2016/


Ook op Blues Magazine ...