INTERVIEW MONSTER TRUCK
28 Maart 2017

Er heerst een gezonde spanning in de kleedkamer als de mannen van Monster Truck zich opmaken voor het optreden in de Melkweg. Gitarist/Zanger Jeremy Widerman kan zich onze voorgaande ontmoetingen goed herinneren. Ach, zo lang is het eigenlijk niet eens geleden. De carrière van de Canadese rockmachine verloopt gewoonweg enorm voorspoedig. Iedere keer neemt het bezoekersaantal weer toe en hetzelfde geldt voor de aandacht uit de media. Voor de show van vanavond zijn nog nauwelijks kaarten beschikbaar en binnenkort zullen grote sporthallen in Europa worden opgewarmd als speciale gast van Deep Purple. Widerman komt met een handdoek om zijn middel uit de doucheruimte maar voor Blues Magazine neemt hij graag even de tijd.
Vrijdagavond 2 juni zal zijn band met Deep Purple in een goedgevulde Ziggo Dome spelen.

Tekst: Jeroen Bakker

“Het zijn geen vreemden meer voor ons. De vraag komt vanuit het management maar het verzoek is van de bandleden zelf afkomstig”, aldus de trotse Monster Trucker. “Wat een contrast niet? Zij kondigen hun ‘Long Goodbye Tour’ aan terwijl wij nog maar kortgeleden zijn opgericht”.
Hij bekent dat Deep Purple een grote bron van inspiratie is voor de band en dat hoewel Monster Truck graag even een break had genomen, niemand eraan twijfelde of deze buitenkans al dan niet benut moest worden. “Daar hoefden wij geen seconde over na te denken. We dachten echt dat wij bijna klaar waren en naar huis zouden gaan. Deze geweldige verrassing kwam enorm onverwachts. Gelukkig is Brandon, onze toetsenist, tevens een uitstekende reisorganisator en die zorgde ervoor dat alles meteen geregeld kon worden. Natuurlijk mis je de familie als je zo lang onderweg bent. Een van de jongens is zelfs onlangs papa geworden en dan is het ‘life on the road’ soms best even zwaar. Maar verder denken wij er allemaal hetzelfde over. Dit is het mooiste beroep wat er is. Dankzij Ian Gillan zijn wij ooit in de muziek beland en bij elkaar gekomen in deze band. Wij voelen ons zeer vereerd”.

De tournee met de legendarische ‘rock-dinosaurs’ zal twee maanden in beslag gaan nemen. Rockliefhebbers in Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Polen, Tjechië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Nederland zijn deze keer de gelukkigen. Voor Monster Truck is het na eerdere tours met Guns ’N Roses, Alice In Chains, Slash, ZZ Top, Nickelback, Black Stone Cherry, Volbeat en Rob Zombie wederom een prachtige gelegenheid om een groot publiek te bereiken.
Van het verhaal dat bij Nickelback verschillende bezoekers vroegtijdig het Ziggo Dome zijn uitgelopen na het optreden van Monster Truck zonder de hoofd-act te aanschouwen heeft Widerman niets meegekregen. “Wij speelden daar vorig jaar in oktober. Het zijn landgenoten van ons en het zijn goede vrienden geworden hoewel wij meer tijd met de crew-leden doorbrachten. De band-leden hadden hun familie bij zich, deden de sound-check, vervolgens de show en vertrokken daarna weer. Die verhalen van die rock-attitude blijken overigens weer eens complete onzin. Meestal krijg je als voorprogramma maar weinig licht en geluid maar zij hebben ons geen strobreed in de weg gelegd. Onze show was kort, meestal zo’n drie kwartier, maar alles verliep erg goed. Het viel mij wel op dat er veel jonge bezoekers waren. Dat mensen eerder zijn weg gegaan vind ik maar vreemd”.

Aan de andere kant van de oceaan wordt ook stevig aan de weg getimmerd maar de stevige rocksound zoals die op ‘Sittin’ Heavy’ te horen valt lijkt in Europa nog veel meer in de smaak te vallen. Desondanks moet er ook hier nog veel werk verricht worden. Het blijkt namelijk nog best lastig om de gehele agenda gevuld te krijgen met plaatsen waar nog niet eerder gespeeld is. “Wij moeten het hebben van onze live-reputatie denk ik. We slagen er aardig in om shows uit te verkopen. Volgens mij is ons geluid uitermate geschikt voor grote zalen en ook op de festivals in Europa hebben we het goed gedaan. Het Fortarock Festival in Nijmegen was zeer succesvol.
We doen in Amerika momenteel veel promotie en de verwachting is dat het daar ook goed gaat komen. Toch moeten wij er daar eveneens nog hard aan trekken. We hebben onlangs veel akoestische sessies gedaan voor diverse radiostations maar eerlijk gezegd gaat mijn voorkeur uit naar een robuust, elektrisch geluid, versterkt door grote Marshall-versterkers”.

Ofschoon Widerman niet teveel nadruk wil leggen op het gemis van de familie blijkt er nog een ander nadeeltje te hangen aan ‘Tourin’ Heavy’ en de plotselinge uitbreiding van de tournee: “De planning was om al de studio in te duiken om aan nieuw materiaal te gaan werken maar dat zullen we echt nog even moeten uitstellen. We hebben echter een en ander geschreven. Hopelijk lukt het om in het voorjaar van 2017 een nieuw album te kunnen presenteren.”

Enkele uren later zou een uitzinnige Melkweg (lees hier het verslag) nog getrakteerd worden op een heerlijke funky rockjam in de toegiften en blijkt bovendien dat Monster Truck uitermate goed overweg kan met het werk van The Godfather of Soul: James Brown.

Het optreden van het Canadese viertal zal vrijdagavond rond acht uur aanvangen.

Website Band


Ook op Blues Magazine ...