mister and mississippi

In gesprek met Mister and Mississippi

Samgar Lemuël Jacobs – zang / percussie, Maxime Barlag – zang / percussie, Tom Broshuis – gitaar / toetsen, Danny van Tiggele – gitaar / zang

Vier jonge mensen die elkaar kennen van de Herman Broodacademie en afgelopen mei zijn afgestudeerd. Nog piepjong, maar in korte tijd al zeer succesvol geworden. Mister and Mississippi is super enthousiast, ambitieus en heeft nog volop plannen.

Het is de zondag van de Zwarte Cross. Een uur eerder heeft de band hier een fantastisch optreden gegeven. Ze wisten het publiek helemaal stil te krijgen met hun rustige, folkmuziek. Voordat we het interview beginnen, worden we vriendelijk ontvangen door de manager van de band: Laurens M Palsgraaf. De bandleden zijn net klaar met een optreden voor radio 3FM en stellen zich netjes aan ons voor. We maken wat grapjes over de lokale held van band Tom Broshuis. Hij is afkomstig uit Groenlo en voor hem is dit dus een thuiswedstrijd. Het ijs is snel gebroken, bij deze zeer toegankelijke band.

Tekst: Karin Ten Broek

Jullie zijn net alle vier afgestudeerd, gefeliciteerd daarmee! Hoe was het om school te combineren met jullie optredens?
Het was en af en toe best wel pittig, maar over het algemeen was het goed te doen. Veel optredens werden ’s avonds of in het weekend gepland. School was daarnaast erg flexibel, ook omdat het een opleiding is waar je wordt opgeleid tot muzikant. Ze weten daar hoe het allemaal werkt. Soms was het wel veel, maar er werd goed met ons mee gedacht.

Jullie nieuwe single is net uit. Binnenkort staan jullie op Lowlands. Staan er nog meer grote dingen te gebeuren?
In augustus staan we naast Lowlands, ook nog op Huntenpop. Daarnaast gaan we in september tien dagen toeren in Duitsland en Zwitserland. Daar beginnen we weer vanaf het nulpunt, wat betekent optreden in kleine kroegjes. We staan wel op Reeperbahn, een groot festival in Duitsland. Het festival is te vergelijken met het Noorderslag festival in Nederland. Met name veel opkomende bandjes treden daar op.

Jullie zijn door de opleiding bij elkaar gekomen. Wat is precies de chemie tussen jullie vier?
We vonden elkaar muzikaal gezien heel erg en hebben dezelfde ambities. We willen hetzelfde bereiken en er ook evenveel tijd in steken, dit is belangrijk als je vijf dagen per week bij elkaar in de bus zit. We voelen elkaar muzikaal goed aan en kunnen daardoor samen mooie dingen maken.

Was het wennen voor jullie om vanuit het niets ineens zoveel op te treden?
Ja, dat was wel wennen, want je moet aan het begin nog zoveel groeien daarin. We waren best nog wel broekies, maar zijn snel gegroeid. Je kunt geen stap terug zetten, je moet het gewoon doen. Vanuit school zijn we goed begeleid. Het belangrijkste hierin was, dat we via school al een heel groot netwerk opgebouwd hadden. Onze leraren zijn ook allemaal muzikanten die al heel lang in het vak zitten. Ze hebben ons bijvoorbeeld geholpen bij het doornemen van ons platencontract en ook bij onze liedjes. Het is fijn dat we onze liedjes eerst aan hen konden laten horen, voordat het publiek deze te horen kreeg. We zaten wat dat betreft op de perfecte plek; we konden fulltime met muziek bezig zijn. Nu we vrij zijn van onze academie, hopen we op eigen benen te kunnen staan en van de muziek te kunnen leven. Maxime: zonder studiefinanciering!

Schrijven jullie zelf de teksten? En zo ja, hoe werkt dit precies?
De ideeën ontstaan meestal als we samen in de oefenruimte zitten. Maxime vertelt: Het is weleens gebeurt dat Tom wat speelde en dat ik bij de sound van de muziek een verhaal zag en dat opschreef. Zijn gitaarspel inspireerde mij tot het schrijven van de tekst. Danny vult haar hierin aan: Je moet elkaar zo inspireren dat er samen iets ontstaat waar je vlinders van in je buik krijgt. Dat is een heel fijn en gaaf gevoel. We worden alle vier door andere muziekinvloeden geïnspireerd en dat bij elkaar zorgt voor onze stijl. We hebben hier niet vooraf over nagedacht, het is zo ontstaan. Het is belangrijk dat we alle vier ons ei in de muziek kwijt kunnen. We staan ook met ons vieren vooraan het podium als een front. Samen staan we sterk.

Waarom kiezen jullie ervoor om oude instrumenten te gebruiken?
We houden ervan als instrumenten doorleeft klinken. Maar we hebben vooral nieuwe instrumenten oud gemaakt. Als je een instrument laat vallen, klinkt het vaak beter haha.

Jullie bespelen verschillende instrumenten. Konden jullie dit al, of hebben jullie dit later geleerd?
Onze muziek vraagt om meerdere instrumenten, maar we speelden niet alles voordat we met de band begonnen. Het ging vaak meer zo van, wie heeft er nog een hand over en die ging dat instrument dan bespelen. Als een nummer het nodig heeft, spelen we het gewoon erbij. Het is ook leuk voor het publiek dat er zoveel speelt.

Wat is het meest bijzondere dat jullie tot nu toe met de band hebben meegemaakt?
We hebben meegedaan aan de Popronde en speelden daarbij vaak in kleine cafeetjes. We kwamen een keer bij een cafeetje en daar was geen podium, toen hebben we op de pooltafel opgetreden. Dat is wel een hele leuke herinnering. Wat het meeste impact op ons heeft gemaakt was de releaseshow. Onze eerste show die ook nog eens uitverkocht was en er waren zoveel mensen. Onze cd was af en we hadden nooit verwacht dat het zo allemaal zou gaan. Dat maakte ons best wel emotioneel.

Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?
Dit jaar gaan al onze dromen uitkomen. We staan in Paradiso, op Lowlands en op de Zwarte Cross. In het najaar doen we een clubtour met alle grote zalen. We durven heel moeilijk vooruit te kijken, omdat het zo hard gaat. We dromen nu over het buitenland, maar nog meer over een hele mooie nieuwe tweede plaat. Dat geeft een soort druk, maar we proberen er niet teveel over na te denken. We doen wat we van binnen voelen.

We kletsen nog even na over het optreden op de Zwarte Cross. De leden van Mister and Mississippi vonden het helemaal te gek. Maxime vertelt dat ze een jaar geleden nog opzag tegen een optreden op de Zwarte Cross, aangezien ze heel bang was om bier over haar heen te krijgen. Dit is erg meegevallen. De mensen waren vooral erg enthousiast. En terecht! Mister and Mississippi is een band met toekomst; ze zingen fantastisch, maken prachtige muziek en zijn ook nog eens ontzettend gezellig!

539574_498075693611722_78714247_n
Foto Herman Keverling Buisman

http://www.misterandmississippi.nl/


Ook op Blues Magazine ...