Mojo Man: een band met ambitie

Mojo Man: een band met ambitie

Tekst: William Lindner / Foto Marcel Duprix gemaakt door Pemmy Larmené

Eind 2014 werd ik prettig verrast door een Nederlandse band in het Bluescafe Apeldoorn. Door Mojo Man – een negenkoppige formatie bestaande uit een rhythm- en een vijfmans blazerssectie – werd toen een puik concert gegeven. De band stond toen net in de kinderschoenen. Nu, negen maanden later, wordt de laatste hand gelegd aan een debuutcd. Hoog tijd om te polsen hoe het er voor staat.

Het gaat inmiddels uitstekend met deze negenkoppige formatie met maandelijks diverse optredens op de grotere festivals en cluboptredens en lovende recensies na afloop. Zo staat de band zaterdag 12 september a.s. op het podium van Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer samen met de Amerikaanse band The Delta Saints. Tenorsaxofonist Reinier Zervaas en zanger/gitarist/songwriter Marcel Duprix legden de basis voor Mojo Man. Tijd voor een nadere kennismaking met de band via deze twee drijvende krachten achter de band.

Het gaat goed met de band sinds de oprichting in 2014 te oordelen aan de afgelopen maanden. Hoe staan jullie er nu voor?
We hebben eerst heel hard gewerkt om een liveset neer te zetten. Daarna zijn we eigenlijk meteen het podium opgegaan. We hebben er bewust voor gekozen om onze sound live te ontwikkelen. Dat kun je niet doen door je in een repetitieruimte te verstoppen. Je ziet vaak dat bands het andersom doen, dus eerst een cd maken en daarna pas spelen. Dan weet je eigenlijk niet wat je als band waard bent.

Wij zijn echt een liveband. Als een song live niet werkt, dan verdwijnt het van de setlist. In de loop van het jaar werd het steeds duidelijker wat onze sound is. We speelden dit jaar op het Bevrijdingsfestival van Wageningen. Dat was het eerste optreden waar alles samenkwam waar we naar op zoek waren geweest. We hoorden de sound die daarvoor alleen in onze verbeelding bestond.

Binnenkort verschijnt jullie debuutalbum. Wat kunnen we zoal op dit album verwachten?
Onze sound is ‘balls and horns’: stevige blues met classic rock en soulinvloeden. De combinatie van vuige rock ‘n roll met een vijfkoppige blazerssectie is voor zover wij weten uniek. We wilden zoveel mogelijk ons geluid als live band vastleggen. Het is heel moeilijk om de energie die je live brengt naar een studio cd te vertalen. Dat is volgens ons erg goed gelukt. We hebben de plaat live ingespeeld. De studio was te klein om dat met negen man te doen. We hebben dus eerst de ritmesectie opgenomen en daarna de blazerssectie.

We hebben opgenomen in de Basement studio in Den Haag waar grote Haagse bands als Di-rect, Kane en de Golden Earring ook hebben opgenomen. Het merendeel van onze band komt uit ook Den Haag. Gek genoeg was het niet onze eerste keus. We hadden eigenlijk een grotere studio in gedachten, omdat we met negen man tegelijk wilden opnemen. Ernst van Wageningen liet ons horen waar ze op dat moment mee bezig waren. Een aantal jonge bands van nu, maar ook Barry Hay met z’n Flying V formation. Er kwam dertig jaar Den Haag beatstad aan onze oren voorbij. Dat is een traditie waar we ons heel erg mee verbonden voelen. Het was eigenlijk een soort van thuiskomen. Daarnaast hadden we daar een schat aan oude vintage apparatuur tot onze beschikking, voornamelijk uit de sixties en seventies. We zijn heel erg fan van de muziek uit die tijd, maar we wilden wel een plaat maken die het beste van toen en nu heeft. Dat is precies hoe ze er in de Basement studio ook over dachten.

Mojo Man

Hoe komen de nummers tot stand?
De meeste nummers zijn begonnen als demo van Marcel. Daar komt de formule balls and horns vandaan. Ik speel alles thuis in. Mijn skills als toetsenist zijn behoorlijk beperkt dus ik heb geschreven voor twee gitaren, bas, drums en blazers. Als ik ook maar een beetje toetsen had kunnen spelen was het misschien anders gelopen. Er zijn twee nummer van de plaat geschreven door Theo van Niel jr. en Marcel. Op de valreep kwam John ook nog met een goeie song. Net te laat om nog de studio te halen. Er is genoeg songwritingtalent in huis. Dat maakt je als band een stuk sterker. We hebben daarnaast een aantal toparrangeurs die de blazersarrangementen hebben aangeleverd: Joost van Gastel, Carlo van der Put, Jasper Staps en Arjen Muusz.

Hoe organiseren jullie dit met zo’n grote groep muzikanten? Een negenkoppige band is nogal wat.
We hebben vanaf de eerste dag alle stappen zorgvuldig gepland. Iedereen wist wat onze doelen waren en wat er voor nodig was om die doelen te bereiken. Tussentijds bespreken we met iedereen de koers en de plannen. Iedereen moet bij iedere nieuwe stap voor zichzelf beslissen of hij die commitment aan wil gaan. Het is veel investeren. Hard werk, waar je in eerste instantie niets voor terugkrijgt behalve de voldoening van lekker muziek maken. Dat vergeet je als muzikant wel eens door de druk van het geld verdienen. Muziek moet vooral om muziek gaan. Natuurlijk doet iedereen nog van alles er naast. Dat is heel goed voor de creativiteit. Al die input neem je mee. Op dit moment is Theo bezig met een soloplaat. Voor iedereen geldt wel dat Mojo Man het belangrijkste is. Daar zetten we alles voor opzij. Je kunt gewoon zo’n band niet voor 80% doen. En zelfs 100% is eigenlijk te weinig.

De optredens van jullie zijn over het algemeen op de grotere festivals. Gezien de grootte van de band in deze samenstelling: is het niet een handicap om daarnaast ook te kunnen optreden in de kleinere clubs?
We zijn een festivalband bij uitstek. Dat blijkt ook uit de aanvragen die we krijgen. Het afgelopen jaar stonden we al op een paar hele mooie festivals, maar we zijn hongerig naar meer. We passen uitstekend op al die blues- en jazzfestivals die ons land rijk is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we ons te groot vinden voor clubs en kleinere podia. We spelen voor muziekfans en de rijke bluestraditie in ons land, niet voor ons eigen ego.

mojo HB1

Hoe is de rolverdeling binnen de band?
Er wordt door een aantal mensen fulltime aan de band gewerkt. Denk dan aan nummers schrijven, boeken, promotie. De meeste mensen hebben naast hun rol als muzikant in de band nog een extra talent. Onze bassist John Aponno heeft een videoproductie-bedrijf, daar komt bijvoorbeeld ook onze promo vandaan. Reinier Zervaas houdt zich voornamelijk bezig met het zakelijke (boekingen e.d.) gedeelte. Marcel Duprix, Theo van Niel jr. en John Aponno schrijven de muziek en Rick van der Vlist (drums) regelt de repetities. Om de band heen zijn er ook mensen achter de schermen actief. Veel van de livebeelden komen bij Theo van Niel sr. vandaan.

Is inmiddels de definitieve samenstelling van de band rond? Met name The Mojo Horns was nog onderhevig aan wat tijdelijke wisselingen.
In de ritmesectie is dat beperkt gebleven tot de leadgitarist Thomas Dippel waar Junior voor gekomen is. Bij de blazers zijn er inderdaad meer wisselingen geweest. Een van de twee trompettisten is opgestapt, omdat hij het financieel niet meer kon opbrengen. Hij is nog steeds intensief betrokken bij de band als arrangeur en neemt ook nog steeds de financiën waar.

Op de plek van de solo tenorsaxofonist hebben we twee wisselingen gehad. We zijn heel blij dat we daar nu Robert van der Laarse hebben staan. Naast het feit dat het een van de beste solo blazers van Nederland is, is het ook iemand die gaat voor de band. De lat komt steeds hoger te liggen. Dat brengt meer druk met zich mee en dat eist z’n tol. De muziekwereld is hard. We zijn als band steeds sterker uit iedere transformatie gekomen. Ik zie het als een rups die zich ontpopt.

MOJO MAN- (1)

Nog plannen voor optredens in het buitenland?
Als je jezelf serieus neemt als Nederlandse band, dan kun je niet anders dan ook naar het buitenland kijken. Nederland is simpelweg te klein om van te kunnen bestaan maar het is niet makkelijk om de landsgrenzen over te komen. Dat heeft ook veel te maken met onze muziekindustrie die internationaal gezien echt niks voor stelt. Er wordt fantastische muziek gemaakt in Nederland, maar voor lange termijn succes zijn lange termijn investeringen nodig. Onze muziekindustrie zet vaak in op snelle winst. Het is niet gek dat je na een jaar weinig meer hoort van bands die even succesvol zijn. Die moeten vaak plaats maken voor een nieuwe eendagsvlieg. Ik heb echt bewondering voor de bedrijven die wel hun nek uit durven steken en dat blijven doen ook als er niet meteen geld in het laatje komt.

Tot nu toe hebben we alles zelf gedaan. Ons eerste jaar was een verkenning. Een zoektocht naar ons eigen geluid. Dit jaar ging vooral om het maken van een sterk debuut, op de festivals en een eerste cd. Volgend jaar moet een nieuwe stap worden om onze naam als headliner te vestigen. De overstap naar het buitenland wordt dan ook makkelijker. Vergelijk het maar met als topscorer van de eredivisie binnenkomen bij een buitenlandse topclub. Die nieuwe stap kan betekenen dat we in zee gaan met een zakelijke partner.

Wat is het uiteindelijke doel van de band?
Onze missie is headliner te worden in ons genre. Op een aantal festivals dit jaar waren we al de hoofdact. Dat moeten er meer worden. Mojo Man moet een household naam worden voor alle blues en jazz festivals. We hebben natuurlijk wel een grote droom die eigenlijk te groot is om uit te durven spreken: Onze ultieme droom is spelen in Later…with Jools Holland. De laatste Nederlandse band die dat lukte was Caro Emerald. Dat is nou een goed voorbeeld van een band waar alles klopt met de focus op lange termijn succes.

Wanneer kunnen we de release van jullie debuutalbum verwachten?
Er is een releaseparty op 20 november in Bibelot te Dordrecht. De plaat gaat simpelweg Mojo Man heten, het is ons debuut tenslotte. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel tracks er op de cd komen. We hebben dik een uur muziek opgenomen, omdat we op het eind ook nog iets te kiezen wilden hebben. Dat betekent dus dat je niet een nummer op je plaat hoeft te zetten waar je achteraf eigenlijk niet tevreden over bent. We zijn heel kritisch en we willen echt alleen het beste van onszelf laten horen. Of alle nummers the final cut gaan halen weten we dus niet. Er wordt op dit moment gemixed. De verwachting is dat onze promotor Hans Broere van Hans Broere promotions in oktober al stiekem wat cd’tjes kan versturen.

Reinier en Marcel bedankt voor het interview en veel succes met jullie komende optredens. Bluesmagazine.nl kijkt met belangstelling uit naar jullie debuutalbum.

Tourdata
Zaterdag: Sep 12, 2015 20.00 Zoetermeer,Cultuurpodium Boerderij
Zondag: Sep 13, 2015 16.00 Nispen,Podium De Gouden Leeuw
Zaterdag: Oct 24, 2015 20.00 Hoorn,Manifesto Indoor Blues Festival
Zaterdag: Nov 07, 2015 22:00 Lelystad,Batavia Blues, De Cantine
Vrijdag: Nov 20, 2015 20.00 Dordrecht, Poppodium Bibelot
Zondag: Dec 06, 2015 16:00 Veghel, De Afzakkerij

Website: http://www.mojoman.nl/
Facebook:  http://www.facebook.com/pages/Mojo-Man/143824305684134?fref=ts


Ook op Blues Magazine ...