Amsterdam, November 2011

Tekst: Jeroen Bakker

Het optreden op Bospop 2011 maakte indruk en de show in de Amsterdamse Melkweg in november van hetzelfde jaar was weergaloos. Afgelopen weekeinde stonden ze op Pinkpop en Ahoy zal maandagavond worden opgewarmd wanneer Guns ’N Roses, naar alle waarschijnlijkheid weer veel te laat, zijn opwachting zal maken.

De reputatie van Rival Sons bleef niet onopgemerkt en inmiddels blijkt het viertal uit Los Angeles een vaste waarde te zijn in ‘het linker rijtje’ van de betere rockbands. Na het laatste optreden tijdens een uitverkochte tournee in Engeland met Black Stone Cherry op 28 maart j.l. vergezelde Rival Sons-drummer Michael Miley nog even Steve Winwood, Ron Wood en Roger Daltrey in The Royal Albert Hall. Het ging om één van de door Daltrey georganiseerde benefiet-optredens, Teenage Cancer Trust Shows, waarvan de opbrengst bestemd was voor jonge kanker-patiënten.

Voorafgaande aan het bovenvermelde optreden in de Melkweg maakte Bluesmagazine van de gelegenheid misbruik om eens nader kennis te maken met de op de zelfde dag als Keith Moon geboren (23 augustus) drummer Mr. Miley.

“Het was een loodzware week in juli. De festival-optredens zaten heel kort op elkaar en van slapen kwam dus heel weinig terecht. 8 Juli speelden we in Weert en een dag later moesten we naar Knebworth voor het Sonisphere Festival. In diezelfde week stonden we ook nog in Werchter en een paar dagen daarna stonden we als support-act voor Judas Priest met Queensryche als speciale gasten. Je hoort me echt niet klagen hoor. Muziek maken en reizen behoorden altijd al tot mijn grootste passies en nu ben ik met beide fulltime bezig. Wat wil je nog meer?”, aldus Miley wanneer we met hem terugblikken op het succesvolle festivalseizoen en het vervolg daarop.

Tijd voor ‘sightseeing’ is er nauwelijks bij maar Miley is erg blij met de vrije dag die gisteren in de binnenstad van Amsterdam is doorgebracht. Het was voor zowel de band als voor de crew een ‘topdag’ die werd gevierd met goed eten, veel drank, rookwaar en een bezoek aan het ‘redlight district’. Hij kan het maar nauwelijks bevatten: “Geneukt worden voor geld???”.

Verbazing alom dus, ook wanneer hem het nieuws bereikt dat er al rond de vijfhonderd kaarten zijn verkocht en de Oude Zaal van de Melkweg behoorlijk vol dreigt te lopen.

“Ik sta er van versteld. Het loopt redelijk goed in Amerika waar we sinds de tournee met Evanescence op de kaart staan. We hebben in Las Vegas zelfs een show gedaan met AC/DC en dat telt. Er is daar een kleine fanbase ontstaan die ons nauwlettend in de gaten houdt”.

Iedere keer komt de vraag naar voren of getracht wordt om Rival Sons krampachtig in een bepaald hoekje te drukken. “Blues en soul vormen het episch centrum van de band. Wij maken soulmuziek en ik hoop dat het oprecht overkomt. Je hoort trouwens meteen of het gemeend is. Het maakt mij niets uit in welk hoekje we geplaatst worden. We zijn allemaal afkomstig uit een verschillende muzikale achtergrond. We houden allemaal van folk en de traditionele blues. In onze Van wordt altijd iets gedraaid van Blind Willie Johnson: John The Revelator en dat soort dingen, maar toen we op school zaten werd wel eens wat gerookt en kwamen we in aanraking met Pink Floyd en The Doors.Van mijn eerste salaris kocht ik platen van Iron Maiden en Motley Crue. Iets later raakte ik besmet met het metal-virus. Onze sound is een stamppot van stijlen. Scott, onze gitarist heb ik leren kennen via een vriend. Hij groeide op met de muziek van Jeff Beck, Muddy Waters, Angus Young en vooral Chuck Berry die we overigens allemaal te gek vinden. We hadden bij onze eerste ontmoeting een goed gesprek en bleken veel met elkaar gemeen te hebben. We zijn beiden ook nog vegatariërs. Hij is iemand ‘who’s out of control, bluesy and sloppy’. We hebben een zanger in de beste traditie van Otis Redding, Sam Cooke en Steve Marriott. Robin is een bassist die altijd bezig is met soul- en funky stuff. Ik heb hem leren kennen tijdens een benefiet in het huis van Isaac Hayes. Hij speelde daar in een soort all-star bandje met iemand van Maroon 5. Het was een jazz-gig waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan de gedupeerden van Hurricane Katrina. Blues en soul vormen het epische centrum van Rival Sons. Het is groovende boogie, rock met slide en beukende ritmes die meestal vanuit een jam zijn ontstaan. Het plan is om dikwijls tracks op te nemen die niet langer dan drie minuten duren. Onze producer Dave Cobb roept dan op een gegeven moment dat het klaar is en tijd om te eten terwijl ik nog het gevoel heb halverwege te zijn. Hij weet precies aan te geven wanneer het genoeg is. Al met al heeft de opnamen van ons album Pressure and Time twee weken gekost”.

Het is dus een droom die uitgekomen is, fulltime met muziek bezig zijn. Miley kan zich echter ook buiten Rival Sons prima bezig houden. Als sessie-drummer heeft hij John Mayer en ook Eric Clapton al eens mogen begeleiden en in zijn spaarzame vrije tijd houdt hij zich voornamelijk met jazzy stuff bezig.

“Ik heb me altijd bezig gehouden met jazz, big band en fusion. Die combinatie met rock is niet uitzonderlijk. Kijk, Mitch Mitchell uit de band van Jimi Hendrix was een jazzdrummer in een rockband, Ginger Baker was een jazzdrummer in een rockband en John Bonham…nou ja, die was weer van een heel andere orde”. Hij regelt tijdens het gesprek een en ander met betrekking tot de merchandise in de Melkweg. Er moet ook verdiend worden en ondertussen wordt druk ge-smst met een dame. Miley bekent het lastig te vinden om een serieuze relatie op te bouwen wanneer je altijd onderweg bent.

Hij toont zich een gepassioneerde liefhebber wanneer het over muziek maken en muziek luisteren gaat. Zijn vader blijkt daarin een belangrijk aandeel te hebben gehad.

“Ik was vier jaar en kreeg vragen als ‘welke drummer hoor je op deze plaat’ of ‘welke gitarist speelt deze solo’ om mijn oren. Ik moest dan beantwoorden met namen als Jeff Porcaro en Steve Lukather van Toto. Mijn vader speelde gitaar en was beïnvloed door Peter Green. Hij luistert nog steeds naar de muziek die we maken, adviseert regelmatig en geeft vervolgens zijn ongezouten mening daarover, prima toch?”.

Dan verandert plotseling zijn doorgaans luide stem in gefluister…
Of we hier in de buurt nog een goeie coffeeshop weten voor na de show. Eentje met rockmuziek en een beetje een  ‘Oosterse vibe’, het liefst met van die Marokkaanse kleden en gordijnen…

1 Juni 2012 Rock Im Park, Zeppelinfeld, Nürnberg
2 Juni 2012 Rock Am Ring, Nürburg Ring,Eifel
3 Juni 2012 W2, Den Bosch
4 Juni 2012 Ahoy, Rotterdam (als support-act van Guns ’N Roses)

Website Artiest: www.rivalsons.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.