Martijn “Tinez” van Toor
Martijn “Tinez” van Toor – Foto Credits: Tom Moerenhout

Martijn “Tinez” van Toor: ik kies geen makkelijke weg……

Interview van Tom Moerenhout met Martijn “Tinez” van Toor; tenorsaxofonist Tinez Roots Club

In één van de gezellige kroegen die Arnhem rijk is zit Martijn tegenover me, voor degene die hem niet kennen; saxofonist van 48 Special maar vooral ook van zijn eigen band; Tinez Roots Club.

Ik ken Martijn eigenlijk nog niet in persoon, alleen van de mij toegezonden muziek waarvan sommige songs zo blijven hangen dat je ze hele dag loopt te fluiten, voorwaar een goede voorbode van de nieuwe CD met de spannende titel “Almost Nasty” die er aan staat te komen.

Allereerst de kennismaking met de prangende vraag: “hoe ben je er toe gekomen saxofoon te gaan spelen” komt als antwoord dat gitaar eigenlijk de grootste ambitie was door kennismaking met de muziek en de wereld van Elvis Presley, Rock & Roll dat is je ware !

Het werd echter de altsaxofoon gestimuleerd door zijn tuba spelende vader, samen in de Harmonie van Ulft en ben eigenlijk vergeten te vragen of hier nog foto’s van zijn.
Omdat er behoorlijk talent met de saxofoon te bespeuren was, werd via de muziekleraar geadviseerd naar het Conservatorium te Utrecht te gaan en daar is door Martijn een zware klassieke opleiding gedaan met na 2 jaar Jazz als bijvak.

Niks gitaar of Rock & Roll, maar pittige klassiek op de alt-sax dat wel goed is voor betere techniek en harmonieleer maar, aldus Martijn, erg tegen zijn gevoel heeft ingedruisd en het zelfs na het afstuderen zo erg werd dat z’n glimmende toeter zelfs lange tijd in de koffer is blijven liggen.

Op z’n 23e kwam een mooie Selmer Mark VI tenorsax in een fraaie aanbieding op zijn pad, het hart werd gevolgd met de gevolgen van dien, eerst even de sfeer proeven met Rockabilly-band “Roadpizza” en toen gelijk het diepe in met zijn eerste eigen band; “Martin Lewis & his Jivemen”.

Ondertussen had Martijn zich ontwikkeld tot een bijzonder goede side-man en kreeg hij de kans optredens te doen met o.a. Matt Schofield, Monster Mike Welch en Nick Curran, tours met JW Jones, zo ook heeft hij onder de naam Martin Lewis bijdragen geleverd aan CD’s van Ian Siegel (“Swagger”) en Nick Curran.

Luisterend naar zijn grote voorbeelden als ; Red Prysock, Sil Austin, Big Jay Mc Neely, Lee Allen en Gene Ammons is een eigen stijl ontwikkeld, werden in 2008 zelfgemaakte songs met behulp van leden van de band 48 Special op CD opgenomen onder de naam Tinez Roots Club.

Een flink offer moest gebracht worden om deze CD te kunnen bekostigen, met pijn in het hart moest zijn prachtige Chevrolet Chevelle uit 1964 in de verkoop………

Ook had Martijn andere dingen in zijn hoofd, zijn band moest een andere klank krijgen, iets met een rochelende Hammond B 3, geen gitarist, geen bassist, gewoon een goede strakke swingende drummer erbij en wat dacht je van een baritonsax ?

Voor een band bovendien een economisch goed plaatje; een 4 mans band, maar nu nog; waar vind je de goede muzikanten?

Bij toeval kreeg Martijn een advies om eens contact op te nemen met een zekere Wolfgang Roggenkamp uit ……Berlijn nota bene, een waanzinnig goede drummer die bovendien bijzonder goed uit de voeten kan met het Hammond orgel.

Eenmaal ingelijfd draait Wolfgang zijn hand er niet voor om rustig met regelmaat de nodige kilometers te rijden naar de Nederlandse optredens.

Dit in tegenstelling tot de via een advertentie gevonden drummer Henk Punter, die tot één van Europa’s beste slagwerkers op Blues en Rhythm & Blues gebied genoemd kan worden, hij heeft namelijk geen rijbewijs…..

Zoals Martijn al zegt; “ik kies niet de makkelijkste weg maar heb nu de band die ik qua geluid in mijn gedachten had, we kunnen goed met elkaar overweg, afstanden en vervoersproblemen zijn er om opgelost te worden”.

Tijdens een bezoek aan de Club Alto in Amsterdam kwam Martijn in contact met Koen Schouten en hiermee was de man met de bariton gevonden en Tinez Roots Club was een feit.
Nog meer nieuw materiaal is thans geschreven, de opnames zijn gemaakt en ze hebben Arthur Theunissen ( Mighty Music, Gare du Nord) losgelaten op de eindmix en het maken van de master zodat nu het moment bijna aangebroken is om de nieuwe CD van Tinez Roots Club te lanceren.

“Almost Nasty” zal worden uitgebracht worden op het ARR-label (Black Top) en men is nu druk bezig om met Sonic een distributie deal af te sluiten.

We wachten nieuwsgierig de releasedatum en het moment van de Cd-presentatie af, bij BluesMagazine hebben we al een aantal tracks in preview gehoord en dat klonk al veelbelovend.

Wordt vervolgd……..

TRC @ bluesfestival Maastricht 02 april 2011
Tinez Roots Club @ bluesfestival Maastricht 02 april 2011 – Foto Credits: Barbara van Geffen

Website Tinez Roots Club : tinezrootsclub.nl


Ook op Blues Magazine ...