I walked through muddy water…

Een interview met Marcus Malone, door Dietmar Terpstra.

“I walked through muddy water, maar ik hoop dat ik een beter mens ben dan pakweg twintig jaar geleden”, zo valt Marcus Malone met de deur in huis. Blues Magazine belt met Engeland, waar de Amerikaan al sinds mensenheugenis woonachtig is, en treft een uiterst goedlachse bluesman aan de telefoon. Eigenlijk begint het gesprek opnieuw waar het een kleine zes jaar geleden ophield, toen we Malone ook spraken, ter gelegenheid van zijn vijfde album, ‘Let The Sunshine In’.

Foto Interview: Marcus Malone

Iggy Pop
Malone, die ooit met Iggy Pop musiceerde en een contract had met Berry Gordy, is tegenwoordig een even eenvoudig als hardwerkend bluesman te Engeland. Het geld klotst bij hem niet tegen de plinten, hij moet aan de bak, en dat doet hij dan ook met overgave. En denk niet dat zijn humeur daar onder lijdt, nog altijd beantwoordt hij vragen met een lach, en beziet hij zijn situatie met relativeringsvermogen. “Ik zou graag weer eens in de Verenigde Staten touren”, droomt hij bijvoorbeeld hardop. “Maar een band meenemen, dat gaat niet. Visumtechnisch is het al een probleem, maar het is natuurlijk ook gewoon veel te duur. Gelukkig kan ik af en toe mijn familie daar opzoeken, maar het liefst zou ik de band meenemen en daar gaan touren. Helaas, het zit er niet in.”

Weer volgt die aanstekelijk schaterlach. Vanuit Detroit verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij een heave metal-album opname, getiteld ‘Marcus’, dat door Rock Candy Records opnieuw is uitgebracht, voor de liefhebbers. ‘Dat zijn er nog best veel’’’, stelt hij tot zijn lichtelijke verbazing vast. “Zelfs mijn dochter draait het, op vinyl. Ze heeft een platenspeler gekocht!”

Vrouwen en auto’s
In LA werd het goede leven (‘’vrouwen, auto’s’’) Malone wat te machtig, vandaar dat hij begin deze eeuw de oversteek maakte naar het Verenigd Koninkrijk, van waaruit hij nu gestaag bouwt aan een indrukwekkend oeuvre, met blues als uitgangspunt, maar met liefdevolle handreikingen naar rock, funk, pop en zelfs prog, zoals op ‘A Better Man‘ te horen is in bijvoorbeeld In Your Arms.
“Het gaat goed met me’’, meldt hij opgetogen. ‘’Very good indeed! Ik ben aan het schrijven, dat doe ik eigenlijk constant. Van de opnamesessies voor het vorige album, ‘Stand Or Fall’ uit 2014, had ik nog zes songs over, en die heb ik aangevuld met nieuw werk. Het is weer anders, een beetje funkier, maar ik hanteer geen formule, de songs komen tot me zoals ze zijn. Drums, bas en keys zijn in vier dagen opgenomen, daarna ben ik bezig geweest met de finesses, dat heeft wel zo’n zes maanden geduurd.”

Muddy waters
“Het is in mijn ogen een coherent album geworden, een verhaal. In de twintig jaar dat ik nu bezig ben, ben ik hopelijk een beter mens geworden, daar gaat de plaat over. Een mens moet zich ontwikkelen, dat lees je in de teksten. Die gaan over mijn kijk op het leven. I walked through muddy water, ik heb veel meegemaakt, en het was niet allemaal even fraai. Maar dit is waar ik nu sta.”
“In de loop der jaren heb ik mijn productionele kwaliteiten kunnen ontwikkelen, en mijn songs worden ook steeds beter. In de loop der jaren put ik uit steeds meer invloeden, rock, blues en funk zijn me met de paplepel ingegoten, maar ik luister ook veel naar prog, tegenwoordig. Ik probeer het allemaal bij elkaar te brengen, al mijn muziek heeft dezelfde oorsprong.”

Vinyl
“Gelukkig wordt mijn muziek veel gedraaid, vooral op digitale radio. Er zijn hier veel stations, voor blues, rock, dance, en de dj’s draaien veel verschillende muziek. Tegelijkertijd vond ik het ook een goed idee om de plaat op vinyl uit te brengen, luister maar eens goed, het verschil met een cd is groot. Ik ben er van overtuigd dat daar behoefte aan is!”

Website Marcus Malone

Foto Interview: Marcus Malone


Ook op Blues Magazine ...