INTERVIEW LITTLE HURRICANE

26 April 2017

Je herinnert je ongetwijfeld nog wel dat jonge duo uit San Diego dat hier twee jaar geleden de meest robuuste bluesklanken op menig festivalpubliek losliet. Zij noemden het zelf ‘dirty blues’. ‘Zij’ dat zijn CC, dat knappe meisje dat met haar allerliefste glimlach en zoetgevooisde stemmetje het publiek begroette, haar stoere cowboylaarsjes uitdeed, en vervolgens de gehele drumkit met ferme mokerslagen bijna in elkaar beukte, en ‘Tone’ die eigenlijk Anthony heet, die knul die met een sinistere blik in zijn ogen en een gitaar in de hand het bekende ‘Ain’t No Sunshine’ er van langs gaf. Je kon ze o.a. zien op Ribs & Blues in Raalte. Heel even leek er inderdaad een zware, donkere wolk boven de Domineeskamp voor de zon te blijven hangen. Little Hurricane, want daar hebben we het over, is op dit moment onderweg naar het Europese vasteland om weer flink tekeer te gaan. We kregen Tone vlak voor vertrek nog even aan de lijn voor een korte update.

Little Hurricane
LittleHurricane // Photography by Cory Piehowicz

Tekst: Jeroen Bakker

Little Hurricane doet zijn naam eer aan. Het vorige week uitgebrachte ‘Same Sun Same Moon’ heeft eenzelfde kracht als de windsnelheden die over de Deltastage raasden tijdens de 1e Pinksterdag van 2015. Ook nu wemelt het van de duistere klanken en wie de bijbehorende videoclip van ‘OTL’ ziet, de afkorting die staat voor ‘One True Love’, zo ongeveer het mooiste liefdesliedje van het jaar, zou zich zelfs grote zorgen kunnen maken over de geestelijke gemoedstoestand van dit duo. Tone, de zanger/gitarist, legt uit dat het allemaal wel meevalt: “Maak je geen zorgen, we leven nog. De boodschap is dat de liefde alles overwint. Het liedje is vrij luchtig voor ons doen en we vonden dat het wel een sobere clip kon gebruiken.” Wat heet, het is meest depressieve korte film geworden die je ooit gezien hebt. Een jong stel met een hond op de vlucht omdat de hele stad in brand staat. Sirenes en helikopters klinken angstaanjagend. Het drietal ontsnapt uit de stad en vlucht de bergen in. Een afgelegen berghut lijkt de ideale plaats om tot rust te komen maar tot overmaat van ramp valt het licht uit en wordt het allemaal wel heel erg donker. “Ja, de regisseur heeft werkelijk alles uit de kast gehaald”, lacht hij.

Het gaat erg goed met het duo dat zeven jaar geleden besloot om samen de wereld te veroveren. “We speelden gisteravond in Denver, Colorado, in The Globe Hall. Het verliep geweldig. Het publiek was uitzinnig. We hebben nu 10 shows in Noord Amerika gedaan, zijn lekker opgewarmd en pakken morgen onze spullen voor de optredens in Europa. Herinneringen aan de optredens in Nederland? Wij verbazen onze iedere keer weer over al die mensen die je daar op fiets ziet. Wat ik ook bijzonder vind is dat iedereen daar ons heel vriendelijk behandelt. De eerste reacties hier zijn erg positief op het nieuwe materiaal. De fans zijn nog niet zo bekend met de teksten maar ze reageren uitbundig op de nieuwe tracks hoewel we sommige dingen al heel lang spelen voordat ze werden opgenomen. Er zit ook nu weer veel smerige blues in de muziek.” Het lijkt er echter sterk op dat er ook enige Ska-invloeden in het nieuwe materiaal te vinden zijn. ‘You Remind Me’ is daar een goed voorbeeld van. Het blijkt niet op toeval te berusten. “Dat klopt, we houden van The Specials uit de UK, daar hebben we wel eens mee gespeeld dus die invloed zit er onbewust zeker in. Die ritme’s vinden we prachtig. Ik probeer daarin zelf ook trompet te spelen en op nog enkele andere tracks maar, en dat is maar beter ook, ik houd me toch liever met gitaarmuziek bezig.”

Na het verschijnen van ‘Gold Fever’in 2014 is er eigenlijk non-stop gespeeld. Het bleek geen belemmering om te werken aan een nieuwe release. “Wij hebben niet een vast bepaald proces van schrijven, demo’s opnemen en een studio opzoeken. Wij schrijven tussen alle bedrijven door. Op het moment dat er enige inspiratie is wordt er iets mee gedaan en als het even kan proberen we het zo snel mogelijk vast te leggen. Wij doen heel veel dingen in eigen beheer en dat is soms best druk maar het kent ook veel voordelen. We hebben de vorige tournee bij jullie zelfs zonder tourmanager gedaan. Er waren problemen met zijn paspoort. Het was verre van ideaal maar we hebben het toch maar zelf weten te regelen. Ach, uiteindelijk zijn wijzelf degenen die bepalen wat we gaan doen.”

Little Hurricane - Same Sun Same Moon

De komende optredens in Europa beloven veel goeds. De setlist is met de komst van dit nieuwe materiaal erg sterk geworden maar ‘Give ‘Em Hell’ zal echt niet ontbreken: “We kijken erg uit naar onze show in Paradiso. Het is de eerste keer dat we daar kunnen spelen. Het is zelfs de eerste keer dat we in die stad spelen. We hebben er veel over gehoord. In de middag zal er een instore optreden zijn bij Concerto. Een mooie gelegenheid om even met de fans samen te zijn.” Ondanks het volle geluid op de albums lukt het goed om hetzelfde volle geluid probleemloos op het podium te reproduceren. De verklaring blijkt simpel: “CC ramt zo hard op de drums dat het al snel een vol geluid lijkt. Ik ga nu mijn gitaren uitzoeken. Ik kan ze niet allemaal meenemen maar ik beloof je dat het tekeer zal gaan bij jullie.”

Dit zijn alle data:
 
29 april – Rhythm & Blues Nights, Groningen
30 april – Mezz, Breda
5 mei – Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle
7 mei – Paradiso, Amsterdam
 

Website: www.littlehurricanemusic.com


Ook op Blues Magazine ...