Leyla McCalla 1200

Interview Leyla McCalla

door Jan Marius Franzen

Kun je iets over jezelf vertellen Leyla?

Ik woon sinds 2012 in New Orleans. Ik zing en speel cello en banjo en op 15 maart speel ik in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Ik hou van Holland en ik verheug me erop om er weer terug te zijn.

Over New Orleans gesproken, hou je van de muziek van Allen Toussaint en Dr. John?

Het is meer dan houden van. Ik heb een diepe bewondering voor Dr. John, Allen Toussaint, Irma Thomas en andere artiesten uit New Orleans, die in de hele wereld hun sporen hebben nagelaten.

Hoe ben je bij deze soort muziek betrokken geraakt?

Door in de stad aanwezig te zijn en over de lokale musici te horen. De muziek is over de hele wereld bekend. Vorig jaar heb ik een album uitgebracht “Vari-Colored Songs”, een eerbetoon aan Langston Hughes op wiens gedichten dit album is gebaseerd. Zoals gezegd heb ik veel aan New Orleans te danken. Ik ben hier naartoe verhuisd en heb veel over de geschiedenis geleerd, waardoor ik mij met mijn Haïtiaanse ‘roots’ verbonden ben gaan voelen.

Heb je nog andere muzikale invloeden?

Ja, absoluut. Mijn smaak is ook beïnvloed door Haïtiaanse troubadours. Een cellist, Rufus Cappadocia uit Brooklyn NY, een van mijn mentoren, heeft mij de cello op verschillende manieren leren bespelen. Ik ben een grote fan van Bessie Smith en Billie Holiday, twee van mijn favoriete zangeressen. Ik heb jaren klassieke cello gestudeerd, maar als vocalist ben ik een autodidact.

Speel je solo of ook met een band?

In Amsterdam zal ik met een band spelen. Ik word begeleid door een violist, en mijn echtgenoot speelt 5-snarige banjo en gitaar (en triangel).

Waarom heet de CD ‘Vari-Colored Songs’?

Daar is inderdaad een reden voor: de cd is zo genoemd naar een gedicht ‘vari-colored song’ waarop het nummer ‘Heart Of Gold’ gebaseerd is. Ik word niet alleen beïnvloed door muziek, maar ook door dingen die ik lees, door verschillende culturen en door geschiedenis. De naam ‘Vari-Colored Songs’ geeft dat goed weer.

Ik wil 4 songs van het album wat nader belichten, waaronder ‘Heart Of Gold’. Dat is dus gebaseerd op een gedicht?

Dat is gebaseerd op een gedicht van de Afro-Amerikaanse dichter Langston Hughes, een zeer veelzijdig man, die naast gedichten o.a. ook toneelstukken schreef, artikelen in tijdschriften en libretto’s voor opera’s.

Kun je mij iets vertellen over ‘Song For A Dark Girl’?

Dit is een van de wat meer droevige nummers op het album. Het gaat over lynchpartijen die in de jaren ’20 en ‘30 in het diepe zuiden van de VS voorkwamen. Langston Hughes heeft daar veel gedichten over geschreven. Hij maakt deze complexe materie toegankelijk. Dat is de kracht van zijn werk.

Een ander nummer heet ‘Latibonit’; in welke taal is dat?

Het is een Haïtiaanse folksong. Ik ontdekte het bij mijn onderzoek naar Haïtiaanse muziek. Latibonit is een vallei: “When I go to the valley they tell me that the sun is ill, is lying still, when I went to go see the sun I found the sun was sleeping, when I came back I found the sun had died, it hurts my heart to have to bury the sun”. Het nummer gaat over een slechte oogst. Het geeft aan dat de Haïtiaanse gemeenschap is gebaseerd op de relatie met het land (grond) en niet zozeer op de erfenis van de slavernij.

Als laatste de song ‘ Manman Mwen’.

Ook dat is een Haïtiaans troubadour nummer. Veel van deze nummers hebben een dubbele betekenis: “Mijn moeder stuurde mij erop uit om rivierkreeft te gaan vangen. Ik ben daar te jong voor”. De rivierkreeft is hier een metafoor voor man.

Je bent al eerder in Nederland geweest.

Jazeker. Ik heb in Paradiso gespeeld, en ben meerdere malen in Nederland geweest en ik hou van Amsterdam. De mensen zijn er aardig en ‘open-minded’: ik kan niet wachten om terug te gaan, en dat gaat snel gebeuren.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik werk aan een nieuwe plaat waarvan ik tijdens het concert al een paar nummers zal spelen.
Ik werk samen met muzikanten uit o.a. Cuba en met een in Israël geboren Française.

Leyla, bedankt voor het interview.

“Thank you Jan, I really appreciate it”.

Optredens Leyla McCalla
12 maart in Luik, België (Les Ardentes Club)
13 maart in Eeklo, België (N9 Villa)
15 maart in Amsterdam, Nederland (North Sea Jazz Club)

Website Leyla McCalla: http://leylamccalla.com/

Noot :
Op 10 maart a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan de CD “Vari-Colored Songs” en is er ook een interview met Leyla McCalla te horen. Het programma is ook via internet te beluisteren : http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/


Ook op Blues Magazine ...