Kris Pohlmann Band

Onlangs was de recensie over de CD New Resolution van de Kris Pohlmann Band op deze site te lezen. Collega Stan van der Lugt was zo enthousiast dat het mij aanzette om enkele vragen aan frontman Kris Pohlmann te stellen om eens wat nader kennis te maken met deze engels/duitse band.

CD ACTIE : Win CD Kris Pohlmann Band – New Resolution!

BluesMagazine.nl mag liefst 8 CD’s van Kris verloten! Interesse? Klik hier en vul het deelname formulier in

Je bent als Engelsman geboren en op dit moment woonachtig in Duitsland. Wil je vertellen hoe je daar verzeild bent geraakt?

Ja, ik ben inderdaad geboren in Engeland maar mijn vader is Duits. Hierdoor brachten we tijdens de vakanties veel tijd door bij mijn familie in Frankfurt. Later heb ik besloten om Computer Science te gaan studeren in Aken en na mijn studie kwam ik terecht bij een IT Consultancy in Düsseldorf. Dat was 1999, en sinds die tijd woon ik in Duitsland. Op dat moment dacht ik voor 1 jaar naar Duitsland te gaan. … Het is nu al 12 jaar!

Hoe ben je in de muziek terecht gekomen en waarom heb je destijds voor de gitaar als instrument gekozen?

Dat was tijdens mijn schooltijd, op 15 jarige leeftijd begon ik echt interesse te krijgen in muziek. Mijn vrienden waren helemaal gek van bands als Metallica en Nirvana, die populair waren tijdens de vroege jaren ’90. Ik zelf had minder met deze muziek dus ging op zoek in de platencollectie van mijn vader. Hier ontdekte ik o.a. Dire Straits en Status Quo en ik was er gelijk helemaal aan verslaafd! Ik hield van de manier waarop Status Quo stond te springen op het podium, swingen met de gitaar en toch cool blijven. Dé reden waarom ik ook een gitaar wilde hebben.

Mijn vrienden en ik besloten toen om een band te vormen. Dus ieder van ons vieren ging apart op zoek naar een instrument en we kwamen allen terug met gitaren! Wel, de band liet even op zich wachtten want je kunt geen band vormen met slechts 4 gitaristen. Maar goed, ik begon in eerste instantie zelf wat met spelen en gaande weg was het eerste nummer wat ik kon spelen: ‘Sunshine Of Your Love “van Cream. Ongeveer een jaar later begon aan echte gitaar lessen. Man, het was zo spannend om te leren en te ontdekken hoe mijn helden hun nummers hadden gespeeld. Ik zal nooit vergeten hoe ik “All Right Now” van Free heb leren spelen.

Kun je vertellen welke gitaristen de meeste invloed op je hebben gehad?

Vanaf dag één waren dat Francis Rossi van Status Quo, Eric Clapton en Mark Knopfler. Maar toen ik 17 was ontdekte ik Stevie Ray Vaughan en werd ik verliefd op de blues. Hierdoor ontdekte ik natuurlijk ook de klassieke blues artiesten als BB King, Albert King en Freddie King en de moderne bluesrock gitaristen als Jeff Healey en een van mijn all time favorieten, Rory Gallagher. De gitarist die waarschijnlijk de meeste invloed op mij heeft gehad is echter Gary Moore. Ik hou erg van zijn blues ballads en heb zelfs één van zijn Gibson Les Paul gitaren gekocht voorzien van zijn handtekening. Dat was volgens mij in het jaar 2000.

De band werd opgericht in 2005, is het nog steeds dezelfde line-up als bij de start?

De band is inderdaad gevormd in de zomer van 2005. Ik plaatste advertenties voor muzikanten in de plaatselijke muziekwinkels en op internetforums. Al snel vonden we een drummer, Daniel Haker. Hij werd later vervangen door Elmar Stolley die ooit een keer voor Daniel was ingevallen. Elmar is bij de band sinds 2008. Hij is een echte krachtpatser. Op bas hebben we de charismatische Amerikaan Warren Richardson. Hij is een echte entertainer en heeft ook een prachtige soulvolle stem.

De CD New Resolution kreeg in heel Duitsland lovende kritieken. Heeft dit voor jullie iets veranderd?

We zijn uiteraard erg blij over de reacties die we hebben gehad op New Resolution.
Persoonlijk ben ik erg tevreden met de CD en ben dan ook ongelooflijk trots op het album.
Gelukkig hebben we goede recensies van de muziekpers gekregen en dit heeft ons enorm geholpen bij het krijgen/spelen van meer concerten. Het één wordt gevolgd door het ander. Spelen van meer concerten zorgde op zijn beurt voor een grotere bekendheid waardoor onze nummers via radiostations door heel Duitsland gedraaid werden.
Bij de WDR2 was bijvoorbeeld regelmatig de song I’ll Come Around te horen.
Het doel is nu om te kijken of we ook in Nederland wat meer bekendheid kunnen krijgen.

Je hebt inmiddels je eerst optreden in Nederland gehad, hoe is dit bevallen en hoe was de respons?

Ja, we hebben ons eerste optreden in Nederland gespeeld in Weert, in De Bosuil.
Het concert ging heel goed en de respons van het publiek was geweldig! De eigenaar wil graag dat we daar opnieuw komen spelen, dus we moeten het goed gedaan hebben!
Het optreden werd ook gefilmd dus we zullen binnenkort een aantal video’s op ons YouTube-kanaal plaatsen. (Youtube.com / KPBtv). Door dit optreden en de recensie op BluesMagazine zijn we er in geslaagd meerdere concerten te boeken. Naast Eindhoven en Rotterdam zitten zijn we dicht bij nog meer optredens in Nederland.

New Resolution dateert al uit begin 2010, kunnen we binnenkort een nieuwe release verwachten en wil je eventueel al wat verklappen over de muzikale richting die jullie op willen?

We starten met het opnemen van een nieuw album in augustus en september en streven erna de plaat in januari 2012 uit te brengen. We zijn momenteel bezig met het schrijven en repeteren van de nummers en bespreken ze met onze producer Thomas Hannes. Hij werkte trouwens o.a. met Robert Cray en Robben Ford. Wat de richting betreft …
Het gaat meer blues gericht worden dan op New Resolution, maar natuurlijk zal het wel in de stijl blijven van de Kris Pohlmann Band. Dus nog steeds directe, krachtige en iets meer songs gericht dan de traditionele blues. Ik hou zelf van catchy refreinen en dat is niet typisch iets voor blues. Er zullen nummers op te vinden zijn die beïnvloed zijn door de stijl van Gary Moore. En hopelijk ook een uptempo bluesrock en een mooie bluesballad.
Zeker is dat er instrumentaal nummer op zal staan, dat is iets wat ik altijd al wilde opnemen.
Daarbij komt er ook een nummer op dat Warren geschreven heeft en waar hij ook de zang op zich neemt. Ik denk dat de CD iets heel speciaals gaat worden en tot dusver zijn we allemaal erg enthousiast over het gene wat we tot nu toe hebben. Een mooi vooruitzicht voor onze muzikale toekomst.

Live!
17 september – De Weegbrug, Roermond
24 maart 2012 – The Rambler, Eindhoven

Website artiest: www.krispohlmannband.com[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...